Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 1. 2016,
10.41

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Niš tožilstvo kazen

Torek, 12. 1. 2016, 10.41

1 leto, 5 mesecev

Janković po oprostilni sodbi: Tožilec si na meni gradi kariero (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Me prav zanima, če boste napisali, da me tožilec šikanira že sedem let," je po oprostilni sodbi v zadevi Niš dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Tožilec: "Opravljam svoje delo."

Ljubljansko okrožno sodišče je nekdanjega predsednika uprave Mercatorja, danes pa ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter nekdanjega člana uprave Stanislava Brodnjaka oprostilo obtožb zlorabe položaja v zadevi Niš.

Nekdanjega družbenika in direktorja ciprske družbe Facim Borisa Milevoja pa je obsodilo in mu določilo leto in šest mesecev pogojne zaporne kazni.

Tožilec Jaka Brezigar je napovedal pritožbo, prav tako zagovornik obsojenega Milevoja Emil Zakonjšek.

Milejša kazen, ker je minilo že 11 let Tožilec Brezigar je sicer za Jankovića in Milevoja predlagal leto in šest mesecev zapora, za Brodnjaka pa leto in pol pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo.

Čeprav je sodišče Milevoja obsodilo, mu je, kot napisano, prisodilo pogojno kazen in ne zaporne. Zakaj? Sodnica Nina Drozdek Draganić je dejala, da je senat kot olajševalni okoliščini med drugim upošteval, da Milevoj še ni bil kaznovan ter tudi da je od očitanega kaznivega dejanja minilo že 11 let.

Janković o šikaniranju, tožilec: "To je njegova oblika obrambe." "Na žalost je minilo predolgo, tožilec me osem let šikanira in poskuša dokazati nekaj, za kar nima osnove," je na vprašanje, ali se po oprostilni sodbi počuti kot zmagovalec, odgovoril Janković.

Brezigar pa je na vprašanje, kaj pravi o teh očitkih, dejal, da jih jemlje kot legitimno obliko obrambe, da pa vsak, ki spremlja njegovo delo, ve, da nimajo nobene osnove. "Sem tožilec, opravljam svoje delo," je dejal. Še vedno je mnenja, da bi morala biti sodba za vse obsodilna in je napovedal pritožbo.

Tožilec: Sodba kaže, da je bil Mercator oškodovan Brezigarja sicer veseli obsodilna sodba za Milevoja. "Eden od obtožencev je bil obsojen zaradi pomoči pri zlorabi položaja. S tega vidika je sodišče pritrdilo osnovnemu stališču tožilstva, torej odločilo, da posel med Mercatorjem in Facimom ni bil resen, ampak navidezen pravni posel, ki je omogočil nezakonito odtekanje denarja iz Mercatorja.

Je - glede na to, da sta dva obtoženca oproščena - slabo opravil svoje delo? "Mislim, da sem zadevo dobro pripravil in predstavil dokaze. Sodišče pa je odločilo, da to ni dovolj, na kar se bomo pritožili," je dejal.

Tožilstvo je obtoženim očitalo 100 tisoč evrov oškodovanja, domnevni oškodovanec Mercator pa se v postopku ni izrekel za oškodovanega. Kako je to možno? "Vsak oškodovanec vidi stvari po svoje, pravna oseba sprejema poslovne odločitve po lastni presoji. Mislim pa, da današnja sodba kaže, da je do oškodovanja prišlo."

Za kaj gre v zadevi NIŠ?

Obtožnica zoper četverico - poleg Jankovića, Brodnjaka in Milevoja bremeni še Mitjo Marinška, ki pa je bila iz zdravstvenih razlogov izločen - temelji na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je vodil Janković. Obtoženi naj bi prek prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča v Nišu pridobili protipravno premoženjsko korist 100 tisoč evrov.

Kaj kriminalisti in tožilci še očitajo Zoranu Jankoviću

Kriminalisti in tožilstvo preiskujejo še kopico domnevno spornih poslov, v katere je vpleten ljubljanski župan Zoran Janković. Med drugim mu očitajo:

– zlorabo položaja pri vodenju ljubljanske občine, – bančno posojilo graditelju Stožic, – oškodovanje EU, – nepravilnosti pri gradnji Stožic, – nepravilnosti pri nakupu centralne hladilne strojnice v Stožicah, – nepravilnosti pri sanaciji gramozne jame v Stožicah, – utajo davkov pri prodaji delnic Mercatorja leta 2006 in – nepravilnosti pri prodaji zemljišča Tritonisu.

Ne spreglejte