Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2012,
8.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gvatemala potres

Četrtek, 8. 11. 2012, 8.28

8 let

Gvatemalo stresel potres. Umrlo najmanj 52 ljudi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Močan potres, ki je v sredo stresel obalo srednjeameriške države Gvatemalo, je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 52 smrtnih žrtev, od tega 16 med otroki.

Žarišče potresa je bilo v globini dobrih 40 kilometrov in približno 24 kilometrov od kraja Champerico. Potres je sprožil paniko med prebivalci Gvatemale, tudi prestolnice Ciudad de Guatemala, ki je od epicentra potresa oddaljena več kot 160 kilometrov. Preživeli poročajo o veliki gmotni škodi in smrtnih žrtvah ter ujetih pod porušenimi zgradbami in zemeljskimi plazovi. Najhuje naj bi bilo v kraju San Marcos ob meji z Mehiko.

Zemeljski plazovi zasuli ceste Zemeljski plazovi so zasuli nekatere ceste, zato bodo oblasti porabile kar 24 ur, da bodo vzpostavile povezavo z območjem, ki ga je prizadel potres. Ministrstvo za energetiko je že sporočilo, da je približno 73 tisoč ljudi ostalo brez elektrike.

Po besedah gvatemalskega predsednika Otta Pereza Moline je umrlo najmanj 52 ljudi, poškodovanih je 155, 22 pa jih še pogrešajo. Zaradi potresa je že razglasil izredne razmere, hkrati pa ljudem svetoval, naj se ne zadržujejo v visokih stavbah. "Zelo žalostno je spoznati ljudi, ki čakajo, da bodo rešili njihove družine, ki so obtičale pod ruševinami," je o mestu San Marcos povedal Molina.

Sosednje države že ponudile pomoč, nevarnosti za cunami ni Gre za prvi večji potres po letu 1976, ko je v potresu z magnitudo 7,5 umrlo 25 tisoč ljudi. Panama, Salvador in Honduras so že ponudili svojo pomoč pri reševanju, hkrati pa so v sosednjem Salvadorju zaradi možnosti cunamija evakuirali obalna območja, a o žrtvah za zdaj ne poročajo. Potres so dobro čutili tudi v Mehiki, še posebej na jugu.

Center za opozarjanje pred cunamiji v Tihem oceanu je ocenil, da nevarnosti večjega rušilnega cunamija ni, zato ni izdal opozorila za širše območje, je pa posvaril na možnost manjšega lokalnega cunamija v radiju od 150 do 300 kilometrov od žarišča potresa.

Ne spreglejte