SiolNET. Novice Črna kronika
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gospodarski kriminal je pogoltnil milijarde. Tu je ena.

0

termometer

Padli gradbeni baroni, bankirji, ki so posojila dajali "na lepe oči", koruptivne prakse v Teš 6 in zdravstvu. Škoda zaradi gospodarskega kriminala se meri v milijardah.

Policija je od leta 2005 do konca leta 2014 ugotovila za 2,6 milijarde evrov škode iz naslova gospodarskega kriminala. Le peščica obsežnih primerov s področja gradbeništva, bančništva, zdravstva, kjer so policisti že podali ovadbe zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja, ponarejanja listin, pranja denarja, tudi nedovoljenega dajanja in/ali sprejemanja daril, je k tej številki prispevala skoraj milijardo. Kopico sumov kaznivih dejanj policisti še preiskujejo.

A upanja, da bi oškodovana podjetja oziroma njihovi upniki, tudi davkoplačevalci, denar dobili nazaj, je malo. Nekdanji vplivni menedžerji, ki naj bi se v omenjenih zadevah finančno okoristili, so v zadnjih letih premoženje prepisovali na bližnje, ga zavarovali z zemljiškim dolgom ali na kakšen drug način "skrili" pred upniki. Zdenko Pavček je že v osebnem stečaju, tudi Ivan Zidar je vložil predlog za osebni stečaj, to možnost je v preteklosti že omenjal Bine Kordež. Andrej Lovšin je lani prosil za brezplačno pravno pomoč, ki mu je sodišče sicer ni odobrilo.

Policija nam je posredovala podatke o napredku preiskav v nekaterih odmevnih zadevah, pogledali pa smo tudi, kateri postopki so danes že dobili epilog na sodišču.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin