Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2014,
12.31

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

zdravnik Hrvaška goljufija

Torek, 8. 7. 2014, 12.31

8 let, 8 mesecev

Goljufivi hrvaški zdravnik za zapahe za dve leti in dva meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Dve leti in dva meseca bo za zapahi slovenskega zapora preživel hrvaški zdravnik Marko Montana, ki je danes priznal nadaljevano kaznivo dejanje goljufije.

Kazniva dejanja hrvaškega zdravnika Marka Montane segajo v leto 1997, ko se je dvema državljanoma Slovenije zlagal, da potrebuje začetna sredstva za zagon diagnostičnega centra, preslepil pa je tudi Krekovo banko. Škode je za dobrih 174 tisoč evrov.

Sodnica kot olajševalno okoliščino pri izreku višine kazni ni upoštevala časovne oddaljenosti. 68-letni Montana se je namreč slovenskim organom pregona in pravosodnim organom uspešno izmikal vse do marca letos, ko so ga na meji Bosne in Hercegovine s Hrvaško prijeli na podlagi tiralice in ga izročili Sloveniji.

Tožilstvo odpravilo napake v obtožnici Od takrat je v priporu na Povšetovi. Montana je danes že drugič – predobravnavni narok je bil tokrat pred drugo sodnico – priznal kaznivo dejanje. Na prvem predobravnavnem naroku je v zameno za dve leti in tri mesece zaporne kazni – za goljufijo je sicer zagrožena kazen do osem let zapora – krivdo priznal. A je sodnica Vladislava Lunder njegovo priznanje zavrnila oziroma ga ni sprejela.

Kot je pojasnila, je tožilstvo spremenilo obtožnico na škodo obdolženca, česar po zakonu ne sme. Ker priznanja ni sprejela, je to avtomatično pomenilo njeno izločitev in ponovno sojenje pred drugim sodnikom.

Tokrat obtožnica "pije vodo" Tožilstvo je tokrat obtožnico spremenilo tako, da "pije vodo", in sodišče je priznanje hrvaškega zdravnika, ki se je v preteklosti imenoval Joza Marković, sprejelo. Ker je tožilstvo v obtožnici dolgovani znesek znižalo za dobrih dva tisoč evrov, je predlagalo mesec dni zapora manj kot v prvo, torej dve leti in dva meseca.

Poleg tega mora vrniti protipravno pridobljeno premoženjsko korist, zaradi begosumnosti pa je tožilstvo predlagalo tudi podaljšanje pripora. Kot je v obrazložitvi sodbe pojasnila sodnica, je na podlagi svojega slovesa uspešnega zdravnika preslepil dva oškodovanca, pri tem pa zamolčal svoje finančne težave.

Tako mu je R. K. posodil dobrih 70 tisoč evrov, L. R. pa 60 tisoč evrov. L. R. mu je fiktivno prodala svoje stanovanje na Vojkovi ulici, ki ga je Montana nato zastavil pri Krekovi banki v zameno za posojilo v višini dobrih 40 tisoč evrov.

Montana denarja ni vrnil, čeprav ni odprl diagnostičnega centra Montana denarja nikoli ni vrnil, uporabil pa ga ni niti za zagon diagnostičnega centra. Tako mora vrniti 60 tisoč evrov L. R., ki je z banko sklenila poravnavo in mora zdaj odplačevati posojilo za svoje lastno stanovanje.

R. K. je svoje zadoščenje že dosegel na civilnem sodišču, kjer so pravnomočno že odločili, da mu mora Montana denar vrniti, zato mu v tem postopku zahtevka niso priznali.

Ne spreglejte