Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2013,
11.42

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

goljufija PU Celje črna kronika

Ponedeljek, 22. 4. 2013, 11.42

3 leta, 11 mesecev

Goljufiva poslovneža povzročila za skoraj 1,8 milijona evrov škode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Celjski kriminalisti so v preteklih dneh na Okrožno državno tožilstvo v Celju podali kazensko ovadbo zoper dve osebi zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj (poslovne) goljufije.

Kaznivi dejanji se nanašata predvsem na poslovanje dveh gospodarskih družb z območja Celja ter na nezakonita ravnanja njunih odgovornih oseb pri najemanju posojil in pri poslovanju s poslovnimi partnerji.

V prvem primeru je bila kazenska ovadba podana zoper dve odgovorni osebi in se nanaša na pridobitev bančnih posojil dveh gospodarskih družb z območja Celja v znesku 1,75 milijona evrov. Kriminalisti sumijo, da sta zastopnika gospodarskih družb z območja Celja leta 2008 lažnivo prikazovala, da družbi potrebujeta denar za začetek gospodarskega posla v tujini (Libiji), s prihodki katerega naj bi družbi v nadaljevanju posojilo vrnili. Na ta način jima je uspelo spraviti v zmoto odgovorne osebe banke iz Ljubljane, da je gospodarskima družbama odobrila dve posojili v skupnem znesku 1,75 milijona evrov, poroča PU Celje.

Ob tem sta osumljenca spravila v zmoto tudi odgovorne osebe finančne družbe iz Maribora in gospodarske družbe iz Trbovelj, da sta bili poroka pri posojilih. Sredstva, pridobljena s posojiloma, sta osumljenca porabila za druge namene in ga nista vrnila posojilodajalcu. Zaradi nevračanja posojil, pa tudi zaradi stečajnih postopkov poroka, je bila posledično banka kot posojilodajalec oškodovana za 1,5 milijona evrov, oba poroka pa skupaj za okoli 250.000 evrov.

V drugem primeru je bila kazenska ovadba podana zoper isti dve osebi, ker sta s podobnimi lažmi (o poslu v Libiji) leta 2009 preslepili še zastopnika gospodarske družbe iz Trbovelj. Odgovorni osebi oškodovane družbe sta med drugim tudi lažno prikazovali, da bo ena od obeh gospodarskih družb opravila določene storitve in vzdrževalna dela za oškodovanca. Oškodovana družba iz Trbovelj je zaradi lažnih obljub storitev plačala, še preden je bila opravljena oziroma jo je plačala vnaprej. Storitev pozneje kljub zagotovilom ni bila opravljena, zato je gospodarski družbi iz Trbovelj nastala škoda v znesku okoli 40.000 evrov, še poroča PU Celje.

Ne spreglejte