Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2014,
15.14

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kriminal policija Gordana Stojiljković

Sreda, 27. 8. 2014, 15.14

4 leta, 9 mesecev

Fiktivno ustanavljali podjetja in jih prodajali tujcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koprski kriminalisti so skupaj z upravnimi enotami, zavodom za zaposlovanje in finančno upravo stopili na prste 30 osumljencem, ki naj bi protipravno pridobili dovoljenja za bivanje.

Ker so koprski kriminalisti opazili očiten porast kaznivih dejanj, povezanih z zlorabami delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje tujcev, je stekla celovita akcija. Ugotovili so, da so osumljenci registrirali več podjetij, ki so jih nato v roku nekaj dni prodali tujcem – državljanom Kosova, Srbije, Rusije, Ukrajine. Ti so si nato na zavodu za zaposlovanje uredili delovno dovoljenje, čeprav niso nameravali delati in prebivati v Sloveniji.

Fiktivne pogodbe, fiktivne prijave sedežev podjetij Pogodbe o zaposlitvi tujcev so imele zelo podobno vsebino. V njej so bili podobni zneski plač, tujci niso vlagali svojega kapitala in niso razpolagali z osnovnim orodjem za opravljanje svoje dejavnosti. Ugotovili so, da je na določenih bivalnih naslovih prijavljenih več sedežev podjetij, čeprav gre za manjše stanovanjske hiše, v katerih ne bi moglo poslovati toliko podjetij, niti bivati večje število oseb.

Med preiskavo so ugotovili tudi, da je ista oseba ustanovila več podjetij na dan, saj so bili zneski osnovnega kapitala nakazani in dvignjeni večkrat na dan, ustanovljena podjetja pa so že v nekaj dneh prodali tujcem.

Kljub dovoljenju v Sloveniji ne bivajo, temveč so v državah EU Tujci so ob prejemu dovoljenja za prebivanje prijavili začasno prebivališče v Sloveniji, vendar so policisti ugotovili, da na začasnih naslovih tujci ne živijo. Niso imeli urejenega socialnega zavarovanja, ustanovljena podjetja pa niso poslovala, temveč so takoj po pridobitvi dovoljenja za prebivanje odšli v Švico, Nemčijo, Francijo, Italijo, Belgijo. "Iz tega izhaja, da so bila podjetja ustanovljena zgolj fiktivno z namenom pridobitve ustreznih dovoljenj," so zapisali v sporočilu za javnost.

Koprski kriminalisti so zoper 30 osumljencev podali 39 ovadb zaradi overitve lažne vsebine ali kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje in tako pridobili najmanj 39.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Za overovitev lažne vsebine je zagrožena zaporna kazen do treh let, za prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države pa do osem let zapora.

Ne spreglejte