Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2013,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Damjan Lah NPU

Četrtek, 17. 10. 2013, 16.35

8 let

Državni sekretar Lah o najemu stavbe NPU: Na Litostrojski je bila nevarnost uhajanja plina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Damjan Lah, ki mu tožilstvo očita, da je bil posel najema stavbe na Dimičevi, v kateri je deloval NPU, sklenjen brez razpisa in pomeni pridobitev nepremoženjske koristi, se je zagovarjal nekaj ur.

Nekdanji generalni in pozneje državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Damjan Lah, ki se je na zatožni klopi ljubljanskega okrajnega sodišča znašel zaradi domnevne spornega najema stavbe za NPU na Dimičevi, je nadaljeval svoj zagovor, trajal je več ur. Poudaril je, da ni bil odgovoren za najem stavbe, da se o tem ni z nikomer pogovarjal, lastnika Igorja Jurija Pogačarja pa je videl le ob ogledih stavbe, zato je povsem napačen očitek tožilstva, da sta se s Pogačarjem poznala in da je policija NPU zato preselila v njegovo stavbo.

Lah je pojasnil, da se takratna notranja ministrica Katarina Kresal skupaj s sodelavci zaradi nevarnosti uhajanja plina ali eksplozije ni odločila za preselitev notranjega ministrstva in policije na Litostrojsko ulico v Ljubljani, saj je v bližini plinska postaja. Kot je znano, je notranji minister Vinko Gorenak oktobra 2012 v obdobju Janševe vlade ministrstvo in policijo z NPU naselil v stavbo na Litostrojski.

Z Pogačarjem naj bi bila dogovorjena že prej Lahu tožilstvo očita predvsem to, da je bil posel izpeljan brez razpisa oziroma izbiranja drugih ponudnikov, očita pa mu tudi pridobitev nepremoženjske koristi, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora. Računsko sodišče je avgusta 2011 zaradi najema izdalo negativno mnenje, protikorupcijska komisija pa je le dan pozneje v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na notranjem ministrstvu pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. Kresalova je še isti dan odstopila.

Tožilstvo Lahu očita, da je kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu v postopku pridobivanja poslovnih prostorov za NPU nezakonito favoriziral Ram Invest. Lah naj bi se z direktorjem Ram Investa Igorjem Jurijem Pogačarjem o oddaji prostorov in ceni za kvadratni meter dogovoril že prej. Članom skupine na notranjem ministrstvu, ki so se ukvarjali z najemom stavbe za potrebe NPU, pa naj bi bil dajal navodila, da je bil postopek izbire ponudnika izpeljan tako, da so izbrali Ram Invest, trdi tožilstvo. Tako je Pogačarjevemu podjetju omogočil korist, deloval pa je v nasprotju z uredbo o stvarnem premoženju države, trdi tožilstvo.

Če bi počilo, bi bili v smrtni nevarnosti vsi v krogu 250 metrov od postaje Lah je v svojem zagovoru pojasnil, da je direktorat za policijo in druge varnostne zadeve marca 2008 od Urada za logistiko zahteval, naj poda varnostno oceno o stavbi notranjega ministrstva na Litostrojski cesti, pri tem pa naj upošteva, da je v neposredni bližini plinska postaja. Iz poročila je razvidno, da so strokovne službe notranjega ministrstva že ob gradnji stavbe na Litostrojski opozarjale na nevarnost plinske postaje v neposredni bližini, saj bi bili, če bi plin butan uhajal ali bi odjeknila eksplozija, v smrtni nevarnosti vsi v krogu 250 metrov od plinske postaje.

V to območje pa spada tudi stavba notranjega ministrstva. Poleg tega je leta 2008, ko je bila županja še Danica Simšič, občina Ljubljana izdala evakuacijski načrt v primeru uhajanja plina ali eksplozije na omenjeni plinski postaji. Ministrica Kresalova s sodelavci je menila, da to ni varna lokacija, kjer bi bila nastanjena notranje ministrstvo in policija, saj imata veliko varnostno odgovornost do državljanov, na ministrstvu pa opravljajo vrsto zelo pomembnih državotvornih zadev, kot so izdajanje potnih listov, register prebivalstva, izdajanje dovoljenja za nošenje orožja.

Zavrnil je tudi očitke tožilstva, da je on izbiral opremo za potrebe NPU. "To so storili na policiji, kjer so vedeli, kaj potrebujejo, jaz pa sem jim povedal le, koliko denarja imamo na voljo," je povedal Lah.

Ne spreglejte