Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2013,
14.26

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kriminalna združba Pink Panter pobeg iz zapora Švica

Petek, 26. 7. 2013, 14.26

5 let, 8 mesecev

Član kriminalne združbe Pink Panter ušel iz švicarskega zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bosanec iz Pink Panterja, mednarodne kriminalne združbe roparjev, je iz švicarskega zapora pobegnil skupaj s švicarskim ugrabiteljem in piromanom Adrijanom Albrehtom.

Pri begu pa sta jima pomagala še dva oborožena pajdaša, poročajo srbski mediji. Milan Popović, ki je bil obsojen na skoraj sedem let zapora zaradi ropa zlatarne leta 2009, je tako že tretji član zloglasne organizacije, ki je od maja letos pobegnil iz švicarskega zapora na zahodu države.

Med telesno vadbo v zaporu so njuni pajdaši s kombijem prebili velika vrata in bodečo žico ter pristavili lestev, da so lahko preplezali visoko ogrado. Takoj zatem so kombi zažgali, obsojenca pa sta pobegnila z drugim avtomobilom. Kot poročajo mediji, so ju pazniki sicer poskušali ustaviti, vendar neuspešno. Na srečo nihče ni bil ranjen.

160 ropov v 26 državah Kriminalna združba z območja nekdanje Jugoslavije je postala "slavna" pred desetletjem, ko so oropali londonsko zlatarno, britanski mediji pa so jim nadeli vzdevek Pink Panter. Po oceni Interpola naj bi bilo v združbi okoli 200 profesionalcev, ki so od leta 1999 do zdaj izvedli več kot 160 ropov v 26 različnih državah, pri čemer naj bi odnesli nakit in ure v vrednosti okoli 340 milijonov dolarjev.

Nekateri ropi so bili v resnici prav spektakularni, denimo tisti iz leta 2007, ko sta se dva avtomobila z nekaj moškimi pripeljala skozi steklena vrata v preddverje trgovskega središča v Dubaju in v nekaj sekundah iz zlatarne odnesli nakit v rednosti 3,4 milijona dolarjev.

Krivi so tudi največjega ropa v zgodovini Japonske leta 2004, ko so dva moška in dve ženski oropali zlatarno v Tokiu, odnesli pa za 30 milijonov evrov nakita. Dva člana združbe sta leta 2003 iz zlatarne v Londonu odnesla nakit v vrednosti 37 milijonov dolarjev.

Večina je Črnogorcev Mnogi člani kriminalne združbe so se borili na bojiščih nekdanje Jugoslavije, po podatkih Interpola prevladujejo državljani Črne gore. Kot je povedal voznik, ki je sodeloval v ropu zlatarne v Rimu leta 2001, je napačna predstava, da v združbi vlada hierarhija z natančno razdeljenimi vlogami in obveznostmi. Obstajalo naj bi namreč nekaj družin, ki naj bi jo sestavljalo največ šest članov.

Ropov se lotevajo strateško, o svojih tarčah pridobijo čim več informacij, veliko vlogo imajo tudi dekleta, strogo pa upoštevajo tudi čas ropa, ki naj ne bi trajal več kot 20 sekund. Predvsem pa se lopovi zavedajo, da je pri njihovem delu izrednega pomena poznavanje jezikov, saj je to pomembno orodje za zbiranje informacij o tarčah v tujini.

Ne spreglejte