Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2014,
18.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zaporna kazen

Četrtek, 25. 9. 2014, 18.30

7 let, 12 mesecev

Begantu za umor žene 18 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mariborsko sodišče je Aleksandru Begantu za junijski umor njegove žene Elene izreklo 18 let zapora. Tožilstvo je zahtevalo 20 let, Begant pa je dejanje priznal že na današnjem predobravnavnem naroku.

Elena Begant je bila nekdanja ravnateljica mariborske podružnice valdorfske šole, nazadnje pa direktorica Centra za državljansko vzgojo.

Obdolženi se pred dvema tednoma o krivdi še ni želel izreči, saj je takrat zaprosil za dodatno izvedensko mnenje psihiatra. Sodnica Danila Dobčnik Šošterič je njegovi želji ustregla le deloma, saj je za dopolnjeno mnenje zaprosila izvedenca Mladena Vrabiča, ta je v njem zapisal, da je Begant, ki je sicer v obdobju od dejanja že nekajkrat poskušal narediti samomor, povsem sposoben spremljati sojenje.

Begant je želel ohraniti družino Pred izrekom sodbe je Begant povedal, da se je krvavo dejanje zgodilo le zaradi njegovega očitno neuspešnega poskusa, da ohrani družino, potem ko je zadnja leta bolj ali manj sam skrbel za otroka, medtem ko naj bi se njegova pokojna žena večinoma posvečala le službenim zadevam.

Sodišče je zaprosil za milo kazen, kot olajševalne okoliščine pa je njegov zagovornik Slavko Vesenjak med drugim navedel dosedanjo nekaznovanost. Tožilka Ivanka Slana je sicer v primeru priznanja na predobravnavnem naroku zahtevala 20 let zapora, a je sodnica pretehtala, da 18 let zapora ustreza vsem okoliščinam, zaradi česar se bo tožilstvo na kazen skoraj zagotovo pritožilo.

Zaradi ponovitvenih razlogov obsojeni ostaja v priporu Sodnica je ob tem zaradi dolgoletne kazni Beganta oprostila plačila stroškov postopka, hkrati pa mu iz ponovitvenih razlogov podaljšala pripor do začetka prestajanja kazni.

Družinska tragedija se je zgodila junija letos v Limbušu, Begant pa je bil kmalu po dogodku utemeljeno osumljen umora. Svoje sledi je pustil na sekiri, s katero je umoril ženo, mladoletnima otrokoma pa je pustil tudi pismo, v katerem je priznal, da ga je k dejanju pripeljalo ljubosumje. Sam si je poskušal s skokom v Dravo vzeti življenje, a ni utonil, iz vode pa ga je podhlajenega rešil ribič.

Ne spreglejte