SiolNET. Novice Črna kronika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bavčar Jankovića spraševal o vloženih ovadbah in izsiljevanju (VIDEO)

1

termometer

 | Foto:
Ljubljanski župan Zoran Janković je na okrožnem sodišču znova pričal v sojenju nekdanjima predsednikoma uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju.

Janković, sicer nekdanji predsednik uprave Mercatorja, je na sodišču že potrdil, da je vložil ovadbo zaradi domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza. Danes je ponovil, da je za prodajo delnic Istrabenza izvedel leta 2008, ko je dobil anonimko o prodaji, na podlagi tega pa je vložil ovadbo.

"Dokumentacija o prodaji delnic me je čakala pri vratarju ljubljanske mestne hiše" Dejal je, da ga je dokumentacija o prodaji delnic Istrabenza čakala pri vratarju ljubljanske mestne hiše, na vprašanje odvetnikov pa ni znal pojasniti, kdo je bil takrat vratar. "Ob prejemu anonimke sem bil razočaran nad storjenim dejanjem," je poudaril. Ker se je na ta način po njegovem mnenju s prodajo delnic Istrabenza delala škoda, se je Janković, kot je danes ponovil, odločil za vložitev ovadbe.

Ponovno so se vprašanja dotikala tudi Jankovićevega spora s Pivovarno Laško in Istrabenzom. Na vprašanje, zakaj je izvajal pritisk na Bavčarja in Šrota, je Janković odgovoril, da ne ve o kakšnem pritisku govorijo odvetniki. Ti so Jankoviću predložili Šrotovo izjavo, da je Janković njega in Bavčarja neprestano izsiljeval, saj naj bi želel, da z Bavčarjem od njega kupita delnice Mercatorja po ceni 500 evrov.

Bavčar: Janković me je izsiljeval z ovadbo Tudi Bavčar je danes dejal, da ga je Janković izsiljeval z ovadbo, v zameno, da je ne vloži, pa naj bi od njega želel polovični delež v Maksimi Holding. Ljubljanski župan je sicer zanikal, da bi do tega prišlo.

Bavčar je Jankovića še vprašal, ali se spomni, da je na isti dan, kot je vložil omenjeno ovadbo, zoper njega in Šrota vložil še eno ovadbo. Janković je dejal, da ve, da je vložil še eno ovadbo, ne spomni pa se točnega datuma.

"Ali ne bi bilo bolj smiselno denar kako drugače naložiti in ne kupiti delnic" Na današnji obravnavi je bil zaslišan tudi Igor Stubelj s koprske fakultete za management, ki je kot strokovnjak s področja financ izdelal izvedensko mnenje glede sklenjenih in izvedenih opcijskih pogodb.

Pivovarna Laško je namreč omenjene delnice prenesla na hčerinsko družbo Plinfin, ki jo je ustanovila za energetske naložbe, preko te pa prodala Sportini, ki je delnice kasneje prodala Microtrustu. Prva sklenjena opcijska pogodba je sicer predvidevala neposredno prodajo Microtrustu, vendar družba po ocenah takratnega vodstva pivovarne ni imela dovolj dobre bonitete, delnice pa so želeli prodati družbi, ki je kreditno sposobna.

Stublej je med drugim danes dejal, da se je treba vprašati, ali ne bi bilo smiselno glede na položaj Pivovarne Laško denar kako drugače naložiti in sploh ne kupiti delnice Istrabenza.

"Morala je biti neka garancija" V konkretnem primeru pa sicer težko oceni tveganje, saj na organiziranem trgu kapitala, kjer se trguje z opcijami, vedno obstaja predvidevanje, da bodo te opcije izpolnjene. "Morala je biti neka garancija, da bo nasprotna stran v vsakem primeru sposobna izpolniti namero," je dejal.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski. Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin