SiolNET. Novice Črna kronika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Balkanski bojevnik: zahteva za varstvo zakonitosti štirih obsojenih zavrnjena

1

termometer

Obsodilna sodba za Sandro Udrih, Dejana Zupana, Marka Bublića in Anesa Selmana je tako po odločitvi vrhovnega sodišča postala dokončna.

Odločitev vrhovnega sodišča je izrednega pomena, saj je sodišče s svojim sklepom dokončno potrdilo, da so bili dokazi, ki so jih zbrali italijanski preiskovalci, pridobljeni zakonito. Obramba namreč že od začetka ponavlja, da so se obtoženi znašli v postopku na podlagi nezakonitih dokazov.

Drugo četverico, med katerimi je tudi Dragan Tosić, čaka še eno sojenje. Na njem bo sodišče ponovno pretehtalo, ali so morda krivi tudi kaznivega dejanja hudodelskega združevanja, v Dnevniku piše Mojca Furlan-Brus.

(Ne)veljavni dokazi Na prvem sojenju je sodišče menilo, da so bili dokazi, ki so jih pridobili italijanski in urugvajski preiskovalci, pridobljeni zakonito, dokazi slovenskih in srbskih preiskovalcev pa ne. Višji sodniki pa so menili, da so zakoniti vsi dokazi, zato ostajajo v sodnem spisu.

Glavne obravnave v novem postopku se še niso začele prav zaradi tega vprašanja. Višji sodniki so (delno) razveljavili že dva sklepa okrožne sodnice, s katerima je argumentirala stališče, da so vsi dokazi zakoniti.

Vrhovno državno tožilstvo smo prosili za komentar odločitve vrhovnih sodnikov. Odgovor še pričakujemo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin