Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 7. 2018,
11.54

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

sladki pelin zdravilna rastlina Vrt Vrt Dom in vrt

Sobota, 21. 7. 2018, 11.54

2 meseca, 1 teden

Zdravilne lastnosti sladkega pelina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
sladki pelin | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ali ste vedeli, da je sladki pelin ena izmed najbolj zdravilnih rastlin? Uvrščamo ga v družino pelinov, gre za rastlino enoletnico, njegov grm pa lahko zraste tudi do meter in pol visoko. Naj vas njegov sladek vonj ne zavede, saj je njegov okus grenak. Pobiramo ga podobno kot zelišča, in sicer v suhem in lepem vremenu.

Sladki pelin vsebuje artemisinin. Gre za zdravilno snov, ki se je izkazala za zelo učinkovito pri zdravljenju malarijskih obolenj. Sladki pelin pa je izjemno učinkovit tudi pri zdravljenju vrste drugih bolezenskih simptomov. Uporablja se za zdravljenje zlatice, znižanja telesne temperature, pomaga pri prehladu in gripi, herpesu in glivičnih obolenjih, povečuje imunsko odpornost in blaži menstrualne krče.

sladki pelin | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Izvira iz Azije

Pelinov grmiček izhaja iz Azije in Kitajci ga že tisočletja uporabljajo v zdravilne namene. Oni so namreč tudi iznašli recept za čaj iz sladkega pelina, ki je star že več kot dva tisoč let. Na naša tla so ga prinesli Turki, ki so ga v času osvajanj evropskih držav uporabljali za zdravljenje svojih bolnih vojakov.

Kako pravilno uporabljati to zdravilno rastlino

Uporaben je v vseh oblikah, kar pomeni, da ga lahko zaužijete svežega ali ga posušite in iz njega naredite čaj. Dobite pa ga lahko tudi v obliki eteričnega olja ali mazila.

Preventiven način uporabe sladkega pelina najpogosteje vključuje pitje čaja. Zaradi svojega intenzivnega vonja in grenkega okusa pa ga lahko vključimo tudi v jedi.

Kako posaditi sladki pelin

Ker je sladki pelin rastlina enoletnica, jo je treba saditi na novo vsako leto, vendar je njena vzgoja izjemno preprosta. Najbolje uspeva v nevtralnih oziroma rahlo alkalnih tleh. Zelo hitro raste v višino, zato je treba za rastlino urediti podporo, na katero se bo lahko razraščeni pelin naslonil. Zaradi svojega močnega aromatičnega vonja odganja z vrta mrčes.

Sladki pelin sadimo v spomladanskih časih, konec marca. Posadimo ga v okrasno korito, ki ga hranimo v notranjih prostorih, dokler se temperature ne dvignejo. Maja ga lahko prenesemo na zunanji vrt, saj do takrat nevarnost pozebe že mine. Ko ga sadite na prostem, mu je najbolje nameniti svoj prostor, saj gre za zelo bujno rastlino. Cvetove in liste za čaj nabiramo avgusta in pripravljamo pridelek za prihajajočo jesen in zimski čas.

lisnati ohrovt
Trendi Listnati ohrovt je prava zdravilna bomba

Priprava čaja iz sladkega pelina

Žlico čajne mešanice listov in cvetov sladkega pelina namočite v pol litra vode in pustite stati vsaj 12 ur. Mešanico potem segrejte na temperaturi do 50 stopinj Celzija in odstavite s štedilnika. Pustite, da se tekočina ohladi, in jo nato precedite.

Liste in cvetove, ki so ostali od prvega segrevanja, nato ponovno uporabite. Postopek ponovite kot prvič. Ko se čajna tekočina ohladi, jo združite s prvo nastalo čajno tekočino. Čaj pijte počasi ves dan vsaj enkrat na teden. Ker je sladki pelin zelo grenak, lahko njegovo grenkobo omilite z uporabo sladkega medu.

regrat
Trendi Zdravilna roža, ki raste vsepovsod
Ne spreglejte