Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 11. 2018,
12.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

banana Gnojilo Dom in vrt dom

Torek, 13. 11. 2018, 12.00

2 meseca, 1 teden

Z bananami do vrtnega gnojila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
banana | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Banane štejemo med bogata živila, saj vsebujejo številne minerale, ki pridejo prav tudi na vrtu za spodbujanje rasti vrtnin in cvetlic. S preprostimi pripravki lahko izdelate sami svoje gnojilo, ki bo enako učinkovito kot kupljeno.

kokosovo olje
Trendi Izjemne koristi kokosovega olja na vrtu

Zaradi naravnih sestavin bananino gnojilo, v primerjavi z umetnim, ne bo škodilo vrtninam ali za seboj pustilo škodljivih posledic za zemljo. Kot glavni mineral, ki ga najdemo v bananah, največkrat izpostavljamo kalij, vendar pa to ni edino hranilo, ki ga to priljubljeno sadje vsebuje.

Banane namreč vsebujejo vitamine in tudi mineralne, kot so, fosfor, železo, magnezij in kalcij med drugimi, ki so še kako potrebni za uspešno rast vrtnin in jih ravno tako najdemo v umetnih gnojilih. Zato torej raje izdelajte svojo naravno alternativo, ki ni škodljiva za vaše zdravje in okolje.

bananini olupki | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Iz bananinih olupkov do tekočega gnojila

S povsem preprostim postopkom priprave, ki vam ne bo vzel veliko časa in vloženega dela, lahko pognojite posajene zimske vrtnine, cvetlice trajnice in zemljo, ki je po dolgi rastni sezoni že popolnoma izčrpana in oslabljena.

Olupke banan razkosajte na manjše dele. S tem boste dejansko spodbudili kompostni proces in izločanje hranilnih snovi. Plastično posodo oziroma zalivalnik napolnite z vodo, v katero položite bananine olupke (število teh ni omejeno).

Olupke pustite stati v vodi 48 ur. Čez dva dneva jih dajte ven, vodo pa uporabite za zalivanje vrtnin in okrasnega rastlinja. Olupkov nikar ne mečite stran. Potrosite jih po zemlji ali jih vanjo zakopljite. Snovi, ki jih izločajo olupki, bodo nahranile zemljo in jo ojačale za prihajajočo zimo.

bananini olupki | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Če v prihodnjih dneh še nameravate saditi zimske vrtnine, lahko skupaj z njimi posadite tudi olupke.

Ti se bodo sčasoma popolnoma razgradili v zemeljsko sestavo, obenem pa bodo nahranili tudi vaše rastoče vrtnine.

Tekočino lahko nanesete tudi v obliki razpršila. Nanesite ga po vrtninah, tako po koreninskem delu kot tudi steblih in listih. Tovrstno gnojilo ne bo škodilo njihovim plodovom.

Olupke lahko zmeljete v pepelnato gnojilo

Iz olupkov pa lahko naredimo tudi suho gnojilo v obliki pepela. Olupke sušite nekaj dni, da bodo ti že popolnoma trdi. Z uporabo multipraktika jih nato zmeljite v pepel. Tega posujte po zemlji zasajenih vrtnin.

Bolj tradicionalen način uporabe bananinih olupkov vključuje njihovo metanje na kompostni kup, kjer se bodo v času gnitja razkrojili med preostale biološke odpadke.

Če pa kompostnega kupa nimate in se vam zdi sušenje olupkov povsem odveč, lahko pa te tudi samo odvržete na vrt. Sicer vam bodo nekaj časa kazile videz vrta, a bodo ključno pripomogle k bogatejšemu pridelku in lepoti cvetlic.

wabi-kusa
Trendi Ko združimo akvaristiko z vrtnarjenjem, dobimo wabi-kuso
Ne spreglejte