Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2013,
15.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zdravilo paradižnik jagode granatno jabolko krompir sonce opekline rastline

Sobota, 29. 6. 2013, 15.20

6 let, 1 mesec

Vzgojimo rastline za zdravljenje opekline

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Ste vedeli, da na lastnem vrtu lahko vzgojite rastline, morda jih celo že gojite, ki vam bodo prišle še kako prav, če vas bo opeklo poletno sonce?

Opekline in krompir Sončne opekline so, še posebej pri otrocih, starejših in alergičnih na sonce, lahko kar precejšnja muka. A tisti, ki se ukvarjajo s pridelavo in predelavo bio hrane, imajo kar nekaj asov v rokavu za zdravljenje in pomoč pri opeklinah. Na vrtu namreč rastejo rastline, ki ublažijo opekline, pri čemer pa ne smemo pozabiti, da je v primeru hujših opeklin vseeno treba poiskati zdravniško pomoč.

Krompir, naš najdražji, nam lahko pri lajšanju sončnih opeklin precej pomaga. Narežimo ga na koščke in ga položimo na opekline. Kmalu bomo čutili olajšanje, saj krompir ublaži tisti pekoči občutek. Še bolje bo, če uporabimo krompir iz hladilnika, saj bo opeklino obenem tudi hladil.

Granatno jabolko, jagode in kumarice Granatno jabolko je bogat vir aminokislin, ki telesu pomagajo, da se bojuje proti žarkom UVA in UVB, obenem pa obnavljajo celice, ki jih je zaradi njih uničilo sonce. Poleti preventivno uživajte granatno jabolko, tako boste močno zmanjšali občutljivost kože in oči na sončne žarke.

Jagode vsebujejo veliko tanina, ki zmanjšuje občutek pekoče bolečine ob sončnih opeklinah. Zmečkajte nekaj manj zrelih jagod in kašo nanesite na opečene predele kože. Začutili boste hitro olajšanje na opečenih delih telesa, pekoča bolečina se bo zmanjšala.

Tudi kumarice, ki rastejo na skoraj vsakem vrtu, so nam v veliko pomoč, saj so izvlečki kumaric v večini vseh krem, ki lajšajo sončne opekline. Če vas je že opeklo, potem z vilicami stisnite nekaj kumaric brez lupin in kašo nanesite na telo, če pa se šele odpravljate na sonce, stisnite sok iz kumaric, zmešajte ga z glicerinom in ga nanesite na telo. Deloval bo kot krema z zaščitnim faktorjem, a predlagamo vam, da tega, če ste zelo občutljivi na sonce, vseeno ne počnete.

jagode | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Solata, kis in paradižnik Ne boste verjeli, a solata, ki ima v sebi že tako ali tako veliko snovi, ki lajšajo bolečino, lahko pomaga pri opeklinah in bolečinah, povezanih z njimi. Liste solate prevrite v vodi. Odstranite vodo in jo pustite, da se ohladi. Počiva naj vsaj nekaj ur, najbolje, da v hladilniku. Ko je voda hladna, lahko s kosmi vate, namočenimi vanjo, nežno obrišete opečene dele. To lahko ponavljate.

Domači beli kis lahko pomaga pri lajšanju bolečin. Kis ima namreč podobne sestavine, kot jih vsebuje aspirin. Če ste opečeni, opekline nežno polijte z belim kisom, za približno 20 minut bo olajšal vašo bolečino. Pazite, da domači kis precedite, najbolje je, če je destiliran.

Tudi paradižnik, pravzaprav njegova lupina ščiti pred soncem. V poskusu, ki so ga gojitelji paradižnika izvedli v Združenih državah, so ugotovili, da so ljudje, ki so tri mesece jedli pet žlic pretlačenega paradižnika z lupino na dan, imeli kar za četrtino manj sončnih opeklin kot preostali. Dober tek, če si ravno pripravljate paradižnik v solati.

Ne spreglejte