SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrt, ki je navdihoval Moneta #foto

0,16

termometer

Vas zanima, od kod je slavni francoski slikar Claude Monet črpal navdih za svoja slavna dela, pri katerih je upodobil vrtove in cvetlice? 

zelenjava Dom To so vrtnine, ki jih sadimo aprila

Francoski slikar Claude Monet je leta 1883 v vasici Giverny, ki se nahaja severozahodno od Pariza, kupil hišo, ob kateri se nahaja tudi vrt, ki je slikarju služil kot motiv za njegova najbolj znana dela, na katerih je upodabljal motive vodnih lilij in japonskih mostov. Gre za verjetno najbolj znan vrt v Franciji, saj ga vsako leto obišče kar 500 tisoč obiskovalcev. 

Dal je zgraditi repliko japonskega mostu

Vrt je sestavljen iz cvetličnega dela pred hišo, bolj znani vodni vrtovi pa so nastali deset let po njegovem prihodu, ko je kupil še zemljišče na drugi strani svoje hiše. Razkošni cvetlični vrtovi se razprostirajo na približno enem hektarju in so razporejeni po barvni tematiki.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Posajeno je na tisoče različnih cvetic od tulipanov, orientalskih makov do potonik. V enem delu vrta je dal zgraditi celo repliko japonskega mostu, ki ga je upodobil na eni izmed svojih slik. Ribniki so napolnjeni z znamenitimi vodnimi lilijami, njihovi robovi so zasajeni s češnjami, rododendroni in azalejami ter celo praprotjo, piše stran French Gardens.

Monet ni bil samo dober slikar, temveč tudi oblikovalec vrta. Pri svojem delu naj bi bil celo tako natančen, da je svojemu vrtnarju pisal dnevne napotke, risal vzorce in načrte, kako naj zasadi cvetje. Monet vrtov torej ni samo slikal, temveč je poskrbel tudi za njihovo arhitekturno zasnovo.

valentino Dom Dvorski vrt italijanskega oblikovalca Valentina #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin