Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
10.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

zeliščarstvo zelišča Vrt Vrt Dom in vrt

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 10.00

2 meseca, 1 teden

Uspešno podjetje vodi kar s svojega zeliščnega vrta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Polhograjčanka Margita Vehar je našla poslanstvo v delu na svojem vrtu, kjer že nekaj let uspešno goji zelišča, ki jih uporablja za izdelavo različnih vrst čajev in čajnih mešanic, zeliščnih vrst medu, sirupov in drugih dobrot, s katerimi se trži pod imenom Dežela zelišč. Poglejte si, kako skrbi za svoj vrt, dala pa bo tudi nekaj nasvetov o gnojenju in kolobarjenju.

Njeno najljubše zelišče je ajda, ki jo uporablja že vrsto let. Sprva so ji uporabo ajde svetovali zdravniki kot alternativo. "Meni se je kri čudežno pozdravila, stanje po uporabi je bilo samo še boljše," je povedala. Ajdo je vzela za svoje zelišče. "Ajda je moja rastlina, moje zelišče. Obožujem jo. Pijem ajdov čaj vse leto in priporočam pitje tega čaja, saj so rezultati zelo dobri," je dejala Veharjeva

Izdelki dežele zelišč | Foto: osebni arhiv Margite Vehar Izdelki dežele zelišč Foto: osebni arhiv Margite Vehar

Pot jo je vodila v zeliščarstvo

Življenska pot jo je vodila do socialnega podjetništva, usmerila se je v zeliščarstvo, za tem pa je svoje šolanje izpopolnjevala v inkubatorju, na Ljudski univerzi Cene Štupar. Pozneje je pridobila tudi certifikat vodje družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja, kar s pridom upošteva pri svojem delu. Svoje znanje iz zeliščarstva redno dopolnjuje z branjem starih knjig in literature, veliko pa jo je naučila tudi mama.

Znanje predaja naprej

S svojim bogatim zeliščnim vrtom pa želi poskrbeti tudi za svoj čut do družbene odgovornosti. Znanja in izkušnje podaja naprej mlajšim, osnovnošolcem in vsem, ki jim je mar za svoje zdravje. V letošnjem letu je svoj zeliščni in samooskrbni vrt odprla za oglede. Ogledate si lahko več kot 100 vrst rastlin, ki jih goji in imajo zanjo velik pomen.

Margita Vehar, Dežela zelišč
Trendi “Nobeno zdravilo ni pomagalo, potem pa mi je zdravnik dejal, naj poskusim z ajdo”

S svojim vrtom postala uspešna poslovna ženska

Čeprav je imela v preteklosti operacijo na srcu, je aktivna poslovna ženska. Njen vrt je prerasel v zgodbo o uspehu.

Sodeluje z osnovnimi šolami, saj gosti nadobudne učence in jih navdušuje nad zelišči. S svojimi pridelki in izdelki iz Dežele zelišč se redno udeležuje različnih sejmov in festivalov, njene izdelke pa je mogoče kupiti tudi v izbranih trgovinah.

Njen pehtran v Čokoladni Sloveniji

Omenimo še, da so pehtran, pridelan na njenem zeliščnem vrtu, izbrali za čokolado, ki jo pripravljajo v okviru projekta Čokoladna Slovenija, kjer vsak košček čokolade simbolizira drugo regijo Slovenije.

 

Ne spreglejte