Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2018,
9.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

vrtnina zelenjava Vrt Vrt dom

Sreda, 5. 9. 2018, 9.30

2 meseca, 1 teden

To so vrtnine, ki jih lahko še sadite v septembru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
zelenjava | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Čeprav je vrhunec sezone sajenja vrtnin počasi že za nami, pa lahko vseeno izkoristite zadnje poletne dni za sajenje zelenjave, ki odlično uspeva tudi v hladnejših dneh. Korenje, redkev in repa so samo nekatere vrste izmed naštetih, ki jim nižje temperature pravzaprav še bolj ustrezajo. V prihajajočih dneh posadite zelenjavo in si zagotovite sveže vrtnine še za zimske dni. 

Po pričakovanjih je mogoče v hladnejših dneh gojiti  "zimsko" zelenjavo. Tako kot pomladne vrtnine zahtevajo optimalne razmere za rast, je stvar enaka pri zimskih. Če posadite to zelenjavo dovolj hitro, jo boste lahko nabirali še pred prvo zmrzaljo. Vse vrste, ki vam jih bomo našteli, rastejo in dozorijo zelo hitro, tako da ni bojazni, da vam pridelkov ne bi uspelo pobrati pred prihodom hladnejših mesecev. 

nabiranje jabolk
Trendi Nasveti za obiranje in shranjevanje jabolk

Vrtnine sadite na hladnejših mestih, kjer je čez dan manj sonca

Tako kot pri sajenju preostalih vrtnin bo treba najprej pripraviti zemljo. Ker "zimske" vrtnine dobro uspevajo v hladnejši zemlji, imejte v mislih, da je lahko ta septembra ob sončnih dnevih še vedno pretopla.

Visoke temperature in neposredno sonce lahko tem vrtninam škodijo, zato jih raje posadite nekje v senco in jim tako zagotovite optimalne razmere. Prepričajte se, da je zemlja, v katero boste dali semena, ustrezno hladna. Prav tako ne pozabite na redno zalivanje.

zelenjava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Jesen odličen čas za sejenje lisnate zelenjave

September je še vedno primeren mesec za sejenje špinače in blitve. Posadite več različnih vrst in si tako obogatite svoj zimski jedilnik.

Obe rasteta zelo hitro, zato ju boste lahko nabrali že čez dober mesec od setve. Če bo letos zmrzal prišla hitreje kot ponavadi, jih lahko vmes še enkrat presadite in si tako povečate pridelek. 

zelenjava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Še vedno lahko posadite tudi svojo najljubšo vrsto solate. Ta še vedno dobro uspeva med prehodom iz vročega poletja do hladnejše jeseni. 

Ohrovt je ljubitelj jeseni in zime. Najbolje uspeva v mrzlih temperaturah med snegom. Na njegov okus zelo vplivajo temperature, v katerih raste. Najboljšega okusa je tisti, ki zraste v res mrzlih razmerah.

Dobra stvar ohrovta je tudi to, da gre za zelo bogato in zdravo zelenjavo, ki vam lahko zagotovi veliko končnega pridelka, ne zahteva pa niti veliko vzdrževanja. Zato se ne obotavljajte z njegovo setvijo. Njegova rast na vrtu bo še kako dobrodošla na jesenskem vrtu, saj bo deloval poživljajoče in barvito. 

delo na vrtu
Trendi Vrtnarska opravila v septembru

zelenjava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kitajsko zelje prav tako dobro uspeva v jesenskih mesecih, njegova vzrast pa je prav tako preprostejša od navadnega zelja. Razmislite tudi o posaditvi in gojenju cvetače. Čeprav je ta nagnjena k škodljivcem in boleznim, lahko vseeno poskusite. Cvetačo ponavadi sadimo sredi poletja, a ker zraste zelo hitro, imate še vedno dovolj časa za njeno vzgojo. 

Čeprav gre pri navadnem komarčku za eno od tistih vrst, za katero ne vemo povsem, kako jo uporabiti, lahko poskusite in jo pozneje vključite v pripravo italijanskih jedi oziroma testenin. 

Pozabiti ne smemo niti na por. Zelenjava v družini čebule dobro uspeva v hladnejšem vremenu, zato por ni nobena izjema. Če ga želite imeti za zimo, potem se z njegovo setvijo že kar mudi, saj za rast potrebuje približno 3 ali 4 mesece. Ker ima rad mraz, je vredno poskusiti. 

zelenjava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Še nekaj koreninske zelenjave, da bo zimski jedilnik res okusen

Na vsakih nekaj tednov posadite novo gredico korenja. Ta najbolje uspeva, če uporabite presajena semena. Redkvice so popolna vrtnina, ker rastejo izjemno hitro.

Tako kot korenje jih posejete na vsaka dva tedna, tako si boste zagotovili neneheno svež pridelek.

Redkokdo se odloči za gojenje pastinaka, kar je škoda, saj je zelo okusen. Njihov okus bo še intenzivnejši, če s pobiranjem počakate do prve zmrzali,

Ne pozabite na repo, saj je prava zimska zelenjava. Pri tej pazite le, da jo poberete dovolj zgodaj, ko njene korenine niso prevelike in prezrele. 

vrtnarsko orodje
Trendi Kako čistiti vrtnarsko orodje
Ne spreglejte