Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 4. 2014,
13.44

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sanjski vrt Sanjski vrt balkonsko cvetje pomlad vrtiček na balkonu Vrt Vrt vrtnarjenje cvetje

Sobota, 26. 4. 2014, 13.44

2 meseca, 1 teden

Poživimo balkone in okenske police s cvetjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Čas je, da uredimo balkone, terase in okenske police. Dolga leta so tam kraljevale bršljanke, ponudba cvetja in zelenja pa je vedno bolj pestra. Kaj izbrati?

Cvetlice prilagodimo svojemu življenjskemu slogu

Pred nakupom je dobro premisliti, kakšne zasaditve si želimo. Ta naj bo premišljeno izbrana glede na naš slog in slog našega doma. Živimo v vaškem ali mestnem okolju? Naš dom zaznamuje topel les ali minimalistični, hladni materiali? Kakšno je pročelje naše hiše, stanovanja?

Minimalistični slog poudarimo z zelenjem, travami, bonsaji, grmi, tudi z zeliščnimi nasadi. Zelo pisane zasaditve se ne podajo k že tako opaznim pročeljem, zato tam izberemo bolj umirjene barve in se držimo načela, da je manj več.

 | Foto:

Zasaditve načrtujemo tudi glede na čas, ki smo si ga pripravljeni vzeti za nego balkonskega cvetja. Če je naš življenjski tempo hiter, pozabimo na zahtevne rastline.

Sončna ali senčna lega?

Svetlobo, a ne žgočega sonca, ljubijo: lotus, deteljica, okrasne trave, bršljanke, surfinije, verbena, begonija, kapucinka ...

V polsenci uspevajo: fuksija, gomoljna begonija, viseči slak, sanvitalija, bršljanke ...

Senco ljubijo: vodenke, rumena zajčja deteljica, mrtva kopriva, fuksija, pelargonije ...

 | Foto:

Kako sadimo balkonsko cvetje?

Najprej izberemo primerne lonce in zemljo. Cvetlični lonci ali zaboji naj imajo drenažne odprtine, skozi katere lahko odteka odvečna voda. V vrtnih centrih so na izbiro različne mešanice zemlje, za balkonske zasaditve pa strokovnjaki priporočajo kar zemljo za pelargonije, ki vsebuje primerno mešanico substrata in gnojil za uspešno rast rastlin. Če izberemo običajno zemljo za lončnice, ji moramo za uporabo v zunanjih zasaditvah primešati še gnojilo.

Lotimo se dela. Dno posode prekrijemo z drenažnim materialom, čezenj nasujemo zemljo, ki naj sega malo pod polovico posode. Sadike previdno potegnemo iz lončka ter jih z rahlim potiskom navzdol postavimo na zemljo. Dodamo prst do roba cvetličnega lonca in zalijemo.

Pomembno: muhasto aprilsko vreme jo lahko zagode tudi balkonskim rastlinam, zato jih ne postavimo takoj na prosto. Ko se temperature zraka uravnajo, se pravo veselje in delo šele začneta.
Ne spreglejte