Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
10.15

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

dom Vrt Vrt vrtnarjenje kokosovo olje nasveti

Sreda, 19. 9. 2018, 10.15

2 meseca, 1 teden

Izjemne koristi kokosovega olja na vrtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
kokosovo olje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kokosovo olje je med najbolj zdravimi in vsestranskimi olji, ki jih poznamo. Vemo, da njegove zdrave sestavine blagodejno vplivajo na naše zdravje in počutje. Ampak ali ste vedeli, da je prav tako uporaben za vrsto stvari na vrtu, še posebej če ste privrženec biološkega vrtnarjenja in ne želite uporabljati umetnih gnojil in kemičnih dodatkov za rast in videz boljšega vrta?

zelenjava
Trendi To so vrtnine, ki jih lahko še sadite v septembru

Najdemo ga kot sestavino v številnih jedeh in kozmetiki, njegova oblika pa je odvisna od tega, za kakšno vrsto kokosovega olja gre. Tako kot olivno poznamo tudi deviško kokosovo olje, hidrogirano in rafinirano - prečiščeno, pri čemer se seveda olja med seboj razlikujejo po kemični sestavi. Zaradi visoke stopnje nasičenih maščob in lipidov ga lahko uporabljamo tudi na vrtu, saj lahko med drugim pomaga pri rasti rastlin in uničevanju plevela.

kokosovo olje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock S kokosovim oljem nad plevel

Ker vsebuje številne maščobne kisline, kokosovo olje - v nasprotju s kemičnimi herbicidi, ki se absorbirajo v rastlino in jo ubijejo od znotraj, deluje od zunaj.

S pronicanjem maščobe skozi membrano listja rastline in v procesu raztapljanja olja na zunanjih površinah plevel ne more vseh maščob predelati, zato uveni in odmre. 

Pri kokosovem olju gre za alternativni biološki herbicid, ki vrta ne bo onesnažil s strupenimi kemikalijami. 

Kako pripraviti svoj biološki herbicid:

1. pomešajte enako količino kokosovega olja in navadnega rastlinskega olja, 

2. mešanico segrejte v ponvi na nizki temperaturi (40-50 stopinj Celzija), dokler se kokosovo olje ne utekočini,

3. mešajte tako dolgo, dokler zmes ne postane dovolj homogena,

4. pomešano tekočino prelijte v plastenko z razpršilom,

5. poškropite ga na želena območja,

6. ko se olji ohladita, je treba zmes pred novo uporabo premešati, da se ponovno združita. 

Zmes razpršite po plevelu oziroma na območje, kjer ga želite uničiti. Pri nanašanju olja ne varčujte, saj bo potrebna kar debela plast zmesi, da bo lahko čim hitreje in v večji količini pronicala skozi listje plevela. Ta mora biti po koncu postopka popolnoma masten. Metodo ponavljajte vsaj dvakrat na teden toliko časa, dokler ne opazite znatne škode na plevelu.

Ta mora biti že skoraj popolnoma uničen, kar boste lahko prepoznali po rumenkasto-rjavih ovenelih steblih in listih. Prenehajte razprševati in nekaj dni počakajte, da odmre, nato ga odtrgajte iz zemlje in v prazne luknje in zemljo postopek razprševanja ponavljajte vsaj še en teden, da uničite še preostale kalčke in semena. 

kokosovo olje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Uporabno sredstvo tudi za čiščenje in brušenje vrtnarskega orodja

Pogosto se pri košnji trave ta zatakne za rezila kosilnice. Da bi se tem neljubim nezgodam v prihodnje izognili, lahko rezila kosilnice pred košnjo premažete s kokosovim oljem, saj ne škoduje rezilom in za seboj ne pušča negativnih posledic na ostrosti rezil. 

Olje lahko uporabljate tudi za čiščenje vrtnarskega orodja. Tega je treba redno čistiti in vzdrževati, če želimo ohraniti njihovo uporabnost in funkcionalnost.

Vlaga je namreč eden največjih povzročiteljev rje na kovinskih delih orodja. S kokosovim oljem premažite orodje in ga tako obvarujte pred nastankom rje, ki lahko vodi do širjenja bolezni. Z rednim čiščenjem in mazanjem vrtnarskih orodij se boste tako izognili prezgodnji rji, hkrati pa boste poskrbeli za brezhibno delovanje pripomočkov, ki vam lajšajo delo na vrtu. 

Kot dodatek pri gnojilih

Ker kokos vsebuje številne zdravilne lastnosti, ga lahko v manjših količinah dodate h gnojilom za vrt. Zaradi svojih "lepljivih" lastnosti se bo tako gnojilo lažje prijelo na rastlinske dele in korenine - odvisno od načina nanosa, kar bo seveda vplivalo na hitrejše učinkovanje gnojila. Kot že rečeno, kokosovo olje se v rastlinje vpije od zunaj, zato ni bojazni, da bi poškodovali koreninski del vrtnin.

kokosovo olje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock S kokosom do lesketajočih se sobnih rastlin

Kokosovo olje lahko uporabljate tudi za premazovanje listov sobnih rastlin in jim tako vrnete naravni lesk. V primeru, da želite premazati listje rastline, boste morali kokosovo olje ponovno utekočiniti.

Pred mazanjem svetujemo, da rastlino najprej "umijete" pod prho, da bi z nje sprali ves prah in umazanijo, ki se lepi nanjo. Ko se rastlina posuši, jo pobrišite z bombažno krpo, ki ste jo predhodno namočili v utekočinjeno kokosovo olje.

A pazite, da ne boste z nanašanjem olja pretiravali, saj ne želite popolnoma mastnih listov in prevelika količina nanesenega olja bi jim lahko celo škodovala. S tovrstnim postopkom želite doseči sijoče, in ne popolnoma mastne liste. 

vrtnarsko orodje
Trendi Kako čistiti vrtnarsko orodje

 

Ne spreglejte