Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
11.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

dom prenova vhodna vrata nasveti

Torek, 2. 10. 2018, 11.00

5 let, 6 mesecev

Vabljiva domačnost lepega vhoda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
vhodni prostori | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zunanji vhodni prostor lahko označimo tudi za obraz hiše, zato je priporočljivo, da zanj redno skrbimo. Urejen vhodni del lahko ustvari vabljivo in prijazno vzdušje, nad katerim se bodo vaši gostje počutili bolj dobrodošlo, pa tudi mimoidoči bodo navdušeni nad videzom vašega vhoda. 

razdeljen prostor
Trendi Preprosti načini za razmejevanje prostorov odprtega plana

Pometanje pred vhodnimi vrati ne bo dovolj, kot tudi ne bo dovolj navaden predpražnik z napisom Welcome (dobrodošli, op. p.). Tako kot drugi deli hiše in dvorišča mora biti tudi vhodni del skozi vse leto primerno urejen.

S sveže prebarvanimi vrati boste opravili polovico dela

Lepa vhodna vrata so izjemno pomemben estetski element videza vaše hiše. Ne glede na to, ali gre za stara vrata ali povsem nova, je pomembno, da jih redno vzdržujete. 

Prednost lesenih vhodnih vrat je predvsem v tem, da jih lahko večkrat prebarvate in osvežite njihov videz. Pri barvanju je treba najbolj paziti, da izberete tisti odtenek, ki bi najbolje dopolnjeval videz vašega domovanja in okolice.

Vrata je najbolje barvati v spomladanskih ali poletnih mesecih, ko so temperature dovolj tople, da se lahko ta hitreje posušijo. V jesenskih in zimskih mesecih pa jih namažite z zaščitnim premazom za les, ki jih bo obvaroval vlage in prihajajoče zmrzali.

vhodna vrata | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Glede na to, da je mogoče dobiti vrsto različnih barv, ni razloga, zakaj s temi ne bi vsakič znova eksperimentirali. Temnejši odtenki delujejo elegantno, medtem ko so živahne barve bolj estetsko vabljive. 

Jeklena vrata bo treba z vsakim letnim časom znova premazati s čistilom, primernim za vaš tip vrat. Na njih se velikokrat poznajo prstni odtisi in druga umazanija, ki se nabere čez čas. Stekleni del vrat je prav tako treba nujno redno brisati, da bi z njih očistili sledi prahu in žuželk, ki se lepijo nanje.

Tako kot za vhodna vrata je treba skrbeti tudi za redno barvanje okrasne ograje. Priporočljivo je, da se barva v enakem ali vsaj podobnem odtenku kot vrata, tako bo celoten vhodni prostor povezan v smiselno celoto.

balkon in terasa
Trendi Urejanje balkona še nikoli ni bilo tako preprosto

Dotrajana tla je treba čez leta obnoviti

Najtežje delo pri vzdrževanju lepega vhodnega prostora je zagotovo skrb za tla, ki zaradi vremenskih sprememb dotrajajo, če se ne celo uničijo.

Če je vaš vhodni prostor narejen iz betona, lahko ta čez čas razpoka. Razpoke je treba pravočasno popraviti, da ne bi prišlo do še večje škode.

vhodni prostori | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Betonske talne površine so zaradi zunanjega mesta nenehno izpostavljene kemičnim in termičnim obremenitvam, zato jih je priporočljivo premazati z različnimi talnimi premazi.

Izmed pogostejših, ki jih uporabljamo, so epoksidni in poliuetanski, oba pa sta primerna za vrsto različnih dejavnikov, ki jih prinaša sezonsko vreme. Nekateri premazi zelo dobro delujejo proti prahu ali vlagi, ki pa sta najpogostejša škodljivca prav pri zunanjih površinah.

Nekateri imate vhodno površino obloženo s ploščicami, ki tako kot beton rade pokajo, fuge pa bledijo. Če imate izjemno vzdržljive ploščice, jih lahko osvežite zgolj z novim fugirnim premazom, če ne, pa bo treba zamenjati tudi ploščice. Najbolje je pri tem uporabiti ploščice za zunanjo uporabo, ki so od navadnih veliko bolj vzdržljive.

dotrajane ploščice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na razsvetljavo velikokrat pozabimo

Pogosto se niti ne zavedamo, kako zelo pomembna je primerna razsvetljava pri vhodnih vratih. Če ne zaradi drugega, pa zaradi tega, ker je iskanje jedra ključavnice v večernih urah pogosto zelo nadležno.

Delujoča razsvetljava je tudi pomemben del "varnostnega sistema" vašega doma. V zunanjih verandnih prostorih je najbolj optimalna izbira namestitev senzorične razsvetljave, ki se vklopi takoj, ko v neposredni bližini zazna gibanje. Pri razsvetljavi lahko namestite varčne žarnice, da bodo te zdržale čim dlje.

S tem boste hišo obvarovali tudi pred vsiljivci, saj se bodo luči ob gibanju vklopile kar same. Še posebej uporabne so takrat, ko ste na dopustu, saj lahko delujejo tudi kot opozorilo. Vaši sosedi lahko tako postanejo bolj pozorni na dogajanje v bližini vašega domovanja.

razsvetljava doma | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Okrasni elementi tudi pomembni

Redko kdo razmišlja o tem, da je treba tudi vhodne zunanje prostore primerno olepšati, da bi povzdignili estetski videz celotnega pročelja hiše. Večina se jih tako ne odloči za kopičenje okrasnih drobnarij na neposrednem vhodu, ki lahko, če jih ne uporabljamo v pravi meri, delujejo kičasto.

Vendar pri vhodnih prostorih ni nikoli odveč, če zraven vrat ali na stopnišče postavite še okrasno zimzeleno lončnico. Še posebej za to je primerna sivka, na katero lahko nakapljajte tudi nekaj kapljic eteričnega olja. Tako boste poskrbeli za lepe in vabljive vonjave še pred vstopom v dom.

Sivka deluje tudi kot zelo dober odganjalec mrčesa in komarjev v spomladanskih in poletnih mesecih, saj jih njen vonj izjemno draži. Z njo lahko preprečite uhajanje nadležnih žuželk v notranjost doma, ko imate odprta vhodna vrata. Poleg tega njeni lepi cvetovi v odtenkih vijoličaste lahko ustvarijo sproščeno vzdušje.

cvetični venec | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če se vam ne da ukvarjati z oskrbo rastlinja in grmičevja, lahko namestite plastične ločnice, s katerimi ne boste imeli nikakršnega dela, razen tega, da jih bo treba občasno brisati, da bi z njih odstranili prah.

Jesenski čas je prav tako primeren za okrasitev z venci, ki jih lahko med zimskimi prazniki nato zamenjate z božičnimi. Lep cvetlični aranžma na vratih deluje zelo privlačno in vabljivo.

V tem času lahko na vhodni predel postavite tudi okrasne buče, ki bodo še bolj ojačale rustikalni videz, ki je nadvse primeren za jesenske dneve in bližajoči se praznik noči čarovnic.

buče na vhodu | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

pobiranje listov
Trendi Za kaj lahko uporabimo jesensko listje na vrtu
Ne spreglejte