Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2019,
16.12

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

1

Natisni članek

Höna MOBILNE HIŠKE gradnja dom dizajnerski kosi arhitektura

Petek, 8. 2. 2019, 16.12

5 let, 2 meseca

Slovenec, ki izdeluje drzne mobilne hišice #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

1

Slovenec Andraž Hönigsman, ustanovitelj podjetja Höna mobile house, vidi prihodnost bivanja v mobilnih hiškah. Čeprav nima formalne izobrazbe s področja arhitekture in oblikovanja, ga to ni ustavilo, da ne bi uresničil svoje vizije. "Ideja o začetku lastnega projekta se mi je porodila na dopustovanju," pravi.

Ecocapsule
Trendi Mobilna hiška, ki ne potrebuje priključka za vodo in elektriko #foto

"Opazil sem namreč, da je bilo v moji okolici manj avtokampov. Namesto teh so bile nameščene mobilne enote. Med seboj so si bile preveč podobne, enolične in povsem nezanimive," pojasnjuje.

Potencial, ki ga prinaša življenje v mobilnih enotah, prepoznava kot izjemno pomembnega, saj tradicionalne hiše in blokovska naselja že lep čas izpodrivajo alternativne oblike domovanj, ki s svojimi pogostokrat inovativnimi oblikovanji ponujajo ugodnejšo različico za reševanje bivanjskih vprašanj.

Želja po oblikovanju hiške, ki bi omogočala najboljšo kakovost bivanja

Ker prihaja iz urbanega okolja, kjer je vse tako zgoščeno, nemalokrat pa predstavlja problem tudi prostorska stiska in onesnaženost zraka, se je lotil oblikovanja premične enote, ki bi bila na videz privlačna in predvsem funkcionalna. Vseskozi ga je spremljala želja po snovanju hiške, s pomočjo katere bi se lahko umaknili od mestnega vrveža, hkrati pa bi omogočala boljšo kakovost bivanja in ne nazadnje življenja.

mobilne hiške Hona | Foto: Höna mobile house Foto: Höna mobile house

"Naše hiške so po kakovosti ločene od klasičnih mobilnih enot, smo pa cenovno vseeno zelo konkurenčni. Drugačni smo že zaradi tega - da čeprav vse naše enote ohranjajo enako zunanjo podobo (gre za zaščitni znak podjetja), se lahko v vseh drugih vidikih izgradnje popolnoma prilagodimo potrebam stranke in oblikujemo dom, ki bo odseval njihovo osebnost, vizualno estetiko, in s katerim bodo najbolj zadovoljni," pravi prvi mož podjetja.

Eko gradnja v obliki na glavo obrnjenega trapeza

Izvirnosti pri oblikovanju teh hišic res ne manjka. Za njen moderni videz tako poskrbi podoba, ki spominja na narobe obrnjen lik trapeza. Kljub sodobni zasnovi pa enota še vedno ohranja prepoznaven element organskosti, zato se lepo zlije z okolico in naravo.

mobilne hiške Hona | Foto: Höna mobile house Foto: Höna mobile house

Vsa domovanja, ki jih ponujajo v svojem naboru, so izdelana iz naravnih materialov. Konstrukcija hiške je tako narejena iz lepljenega lesa. Pri zaključnih fasadah pa je izbira nekoliko večja, saj gre pri tovrstnih odločitvah predvsem za lastne želje in potrebe kupca, zato se pri uporabi materialov v tej fazi izgradnje ne omejujejo.

mobilne hiške Hona | Foto: Höna mobile house Foto: Höna mobile house

Če posameznik želi, lahko fasado izdelajo iz lesa smreke ali macesna, lahko je plastična ali ne nazadnje celo klasična. "Hiške smo razdelili v tri tipe enot, ki se razlikujejo glede na debelino sten, uporabljene materiale, bivalno pohištvo in zaključne sloje. Glede na to se seveda spreminja tudi cena gradnje," pravi Hönigsman.

Kakovostni, preizkušeni in okolju prijazni materiali

V podjetju poudarjajo, da so vsi materiali, ki jih uporabijo pri gradnji hišice, popolnoma varni, ekološki in certificirani. Uvažajo jih iz Avstrije in Nemčije. Leseni deli hiške se vzdržujejo s pomočjo lesnih premazov in jih je treba osvežiti vsakih nekaj let. Na nepremične dele hiše pa zagotavljajo 10 let garancije. Celotna izgradnja, od oblikovanja enote do njene postavitve na želeni lokaciji, traja približno dva meseca.

stanovanja v mostih
Trendi Kako bi lahko star, neuporaben most spremenili v stanovanja #foto

Zaradi dobre izolacije odporna proti vsem letnim časom

Skupna debelina sten znaša kar 35 centimetrov, kar je petkrat več od povprečja pri podobnih mobilnih enotah. Kot material za izolacijo uporabijo stekleno volno. Zaradi kombinacije vezanega lesa, smreke ali macesna in debele izolacije je hiška vodoodporna in trpežna v vseh letnih časih, kar jo naredi udobno za bivanje čez vse leto - ne glede na teren.

mobilne hiške Hona | Foto: Höna mobile house Foto: Höna mobile house

Poleg debelega izolacijskega sistema dodatno zaščito nudijo tudi okna iz trojnega termopana. Vse izolacijske komponente med seboj ustvarijo izjemno dobro protihrupno zaščito.

Streha je ravna in izdelana iz materiala, imenovanega rephanol. Gre za najstarejšo in po vsem svetu najprepoznavnejšo kakovostno strešno kritino, ki je proizvedena v Nemčiji. "Rephanol je narejen iz naravnih sestavin, da ga lahko celo poješ," se pošali lastnik.

Toku organskosti sledi tudi notranjost

Skladno z vodilom zunanjosti je mogoče slediti tudi v notranjosti hiške, oba dela pa povezuje majhen atrij. Notranjost spominja na slog japandi – stil notranjega oblikovanja, ki v ospredje postavlja načelo japonske organskosti in skandinavske prečiščenosti linij. Površina je zaradi odsotnosti predelnih sten pretočna in zračna, odlikuje jo pa tudi izobilje naravne svetlobe, kar še izboljša kakovost bivanja.

mobilne hiške Hona | Foto: Höna mobile house Foto: Höna mobile house

Celoten interjer - z izjemo kopalniške keramike, je odet v naravne materiale. Bivalno pohištvo deluje elegantno, prijetno in nevsiljivo. "Ker smo pri tovrstnih enotah omejeni s kvadraturo, smo se odločili za oblikovanje modernega pohištva kar po meri, zato da čim bolj povečamo bivanjsko funkcionalnost in zagotovimo udobje, ravno tako pa nam je to omogočilo, da smo prostorsko zmogljivost hiške v popolnosti izkoristili. Nikjer ni mrtvih kotov ali neuporabnih kotičkov."

mobilne hiške Hona | Foto: Höna mobile house Foto: Höna mobile house

"Posamezniki lahko izbirajo med tremi tipi pohištvenih elementov v različnih barvnih odtenkih, izmed katerih lahko izberejo sebi najljubše oziroma če želijo, jih lahko med seboj kombinirajo," pojasnjuje in dodaja, da je "v ceno mobilne enote vključena vsa bela tehnika in klimatska naprava."

Kvadratura in velikost po želji, ponujajo tudi savne in jacuzzi

Čeprav so dimenzijsko prilagojene standardnemu kontejnerju, lahko izdelajo tudi večje. Enote se lahko med seboj tudi spajajo tako v horizontalni poziciji kot vertikalni, odvisno seveda od želje naročnika. Za tiste, ki si v domovanju želijo več razkošja, lahko na drugem nivoju dodajo tudi jacuzzi ali savno.

Trendi Čarobna hiša na drevesu, ki jo je mogoče najeti #foto

Tujina vidi v mobilnih hiškah prihodnost, trg je tam bolj razvit

Medtem ko je v Sloveniji trenutno najbolj priljubljena montažna infrastruktura, v tujini prepoznavajo potrebo po povečanju mobilnih gradenj, ki bi sledile trendom večkratnih selitev, migracije prebivalstva in željam po spremembi življenjskega stila. Slednji se vedno bolj nagiba k trajnostnemu razvoju, ekološkemu in bolj varčnemu načinu življenja.

mobilne hiške Hona | Foto: Höna mobile house Foto: Höna mobile house

Zakaj v Sloveniji mobilne hiške v primerjavi s tujino niso tako priljubljene, pa Andraž Hönigsman vidi predvsem v pomanjkanju znanja in neprepoznavanju prednosti, ki jih tovrstno domovanje v primerjavi s tradicionalnim ponuja.

"Zanimanja je ogromno, ampak na žalost ni končne realizacije. Čeprav smo majhno in razmeroma novo podjetje, smo v tujini takoj predrli steno. Veliko dela imamo na Hrvaškem, v Švici in Italiji, celo Afriki, kjer delamo projekte gradnje počitniških kompleksov. Tam uničujejo stare kampe in postavljajo mobilne hiške, saj so v primerjavi s prvimi finančno bolj donosne."

mobilne hiške Hona | Foto: Höna mobile house Foto: Höna mobile house

Slovenci se mobilnih hišk bojijo, življenje v kontejnerju omogoča premalo

Kot razlog, zakaj se Slovenci ne odločamo za življenje v mobilnih enotah, Hönigsman navaja dokaj pozno odselitev od starševskega doma. "Mislim, da se Slovenci bojimo živeti v mobilnih enotah, kar je čisto razumljivo glede na ponudbo, ki smo jo imeli do zdaj. V tujini se otroci zelo hitro odselijo od doma, ker jim sistem to lažje omogoča, pri nas pa je slika nekoliko drugačna."

"Pri nas večina ljudi živi v starševskem gospodinjstvu še takrat, ko so krepko čez sredino dvajsetih. Razlogov je več. Nekateri si preprosto kljub redni zaposlitvi ne morejo privoščiti nakupa nepremičnine, nekaterim pa je doma najlepše. Navajeni smo dobrih stvari, zato se nam zdi, da življenje v kontejnerju daje premalo. Treba bo spremeniti miselnost," poudarja.

mobilne hiške Hona | Foto: Höna mobile house Foto: Höna mobile house

"Predsodke do bivalnih kontejnerjev sem želel razbiti. Ko sem razvijal koncept mobilnega domovanja, sem imel v mislih predvsem mlade družine. Želel sem ustvariti hišo, ki je finančno dostopna in predvsem kakovostna. Merilo, po katerem se ravnamo, je, da ustvarimo udoben in varen dom tako za starše kot otroke."

stanovanje v ljubljani
Trendi Ljubljansko stanovanje: funkcionalnost, združena z eleganco #foto
Ne spreglejte