SiolNET. Dom Prenova in gradnja
4,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osem kvadratnih metrov veliko stanovanje v središču Tokia #foto #video

4,10

termometer

Urbano središče, obenem pa tudi glavno mesto Japonske predstavlja dom za skoraj 13 milijonov prebivalcev. Svoj dom je v središču mesta našla tudi Ema, ki se je v prestolnico preselila, ker si je od vedno želela izkusiti življenje na Japonskem. Kvadratura njenega stanovanja z vsemi notranjimi prostori in miniaturnim balkonom, šteje zgolj 8 kvadratnih metrov. 

jesen v domu Dom Kako vnesti več topline v dom v hladnih jesenskih mesecih

Iskanje stanovanja je trajalo celo večnost, dokler ni naletela na to stanovanje. "Stanovanje mi je res padlo v oči, ker je dejansko iz dveh nivojev. Večina stanovanj je narejenih tako, da imaš posteljo zraven kopalnice in kuhinje, kar pa meni osebno ni všeč. Ker imam stanovanje iz dveh nivojev, imam dejansko razdeljen dnevni - bivalni prostor od spalnega," poudarja Ema. 

Stanovanje manjše tudi od povprečnih japonskih meril

"Japonska stanovanja so v povprečju v primerjavi z našimi manjša," dodaja, "moje stanovanje je precej ožje od vsega, kar sem do zdaj videla. Če iztegnem svoje roke, se dotaknem nasprotnih sten."

Celotno stanovanje. Celotno stanovanje. Foto: Youtube/Living big in a tiny house

Čeprav ima ozko stanovanje, se Ema v njem ne počuti klavstrofobično. Temu pripisuje višino stropov. "Višina stropa je zelo uporabna, saj se lahko vsaj na neki način raztegnem," pove.

Kljub majhnosti ima vse

Njeno stanovanje je popolnoma opremljeno in funkcionalno, ima pa tudi majhen balkon. V vhodnem delu ima garderobno omaro, ki je sicer manjša od povprečne, a je to ne moti. "Ker imam malo garderobnega prostora, moram biti zelo selektivna pri izbiri oblek."

Pisarniški prostor. Pisarniški prostor. Foto: Youtube/Living big in a tiny house

Kuhinjski del. Kuhinjski del. Foto: Youtube/Living big in a tiny house

Balkon. Balkon. Foto: Youtube/Living big in a tiny house

Nasproti ima komodo, v kateri shranjuje večino kuhinjske posode. Zraven nje si je Ema uredila majhen pisarniški prostor, ki je z namenom obrnjen proti balkonskim vratom, ker tako lažje prenaša občutek utesnjenosti.

"Vse to pohištvo ni moje, ampak je bilo tu že ob vselitvi. Zato sem morala poiskati načine, da ga naredim bolj osebnega in svojega, kar mi je predstavljalo izziv. Res je težko, ker ne smeš sam izbrati pohištva, ki bi ga rad imel, prav tako mi ni dovoljeno vrtati v stene. Ker moram biti pri vseh stvareh zelo selektivna, posegam samo po tistih stvareh, ki so mi res pri srcu."

Moderna kopalnica z nepričakovanim trikom

Tudi njen kopalniški prostor ima polno funkcionalno opremo. "Ko sem prvič prišla v stanovanje, sem gledala, kje je straniščna školjka, potem pa sem ugotovila, da če povlečem za umivalnik, se za njo skriva tudi ta. To mi je ena najljubših stvari v tem stanovanju."

Spalni prostor na drugem nivoju. Spalni prostor na drugem nivoju. Foto: Youtube/Living big in a tiny house

Čeprav je stanovanje zelo majhno, Ema ceni dejstvo, da živi sama. "To stanovanje je moj osebni prostor, kjer se lahko sproščam in sem kreativna."

S ceno najemnine zadovoljna 

Ema za svoje stanovanje vsak mesec odšteje približno 380 evrov, pri tem pa ima vštete tudi vse stroške bivanja, kar je precej manj od tistega, kar bi plačala v rodni Avstraliji, priznava. 

jesenski šopek Dom Z listnato zelenjavo do cvetličnih aranžmajev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin