Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2013,
15.11

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

#dopustujdoma Savinjska #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije

Torek, 3. 12. 2013, 15.11

3 leta, 11 mesecev

Dizajnerska avtobusna postajališča na Kozjanskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Izlet po kozjanskih hribih in dolinah nehote prijetno zmotijo moderno, a z velikim spoštovanjem zaščitenega območja oblikovane nadstrešnice na avtobusnih postajališčih.

Včasih nas dobre stvari presenetijo tam, kjer tega res ne bi pričakovali. Dober dizajn poleg številnih arhitekturnih barvnih "presežkov". Avtobusna postajališča so letos poleti postala res nekaj posebnega, njihovega dizajna in umeščenosti v prostor se ne bi branili tudi v kakšnih bolj arhitekturno osveščenih krajih ali mestih.

Avtobusna postajališča na Kozjanskem so po dolgih letih propadanja opremljena s povsem novimi nadstrešnicami. Občina Kozje se je namesto za izbor kataloškega nadstreška odločila za izdelavo lastnega dizajna. V ta namen so angažirali arhitekturno-urbanistični biro Urbanisti iz Celja, ki je s svojim aktivnim delovanjem na Kozjanskem prisoten že vrsto let, lastnika biroja pa imata korenine s tega območja.

Robustno navzven, navznoter toplo in mehko V zadnjem času so zaradi vse večje uporabe osebnih avtomobilov uporabniki javnega prevoza predvsem šoloobvezni otroci in starejši ljudje, čas čakanja na avtobus pa se izredno zmanjšuje. Vse to je narekovalo, da mora biti sodobno postajališče skromno, tako po velikosti kot pojavnosti v krajini. Osnovni koncept pri oblikovanju je zasledoval dva cilja. "Navzven mora biti postaja robustna, odporna proti vremenskim vplivom in povzemati mora obliko skromne kozjanske hiše, ki je nizka in ima strmo dvokapno streho. Navznoter pa mora biti topla in mehka, tako kot je kozjanska krajina. In obe lastnosti, skromnost in toplino, ima tudi kozjanski človek," so zapisali v arhitekturnem biroju. Poleg tega oblika nadstrešnice sledi zgodbi o prepoznavnem kozjanskem jabolku, zato ta nosi obliko polovice kozjanskega jabolka.

Grajene so iz kovine (pocinkana pločevina) in avtohtonega macesnovega lesu. Kot pika na i pa je dodana osvetlitev. Izvedena je z LED-trakovi, ki so vrezani v macesnove letvice in se napajajo prek solarne celice, pritrjene na ohišje nadstrešnice. Na določenih lokacijah je postavljena tudi samostojna luč, ki nadomešča javno razsvetljavo, postajališča pa so samooskrbna, saj električno energijo pridobivajo s pomočjo fotocelice.

Kombinacija lesa in kovine je trenutno ena izmed najpopularnejših kombinacij v arhitekturi. Zakaj so se za to kombinacijo odločili na Kozjanskem? Arhitekt Gorazd Furman Oman je razložil: "Les je najbolj žlahten material, prevladuje na Kozjanskem, je topel in je zato položen znotraj postaje, pločevina pa je bolj sodoben material, ki zagotavlja trajnejšo zaščito. Tako gre za preplet med tradicionalnim in sodobnim ter med toplim in hladnim."

Pozitivni odzivi občanov in turistov Projektant je prototip nadstrešnice v sodelovanju s Kozjanskim parkom prijavil na arhitekturni natečaj. Upamo, da bodo rezultati tako pozitivni, kot so odzivi občanov, turistov, obiskovalcev. "Občina Kozje je po uspešno končanem projektu pridobila tudi ogromno odzivov, mnenj in pripomb občanov, turistov in obiskovalcev občine, tega smo veseli, saj vidimo, da je projekt bil opažen in sprejet," so sporočili iz občine Kozje.

Kaj pa pohvale pomenijo odgovornemu arhitektu? "Glede pohval, ki prevladujejo, mislim, da so v prvi vrsti namenjene občini, ki je sploh pomislila, da v izdelavo postajališč vključi arhitekta, moje osebno zadovoljstvo pa je vsakič veliko, ko se po kozjanski krajini peljem mimo množice postaj."

Prišle pa so tudi pripombe, da so nadstrešnice premalo zaprte in ne zagotavljajo zadostnega zavetja pred dežjem. "Nadstrešnice niso bile niti mišljene za daljši postanek, zato so preproste in skromne, uporabnikov je izredno malo, zato je bilo treba biti racionalen, hkrati pa je vsakdo, ki pride na postajo, vremenu primerno oblečen. Se pa kljub temu z Občino Kozje že dogovarjamo, da bomo na najbolj izpostavljeni postaji poskusno dodali dodatne stranske zaščite," je odgovoril Gorazd Furman Oman.

Ko se boste naslednjič vozili po Kozjanskem in vam bo popolnoma jasno, kje se začne in kje konča osrednje Kozjansko, je odgovor preprost: s prvim in zadnjim nadstreškom.

"Morda z leti, tako kot je kozjansko jabolko za krajino, postane nadstrešnica ikona za arhitekturo Kozjanskega," so sklenili razmišljanje v arhitekturno-urbanističnem biroju Urbanisti.

Ne spreglejte