SiolNET. Dom Oprema in dekor
1,65

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Poznate razliko med kavčem in zofo?

1,65

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Velikokrat za isti kos pohištva uporabljamo dve različni besedi: kavč in zofa, a v resnici kavč opisuje drugačno sedišče kot zofa. Veste, v čem je razlika?

Za mnenje smo vprašali arhitektko, ki piše blog o notranjem oblikovanju, Nino Štajner. Pravi, da razlika ni samo v videzu, temveč tudi v funkciji.

"Zofa je v primerjavi s kavčem višja, ima bolj pokončno naslonjalo in je namenjena sedenju, ne ležanju."

V današnjih domovih prevladujejo udobni kavči, polni mehkih blazin in odej. | Foto: Thinkstock V današnjih domovih prevladujejo udobni kavči, polni mehkih blazin in odej. Foto: Thinkstock

Kavči so za domove, zofe za sprejemnice in čakalnice

Zaradi tega so kavči primernejši za sproščene domove, kjer se želimo po napornem dnevu (pol)leže sprostiti ob knjigi ali pred televizijo, razlaga Nina in dodaja: "Kavč lahko dodatno omehčamo z mehkimi odejami in blazinami."

Zofe so bolj dobrodošle v formalnih sprejemnicah in dnevnih sobah, namenjenih druženju z gosti ob klepetu in pijači, pojasnjuje. "Lahko so odlična izbira tudi za opremo lokalov in čakalnic."

Pri nakupu obeh kosov pohištva je zelo pomembno, da se najprej prepričamo o čvrstosti ogrodja, kar je skrivnost dolgotrajnega življenja vseh vrst oblazinjenega pohištva. "Izogibajmo se cenenim ogrodjem iz plastike in raje izberimo kakovostno leseno. Pazimo tudi na kakovost nog in stikov med posameznimi deli garniture," svetuje arhitektka.

Zofe zelo lepo popestrijo sprejemnice, čakalnice in lokale. | Foto: Thinkstock Zofe zelo lepo popestrijo sprejemnice, čakalnice in lokale. Foto: Thinkstock

Za padec priljubljenosti krive televizije

Nina pojasnjuje, da so bile zofe nekoč zelo priljubljene, a so iz domov začele izginjati z vse pogostejšim pojavljanjem televizij v dnevnih sobah.

"Še v 80. letih prejšnjega stoletja so bile naše dnevne sobe bolj strogi prostori, kjer smo na zofah sprejemali obiske. V današnjih časih so družabno vlogo v domovih prevzele jedilnice, dnevne sobe pa so postale bolj intimni družinski prostori, kjer glavno vlogo igrajo televizije in udobni kavči."

A Nina opaža, da so v zadnjem času zofe spet postale precej bolj priljubljene: "V pohištvenih salonih je mogoče opaziti številne modele lično oblikovanih zof večinoma skandinavske estetike, ki so dvignjene na poševne nožice."

Pa vi, bi dali priložnost zofi v svojem domu?

 • Ne, zdi se mi povsem neuporabna. 49 glasov
  51,04%
 • Da, zakaj pa ne. 38 glasov
  39,58%
 • Jo že imam in odlično dopolni dom. 9 glasov
  9,38%
Oddanih 96 glasov

Save

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin