Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
16.45

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

zofa kavč dom opremljanje doma Nina Štajner pohištvo

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 16.45

6 let, 1 mesec

Poznate razliko med kavčem in zofo?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
kavč, zofa | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Velikokrat za isti kos pohištva uporabljamo dve različni besedi: kavč in zofa, a v resnici kavč opisuje drugačno sedišče kot zofa. Veste, v čem je razlika?

Za mnenje smo vprašali arhitektko, ki piše blog o notranjem oblikovanju, Nino Štajner. Pravi, da razlika ni samo v videzu, temveč tudi v funkciji.

"Zofa je v primerjavi s kavčem višja, ima bolj pokončno naslonjalo in je namenjena sedenju, ne ležanju."

V današnjih domovih prevladujejo udobni kavči, polni mehkih blazin in odej. | Foto: Thinkstock V današnjih domovih prevladujejo udobni kavči, polni mehkih blazin in odej. Foto: Thinkstock

Kavči so za domove, zofe za sprejemnice in čakalnice

Zaradi tega so kavči primernejši za sproščene domove, kjer se želimo po napornem dnevu (pol)leže sprostiti ob knjigi ali pred televizijo, razlaga Nina in dodaja: "Kavč lahko dodatno omehčamo z mehkimi odejami in blazinami."

Zofe so bolj dobrodošle v formalnih sprejemnicah in dnevnih sobah, namenjenih druženju z gosti ob klepetu in pijači, pojasnjuje. "Lahko so odlična izbira tudi za opremo lokalov in čakalnic."

Pri nakupu obeh kosov pohištva je zelo pomembno, da se najprej prepričamo o čvrstosti ogrodja, kar je skrivnost dolgotrajnega življenja vseh vrst oblazinjenega pohištva. "Izogibajmo se cenenim ogrodjem iz plastike in raje izberimo kakovostno leseno. Pazimo tudi na kakovost nog in stikov med posameznimi deli garniture," svetuje arhitektka.

Zofe zelo lepo popestrijo sprejemnice, čakalnice in lokale. | Foto: Thinkstock Zofe zelo lepo popestrijo sprejemnice, čakalnice in lokale. Foto: Thinkstock

Za padec priljubljenosti krive televizije

Nina pojasnjuje, da so bile zofe nekoč zelo priljubljene, a so iz domov začele izginjati z vse pogostejšim pojavljanjem televizij v dnevnih sobah.

"Še v 80. letih prejšnjega stoletja so bile naše dnevne sobe bolj strogi prostori, kjer smo na zofah sprejemali obiske. V današnjih časih so družabno vlogo v domovih prevzele jedilnice, dnevne sobe pa so postale bolj intimni družinski prostori, kjer glavno vlogo igrajo televizije in udobni kavči."

A Nina opaža, da so v zadnjem času zofe spet postale precej bolj priljubljene: "V pohištvenih salonih je mogoče opaziti številne modele lično oblikovanih zof večinoma skandinavske estetike, ki so dvignjene na poševne nožice."

Pa vi, bi dali priložnost zofi v svojem domu?

  • Ne, zdi se mi povsem neuporabna.
    51,49 %
    52 glasov
  • Da, zakaj pa ne.
    39,60 %
    40 glasov
  • Jo že imam in odlično dopolni dom.
    8,91 %
    9 glasov
Oddanih 101 glasov

Save

Save

Ne spreglejte