SiolNET. Dom Oprema in dekor
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Posoda, ki je ni treba nikoli umiti

1

termometer

Krožniki in posoda, ki jih ni treba nikoli umivati? Ne, če imajo samočistilni premaz.

Švedsko združenje lesne industrije je oblikovalski studio Tomorrow Machine in raziskovalno podjetje Innventia nagovoril z izzivom. Izdelajo naj svoj pogled na uporabo celuloze v letu 2035. In res, nastal je prototip krožnika in namizne posode, s katero so želeli pokazati kakovosti novega materiala, ki so ga razvili v podjetju Innventia in temelji na celulozi.

Gre za trpežen, a lahek material. Z njegovi oblikovanjem so se ukvarjali v studiu Tomorrow Machine, kjer sta ustvarjalki zasnovali trajnostno posodo za domačo uporabo Ekoportal 2035. Kot poudarjata oblikovalki, izdelek ni odgovoren do porabe surovine le v procesu izdelovanja, temveč v vsej življenjski dobi svoje uporabe, saj za čiščenje ne potrebuje vode in kemičnih sredstev. Posoda je namreč prekrita s samočistilnim premazom.

 

Iz celulozne kaše najprej naredijo papir, nato pa ga toplotno stisnejo v kalupu. Tako material postane trd kot običajni keramični izdelki, le da je lahek in da padca na tla ne spremljajo črepinje. Prednost posode in krožnika s podpisom Tomorrow Machine pa je tudi omenjeni sloj na površini, ki posnema naravno površino lotosovega lista, odpornega na umazanijo in vodo. "Gre za resnično, a popolnoma novo tehnologijo, ki jo še razvijajo in še ni pripravljena za industrijsko uporabo," je Hanna Billqvist iz oblikovalskega studia povedala za Dezeen.

Ustvarjalki iz Tomorrow Machine, Hanna Billqvist in Anna Glansén ob razvijanju izdelkov iz novega materiala pravita, da je njuna vizija usmerjena k raziskovanju novih tehnologij in pametnih materialov. V znanosti iščeta njen ustvarjalni potencial in možnosti za prihodnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin