SiolNET. Dom Oprema in dekor
2,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pet stvari, ki jih urejeni ljudje počnejo vsak dan

2,88

termometer

dom
Foto: Thinkstock

Vas zanimajo skrivnosti ljudi, katerih domovi so vedno zavidljivo pospravljeni?

Ljudje, katerih domovi so vedno lepo pospravljeni, nimajo nobenih posebnih trikov, le disciplino. Poleg tega, da vsako jutro pospravijo posteljo (tudi samo tako, da se lahko primerno prezrači), se pridno držijo svojih pravil, ki so v grobem sledeča:

Hiter večerni obhod. Urejeni ljudje se v posteljo nikoli ne odpravijo, če vedo, da imajo v umivalniku umazano posodo. Preden rečejo lahko noč, naredijo hiter obhod in preverijo, ali je treba še kakšno stvar pospraviti, saj bo s tem jutro bolj sproščeno, začetek novega dneva pa lepši in brez včerajšnjih opravil.

Posteljo pospravijo vsako jutro, pa čeprav jo le lično odgrnejo, da se lahko prezrači. Posteljo pospravijo vsako jutro, pa čeprav jo le lično odgrnejo, da se lahko prezrači. Foto: Thinkstock

Sprotno pospravljanje stvari. Ko pridejo domov, stvari na svoje mesto pospravijo takoj. Čevlji gredo v omaro, plašč na obešalnik, ključi na svoje mesto … Vedo, da bodo morali te stvari čez dan tako ali tako pospraviti, zato je smiselno, da to storijo takoj.

Delujoč sistem organizacije je ključen. Imajo vnaprej določena mesta za določene stvari: pošto hranijo na omarici v predsobi, oblačila imajo svoje mesto v garderobi, knjige na knjižni polici … Ne pustijo, da bi stvari kar ležale naokrog, neorganizirane. Držijo se tega sistema in tako sproti skrbijo za urejenost.

Posoda od zajtrka ne ostane v umivalniku, temveč gre v pomivalni stroj. Posoda od zajtrka ne ostane v umivalniku, temveč gre v pomivalni stroj. Foto: Thinkstock

Čiščenja ne določa urnik, temveč umazanija. Ko urejeni ljudje vidijo, da nekaj ni na svojem mestu, ali da je treba nekaj očistiti, se tega lotijo takoj. Sicer imajo določen urnik, ko se lotijo generalnega čiščenja, a če se da kaj rešiti sproti, ne odlašajo. Sprotna skrb vzame manj časa, ko pride na vrsto generalno čiščenje, pa je to manj zahtevno in manj zamudno.

Jutranji obhod pred odhodom. Tako kot se v posteljo ne odpravijo z umazano posodo v umivalniku, tudi doma ne zapustijo tako. Preden se odpravijo v službo, posodo pospravijo v pomivalni stroj ali pomijejo za seboj. Pregledajo, ali je treba na hitro postoriti še kaj, potem pa lahko v miru odidejo v dan.

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 62
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin