Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2018,
15.28

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dom in vrt oprema hiša spalnica dnevna soba

Ponedeljek, 25. 6. 2018, 15.28

2 meseca, 1 teden

Nasveti za pravo izbiro svetil v stanovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
svetilo | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Osvetljava ima v bivalnem okolju pomembno vlogo pri ustvarjanju vzdušja in karakterjev posameznih prostorov. Svetila so namreč tista, ki ustvarijo topel prostor, mu dodajo pridih domačnosti, romantike ali pa družabnosti. Ker se prilagajajo vsakemu prostoru posebej, je zato vsaka soba unikatna. Z izbiro svetil poudarimo bivanjsko atmosfero in funkcionalnost prostora.

Vhodna vrata in predsoba

Osvetlitev vhoda poudarja vstop v naše bivališče. Na tem mestu so tudi naša hišna številka, glavna vrata in nadstrešek. Za izbiro svetil so tako najbolj priročne zemeljske (LED) luči in stenske luči, ki nas z dovolj močno svetlobo popeljejo skozi glavni vhod.

vhod | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Stopnišče in hodnik

Hodnik je prostor, ki predstavlja jedro in povezuje vse druge prostore po hiši. Navadno je opremljen s slikami, preprogo in okrasjem. Ker so dolgi in ozki, mora biti temu primerno prisotna močna svetloba, ki je pripeta na strop. Tako bo dosegla vse vogale hodnika in ustvarila občutek dobrodošlice.

prostor | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Dnevna soba

Dnevna soba je pomembno jedro vsakega stanovanja ali hiše. V tem prostoru počnemo največ reči, med drugim se družimo, sprejemamo obiske, beremo, gledamo televizijo, se pogovarjamo, ustvarjamo. Zato tudi osvetlitev s sabo prinaša posebno kombinacijo direktne in indirektne svetlobe, ki se razlikuje od delov dnevne sobe.

Močnejša svetila so primerna za strop, medtem ko je dnevna soba hkrati kotiček, kjer prevladujejo miniaturna, ne tako močna svetila, ki so postavljena ob kavču, klubski mizici, na regalih ali ob tehnoloških napravah, če jih imamo v prostoru. Dnevna soba je prostor, kjer se lahko poigrate z izbiro, svetlostjo in obliko svetil, saj bodo popestrila prostor in dekor.

prostor | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Otroška soba in spalnica

Otroška soba in spalnica sta prostora, ki zagotavljata intimnost vsake družine. Otroška soba predstavlja svet igranj, radosti in odraščanja. Temu primerno je treba izbrati svetila, ki bodo praktična in ne bodo motila igranja.

Za otroško pisalno mizo je tako primerna namizna svetilka z močno svetlobo, ob postelji nočna lučka z razpršeno svetlobo, na steni pa močno svetilo, ki je lahko po izbiri še rotacijsko, se prilagaja potrebam otroka in usmerja svetlobo v točno določene kotičke sobe. Ker otroška domišljija ne pozna meja, se lahko pri izbiri poigramo z raznovrstnimi barvami in oblikami.

prostor | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Spalnica je namenjena intimi odraslih. Temu primerno sledi izbira svetil, ki naj bo bolj razpršena in ne preveč močna.

Ker spalnica predstavlja čas, ko se posvetimo drug drugemu, hkrati pa tudi naspimo in regeneriramo, naj bodo svetila nežna, takšna, ki nas bodo pomirila ob koncu napornega dne. Primerne so majhne luči v garderobnih omarah, nežne stropne luči in svetilke ob postelji.

prostor | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Kopalnica

Kopalnica je prostor, kjer ni zaželena preobilica dekorja in močnih barv, temveč minimalističen pristop k opremi, ki zgolj poudari namenskost in funkcijo sobe. V ta namen je priporočljivo izbrati svetila, ki imajo mehkejšo svetlobo, so bolj intimna in nas ne motijo ob namakanju v kopeli.

Luči je priporočljivo pritrditi na strop ali steno, saj tako vzpostavimo tudi distanco med elektriko in vodo, blizu katere ni priporočljivo imeti električnih svetil. Priporoča se led-razsvetljava, ki bo kopalnico napolnila z belo svetlobo in obarvala ambient.  

prostor | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Vrt

Vrt ponuja raznovrstno paleto idej, kako se lotiti njegove opreme in osvetljave. Poigramo se lahko z različnimi vrtnimi dodatki, ki imajo v sebi tudi osvetljavo, poleg tega pa lahko s svetlobo popestrimo potke, predele skalnjakov ali ribnikov in klopi. Na tem mestu se lahko odločimo za svetila, ki so primerna za popestritev okolice in se preprosto zakopljejo v zemljo, nas pa ne ovirajo pri delu ali druženju na prostem.

vrt | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

 

Ne spreglejte