Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
15. 1. 2016,
12.56

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

lesena hiša Kranj

Petek, 15. 1. 2016, 12.56

2 leti, 1 mesec

Lesena hiša s svojo plažo ob Kokri (foto)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Naročnika enodružinske lesene hiše v Kranju sta imela zelo jasne želje o tem, kaj si v novem domu želita. Od gradbene jame do vselitve je minilo dobro leto.

Ne zgodi se prav pogosto, da imajo naročniki že tako oblikovane želje o tem, kakšno organizacijo prostorov in uporabnosti si želijo, svoje izkušnje posreduje arhitektka Katarina Hostar. Mlad par se je namreč nanjo obrnil s skoraj 30 stranmi zapiskov, na katerih sta si pisala želje o tem, kaj bi si želela v novi hiši. Vse to pa sta nato strnila v besedilo na dveh straneh.

"Dobro je, ko naročnik jasno ve, kaj želi. Ne v oblikovnem smislu, temveč da razmišlja o organizaciji prostorov glede na svoj življenjski slog," pravi arhitektka. V dobrem letu pa je v bližini Kranja tako nastala lesena enodružinska hiša.

Starševski del je ločen od otroškega Ena od njenih posebnosti je razporeditev prostorov. V hiši je namreč otroški del od starševskega ločen tudi nivojsko. Spalnica mladega para s pripadajočo kopalnico, garderobno sobo in savno ter neposrednim prehodom na vrt je tako v nizkem pritličju, mansardni del pa je namenjenem hčerkama.

Spalnice in otroški sobi ter kopalnice so majhne, saj tam preživijo najmanj časa. Osrednjo mesto v hiši pripada dnevnemu prostoru z jedilno mizo in kuhinjo. Ta je prostoren in na dveh ravneh.

S svojo zasnovo, odprtim prostorom, ki ima na najvišji točki šest in pol metrov visoke strope, pa bivalni del deluje resnično zračno in se tako zdi še večji, kot je. Po kvadraturi namreč meri 70 kvadratnih metrov, površina cele hiše je 150 kvadratnih metrov.

Glasba v vseh prostorih Za užitek je ob razgledih na zelenje in zračni notranjosti v bivališču poskrbljeno še z raznimi podrobnostmi. Ena od teh je zagotovo postavitev desetih zvočnikov. Ti so nameščeni tako, da je glasbo mogoče slišati povsod. Naslednji korak bo sicer dvokanalsko ozvočenje, ko bo mogoče izbirati, kje naj bo prisotna glasbena kulisa. S steno na dnevno sobo pa je bil načrtovan tudi domači kino.

Razgledi na travnik in reko Hiša se skoraj brez izjeme z velikimi okni odpira proti jugu. Lepi razgledi na pripadajoči nezazidljiv breg, ki vodi naprej do Kokre, so tako zagotovljeni.

Prav ta prednost zemljišča pa je bil eden od razlogov, da sta se lastnika odločila za nakup, saj sta vedela, da zaradi nezazidljivosti na jugu ni bojazni, da bi kdaj koli kaj kazilo pogled. Prepričala ju je tudi bližina vode. Iz travnate terase, kjer je tudi letna kuhinja, pa do Kokre vodijo stopnice. Tako imajo tudi svojo plažo.

Lesena hiša, zgrajena v pasivnem standardu Na strani, ki gleda na ulico, je stavba ovita v temno pločevinasto fasadno oblogo, ki se nadaljuje v streho. Objekt je sicer lesen in grajen v pasivnem standardu.

Čeprav sta si lastnika želela leseno hišo, pa sta večji del tega materiala želela skriti tako zunaj kot znotraj, saj ju ta preveč spominja na podeželske hiše z balkoni in zavesami.

Vgradno opremo je narekovala oblika hiše Les je tako v notranjosti skrbno odmerjen. Tudi s kosi pohištva nista želela pretiravati, saj je bilo eno od izhodišč, da nastane izčiščen in umirjen prostor. Oprema je tako v glavnem vgradna, narekovala pa jo je oblika hiše.

Ne spreglejte