Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 4. 2018,
11.00

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

dekoracija doma prenova naredisam

Četrtek, 5. 4. 2018, 11.00

1 leto, 11 mesecev

Kincugi: stoletja star način popravila zlomljene keramike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

kintsugi | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V trenutku nepazljivosti se kdaj zgodi, da nam iz rok spolzi kakšna vaza ali druga keramična posoda in se razbije na mnogo kosov. Vendar nikar ne obžalujte, saj so lahko razbiti delci podlaga za edinstveno ustvarjalno tehniko, ki se ji po japonsko reče kincugi, dobeseden prevod pomeni "zlato popravilo". Kako lahko sami ustvarite svoj izdelek s pomočjo omenjene tehnike, si preberite v nadaljevanju.

orientalski slog
Trendi Kakšen je arabski dizajn

Kincugi ali, kot omenjeno, zlato popravilo je namreč stara metoda popravljanja in pritrjevanja koščkov zlomljene keramike oziroma lončevine z lakom, lepilom, barvnimi pršili ali prahom. Tehnika kincugija se namreč osredotoča na to, da zlomljeni koščki niso uničena stvar, za katero nam ne preostane drugega, kot da jo odvržemo, temveč služijo kot material za ustvarjanje novih izdelkov, ki z najpogosteje zlatimi šivi ustvarjajo svojevrsten videz. 

Iskali so alternativo, ki bi razbiti posodi vrnila lep videz

Japonska metoda popravljanja izdelkov kincugi pravzaprav po svoje celo sprejema zlome, namesto da bi jih prikrivala. Pogostokrat pa so popravljeni izdelki v resnici še lepši od izvirnih, saj so edinstveni.

Po poročanju tujih strani umetnost popravila zlomljene keramike sega v konec 15. stoletja, začetnik pa naj bi bil Ašikaga Jošimasa, ki naj bi razpokano čajno posodo poslal v popravilo na Kitajsko. Ker s popravilom ni bil zadovoljen, so lokalni obrtniki začeli iskati alternativo, ki bi bila za popravilo praktična, na pogled pa prijetna.

Zasnova kincugija je povezana s filozofskimi idejami. Praksa popravila je povezana z japonsko filozofijo vabi-sabi, pogledom na svet, ki sprejema prehodnost in nepopolnost ter jo označuje kot lepo. Značilnosti estetike vabi-sabi so asimetrija, hrapavost, preprostost in edinstvenost predmetov.

 

 

A post shared by Alana Hanada (@tulipcandy) on

Metode kincugija

Obstajajo tri prevladujoče metode, in sicer združevanje razpok, zlomov in sestavljanje kosov. Čeprav je za vsako metodo značilna uporaba zlatega prahu, se lahko metode združevanja razlikujejo. Te so namreč med drugim odvisne tudi od tega, kako poškodovan je izvirni kos.

fashion moda obleke
Trendi Modni kosi in dizajnersko pohištvo, o katerih ni treba več samo sanjati

Kako se lotiti kincugija

Če imate doma razbit ali razpokan kos keramike ali glinene lončevine, predlagamo, da razbite dele združite z uporabo lepila. Preden se lotite dela, zlomljene kose najprej seveda sestavite in jih s številkami označite po vrstnem redu lepljenja. Nato počasi in previdno, z uporabo čopiča nanestite lepilo na razpokane oziroma zlomljene robove.

Na še neposušeno lepilo posujte dekorativni prah ali bleščice (lahko tudi v različnih barvah), ki jih dobite že v vsaki bolje založeni trgovini. Pustite, da se lepilo posuši, in vaša razbita posoda ali vaza bo znova uporabna. 

 

A post shared by Crossroads Church (@crc_norfolk) on

Ne spreglejte