Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

2

Natisni članek

dom oprema dekoracija notranje oblikovanje lagom

Četrtek, 4. 10. 2018, 12.00

5 let, 6 mesecev

Doseganje skandinavskega stila po načelu lagoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

2

Doseganje skandinavskega stila po načelu lagoma | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Skandinavski slogi v notranjem oblikovanju so znani predvsem po "čistih" prostorih in elegantnih linijah. Koncept lagoma izhaja iz švedskega sloga notranjega oblikovanja, zamisel pa temelji na zasnovi, da nečesa ni niti preveč niti premalo.

Izhaja iz predpostavke, da dom ne sme biti niti preveč minimalistično opremljen niti toliko poln, da je že kičast. V ospredje se postavlja zmernost elementov in praktičnost pohištva.

Pri vizualiziranju lagoma gre upoštevati načela izbire pohištvenih elementov, ki so brezčasni, funkcionalni, vsestranski in udobni, hkrati pa niso preveč moderni, s čimer bi se lahko izgubil občutek domačnosti. 

Prostor v slogu lagoma vsebuje skrbno izbrano pohištvo in osebne okrasne dodatke, največkrat v nevtralnih odtenkih. Barvna shema prostora je odeta v mirnih, nevpadljivih tonih, s katerimi lažje dosežemo ravnovesje lagodja.

razdeljen prostor
Trendi Preprosti načini za razmejevanje prostorov odprtega plana

Osebno zadovoljstvo je ključ lagoma

Temeljno načelo se skriva v osebnem zadovoljstvu s tem, kar že trenutno imate. Gre za prepričanje, da je to, kar "posedujete" v domu, dovolj za preživljanje udobnih vsakdanjikov in ne nazadnje za vzdrževanje načina življenja, ki ga imate. 

Spodbuja osebno in duhovno ustvarjalnost s tem, da imate z obstoječim pohištvom vse potrebno za oblikovanje prostora po lastni estetiki, izžareva vašo osebnost in vas naredi srečnega. Zato ni nobene potrebe po nakupu novega.

Zavrača se miselnost, da je za udoben dom potrebno pretirano zapravljanje oziroma potrošništvo in slepo sledenje trendom, na katere se niti dobro ne spoznamo.

slog lagoma | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Manj je več

Bistvo lagoma je, da v prostoru ne kopičimo nepotrebnega in neuporabnega pohištva samo zaradi tega, ker je na videz lepo ali pa je bilo poceni. Prav tako lagoma ne boste dosegli s kričečimi barvnimi odtenki in pretiranim okrasjem, ki nima nobene uporabne vrednosti, razen estetske.

Ključ je urejenost prostora, ki deluje prostorno. Hranite samo tiste stvari, ki so za vas zares bistvene v vsakdanjem življenju. Pomembno je, da znate razmejiti med tem, kar zares potrebujete, in med tistim, kar želite ohraniti, ker vas vežejo lepi spomini.

slog lagoma | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dodatki, ki ne prinašajo nobene dodane vrednosti, naj bodo skriti v omarah. Pomembna je organiziranost. V omarah naj bodo stvari zložene po neki strukturi, ki vam bo olajšala vsakdanje delo oblačenja, kuhanja ali čiščenja.

Vsaka stvar mora imeti v domu svoj prostor za shranjevanje, zato da bi se izognili nespametnemu zalaganju stvari, ki vam jih v času uporabe ne bi uspelo najti.

Recikliranje in varčna uporaba

Namesto nakupovanja novega pohištva se raje osredotočite na recikliranje in obnovo starega. Pohištvo, ki ga že imate, ima v primerjavi z novim večjo sentimentalno vrednost. Ta vam lahko vsakič znova v misli prikrade lepe spomine.

Prav tako vložite trud v varčevanje. V dom namestite varčne žarnice, odpadke redno reciklirajte. Ugašajte luči, ko niste v prostoru. Perilo perite v času, ko je elektrika cenejša.

slog lagoma | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kakovost v mejah normale

Pri nakupu novega pohištva se držite pravila, da je bolje kupiti dražje in kakovostnejše pohištvo, ki bo lažje zdržalo leta uporabe, kot pa cenejše in hitro pokvarljivo, ki bi ga morali menjati vsakih nekaj let.

Prednost je tudi v pohištvu, narejenem po meri, saj se tako najbolje zlije v obstoječe dimenzije in je zato manj vpadljivo. Poseganje po funkcionalnem, vsestranskem pohištvu z veliko skladiščne površine omogoča, da z vidnih polj umaknete vse tisto, kar sicer ne bi mogli.

Izpostavlja se načelo zmernosti, shranjujete res samo tisto, kar zares potrebujete. Pred nakupom ne bo odveč premislek o tem, kako bo nova stvar prispevala k izboljšanju funkcionalnosti ali navidezni estetiki.

slog lagoma | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako doseči estetiko lagoma

Razmišljajte o iskanju ravnotežja in stila, s katerim boste dosegli videz "ravno pravšnjosti." Pohištvo naj bo preprosto oblikovano v svetlejših tonih, zato da bi poudarili njegovo edinstveno elegantnost in čistost linij.

Odsotni naj bodo kičasti okrasni dodatki, brez sentimentalne vrednosti. Uporabite jih z namenom. Razmislite, kaj želite izpostaviti in na katero mesto jih postaviti. Preproge so lahko v močnejših barvnih kontrastih, ampak vseeno v naravnih tonih.

Prostor lahko poživite z uporabo oblazinjenega pohištva in tekstilij v močnejših barvah, saj boste tako lažje ustvarili prijetno in nedolgočasno vzdušje.

slog lagoma | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Lagom zelo dobro nastane v kombinaciji kovinskih elementov in naravnih. Kovinske elemente lahko vključite z razsvetljavo, kot so viseče luči nad jedilno mizo, samostoječe luči v dnevni sobi ali namizne svetilke v spalnici. Naravne elemente pa lahko umestite z blazinami, okrasnimi odejami in zavesami.

Stik z naravo s sobnimi rastlinami

Element narave v notranjosti vključite s sobnimi rastlinami, ki jih ni v tem primeru nikoli preveč. S svojimi neukrotljivimi listi lahko namreč v zmerno oblikovanem prostoru vdahnejo kaotičnost. V tovrstnem slogu se zelo lepo obnesejo monstera, palma, fikus, darcena, vrste različnih kaktusov in sočnic.

otroška soba
Trendi Zabavne ideje za otroške sobe
Ne spreglejte