SiolNET. Dom Oprema in dekor
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dom za upokojene, kjer se človek zlahka vidi na stara leta

1,80

termometer

Foto: Takumi Ota/www.isseisuma.com

Japonski dom oz. skupnost za starejše Jikki s svojo izvedbo in zasnovo postavlja svoje standarde za bivanje v pokoju.  

Da starost ne prinaša le igranja kart, brezmočnega sedenja pred oknom in opazovanja življenja zunaj ali odmika zasebnosti, omejenega samostojnega odločanja in ujetosti v ritem institucije, doma za starejše občane - nekaj od stereotipov, povezanih s starostjo skozi prakso, nagovarja japonska bivanjska skupnost starejših.

Foto: Instagram/Getty Images

Da gre za drugačno izkušnjo skupnega preživljanja starosti, priča že njena arhitekturna zasnova.

 

Foto: Takumi Ota/www.isseisuma.com

Ohranjanje življenja pred upokojitvijo

Kot bi se znašli sledi pravljičnega naselja ali pa šotorske vasi, tako je videti kompleks za starejše Jikka, postavljen na japonskem podeželju. Foto: Takumi Ota/www.isseisuma.com

Asociacij je tako več, cilj majhne skupnosti pa eden. In sicer, da lahko bivajoči v njej ohranijo kar največ podobnosti s svojim načinom življenja in aktivnostmi pred upokojitvijo. Pa tudi to, da lahko ob omejitvah, ki jih je prinesla oz. jih prinaša starost, uživajo v pametno oblikovanem domu.

Možnosti za starost

Dom za upokojene, ki ga je zasnoval tokijski arhitekt Issei Suma, tako tudi prostorsko premišljeno začrtuje način bivanja, ki se v njem odvija.

Zasebno in skupno, sodobno in naravno, mirno in uživaško, tako je mogoče skozi arhitekturo opisati dom za starejše, v katerem pa se sobivanje ne zažira v posameznikove osebne potrebe in zasebnost, temveč to deluje podporno.

Foto: Takumi Ota/www.isseisuma.com Skupno bivališče za starejše je sprva nastalo za upokojenki, ena je bila socialna delavka, druga kuharica.

Zasnova petih povezanih grajenih struktur, v katerih je tudi velika skupna kuhinja in dnevni prostor z jedilnico ter bazen, tako ponuja prijeten pogled v možnosti (so)bivanja na stara leta. Ob namestitvi pa Jikka za starejše v okolici skrbi tudi za tople obroke, ki jim jih dostavljajo na dom.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin