Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 6. 2021,
13.36

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Keramika ogrevanje peč kamin

Sreda, 9. 6. 2021, 13.36

2 leti, 10 mesecev

Ogrevanje s kamini je okolju prijazno, a ne vedno!

Oglasno sporočilo

Kamini na drva so pri potrošnikih na vrhu seznama najbolj priljubljenih ogrevalnih rešitev. Nič čudnega, saj kamini zagotavljajo prijetno toploto, ki je nepogrešljiva še posebej v hladni sezoni. Pod določenimi pogoji pa so kamini tudi zelo učinkovito in okolju prijazno ogrevanje.

Peči keramika kamini | Foto:

Ogrevanje na drva je okolju prijazno. V nasprotju z nafto in plinom je les obnovljiva surovina, saj pri njegovem gorenju ostaja CO2 nevtralen. Ogljikov dioksid, ki nastaja ob gorenju lesa, je namreč popolnoma enak količini, ki ga je drevo med rastjo posrkalo iz zraka. Zato se trend ogrevanja nagiba v korist biomase.

Stare kamine je treba zamenjati z novimi modeli

Peči keramika kamini | Foto: Kdor uporablja sodobni, kakovostni kamin na drva, se zelo verjetno ogreva na okolju prijazen način. Vendar je v slovenskih gospodinjstvih še vedno veliko odprtih kaminov ali kaminov s starimi kaminskimi vložki. Čeprav ustvarjajo domače družinsko vzdušje, pa ne vplivajo na čisto okolje. Tudi v Evropi se opaža vse večji trend, da se starejše kamine zamenjuje z novimi. Znak, da je kamin okolju prijazen, je količina ogljika in drobnega prahu, ki se pri uporabi sprosti v zrak. Če imate doma zelo star kamin ali celo odprt kamin, razmislite o zamenjavi. S tem ne boste zavarovali le okolja, ampak tudi svojo denarnico, saj boste porabili manj goriva, steklo kamina bo čisto, v kaminu pa boste lahko pustili goreti ogenj tudi, ko ne boste v neposredni bližini.

Pri nakupu zidanega kamina bodite pozorni, da ima kaminsko kurišče izkoristek večji od 75 odstotkov, s čimer lahko preverite, ali izbrano kurišče sodi v višji energetski razred. Kurišča Kobok dosegajo najvišje standarde glede emisij in imajo nad 75-odstotni izkoristek. S kuriščem Kobok boste na najboljši poti, da se boste ogrevali okolju prijazno.

Pravilno kurjenje kamina

Peči keramika kamini | Foto:

Da bo ogrevanje s kaminom okolju prijazno, ni pomembno, da imate samo pravo kaminsko kurišče, ampak tudi, da znate kamin pravilno uporabljati. Potrošniki lahko z napačno uporabo kamina storijo veliko napak, ki povečajo emisije ter s tem škodijo okolju in tudi svojemu zdravju. Najpomembnejše pri ogrevanju z lesom je izbira prave vrste in velikosti drv. Vlažnost drv za kamine ne sme biti večja od 20 odstotkov, kar pomeni, da se morajo drva sušiti vsaj od zgodaj spomladi do začetka kurilne sezone. Idealna je 15-odstotna vlažnost, kar dosežemo z dvoletnim sušenjem na pokritem in prezračevanem mestu. Polena tudi ne smejo biti predebela, poleg tega pa v kamin ne smemo preveliko naložiti in goriva ne smemo dodajati prepozno.

Kamini na drva so priljubljeni pri številnih uporabnikih, saj migetajoči ogenj v kaminu pričara prijetno vzdušje in tudi oddaja toploto. Pod določenimi pogoji lahko ogrevanje s kamini na drva celo označimo za okolju prijazno, zaradi česar so kamini čista alternativa običajnim rešitvam ogrevanja. Za to pa ni pomembno le, da namesto starega odprtega kamina iz šestdesetih let uporabljamo sodobno kaminsko kurišče, ampak se tudi izogibamo tipičnim napakam pri kurjenju.

Več informacij in dodatna vprašanja lahko zastavite s klicem na telefonsko 07 39 35 750, lahko pa pošljite povpraševanje na spletno stran Peči-keramika Novo mesto. Veseli bomo vašega klica.

Naročnik oglasnega sporočila je podjetje Peči-Keramika, d.o.o.

 

Ne spreglejte