Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2012,
10.26

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Četrtek, 5. 1. 2012, 10.26

2 meseca, 1 teden

Sony Ericsson txt pro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za tradicionaliste oziroma tiste, ki se jim zdi, da pametnega telefona (še) ne potrebujejo, je Sony Ericsson na trg poslal txt pro, telefon stare šole, ki stavi na svojo drsno tipkovnico.

Čeprav se zdi, da so proizvajalci mobilnih telefonov že popolnoma opustili "old school" mobilnike in izdelujejo le še pametne telefone, se nam občasno v rokah znajde kakšen primerek iz prve kategorije. Takšen je tudi Sony Ericsson txt pro, ki že z imenom cilja predvsem na obsedene tipkarje.

Kot Xperia pro, a brez Androida Po videzu spominja na starejšega androidnega brata Xperio pro. Je namreč majhen kompakten telefonček, ki združuje zaslon na dotik in drsno tipkovnico QWERTY. Plastično ohišje ni ravno navdušujoče, saj je ob malo konkretnejšem prijemanju že škripalo. Vprašanje je, kako se obnaša po nekajmesečni uporabi … Tripalčni zaslon ima resolucijo 240 x 400 pik, kar ni veliko, a je slika povsem solidna.

Glede na zunanji videz smo pričakovali tudi podobno notranjost in bili kar precej presenečeni, ko smo ugotovili, da txt pro ni pameten telefon, ampak je opremljen s standardno Sony Ericssonovo platformo. Čeprav je procesor obremenjen z manj zahtevnim operacijskim sistemom, telefon ne deluje gladko, kot bi si želeli. Delovanje je bilo precej zatikajoče, težave so se pojavljale že pri tipkanju ali sprehajanju po menijih. Zahtevnejše aplikacije, igre ali brskanje po obsežnejših spletnih straneh pa so bile včasih preveč zahtevne in se je telefon občasno kar izklapljal. Ena zabavnejših dogodivščin pa je bil trenutek okoli 20. ure zvečer, ko je telefon brez očitnega razloga predlagal, da bi časovni pas oziroma uro prestavil na 14. uro. Gre sicer za ne tako pomembne napakice, ki pa vendarle pustijo slab vtis.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Fotoaparat txt proja premore 3,2 milijona pik, nima pa samodejnega ostrenja in bliskavice, zato je fotografiranje omejeno na dobre svetlobne razmere. Takrat so fotografije presenetljivo dobre, ob prvih znakih mraka pa njihova kakovost tudi ob mirni roki strmo pade. Telefon ima fizični gumb za sprožilec, kar nas veseli, malo manj pa nas veseli hroščata fotogalerija, ki občasno ni hotela prikazovati vseh fotografij, ki smo jih posneli.

Videoposnetki, ki jih telefon zajema v formatu .3gp in ločljivosti 320 x 240 pik, so na precej primitivni ravni, a bi bilo od tega modela telefona nesmiselno pričakovati vrhunsko kakovost videa.

Kako se obnese kot kamera?

Spletne muke Po imenu sodeč je txt pro namenjen predvsem tipkanju. Po preizkusu predvidevamo, da gre le za tipkanje sporočil SMS. Tukaj se namreč telefon obnese prav dobro, saj je fizična tipkovnica uporabna, navkljub majhnim dimenzijam so tipke dovolj velike in z dovolj vmesnega prostora, da lahko tipkamo brez večjih težav. Sicer je primerna tudi za udejstvovanje na družabnih omrežjih in na spletu, a se tukaj že pojavijo druge težave. Telefon recimo nima posebnih aplikacij za Facebook in Twitter, ampak le bližnjici do mobilnih različic teh spletnih strani. Brskanje po spletu pa je s txt pro precejšen napor. Spletni brskalnik, s katerim je telefon opremljen, večini spletnih strani preprosto ni kos. Prikazuje jih močno pomanjšane in posledično neberljive, ali pa razdeljene na več podstrani. Preizkusili smo tudi prednaloženo Opero, ki delo opravi malce bolje, a še vedno ne dovolj dobro, da bi na spletu prebili kaj več kot nekaj mučnih minut.

Končna sodba Zdi se, da imamo za txt pro bolj malo lepih besed, a ni povsem tako. Gre za povsem soliden mobilnik za nezahtevne uporabnike, saj se pri klicih in sporočilih SMS, torej funkcijah, ki so bile še pred kratkim glavna naloga mobilnih telefonov, obnese prav dobro. Pohvaliti moramo tudi baterijo, ki prav zaradi dejstva, da ne gre za pameten telefon, zdrži zadovoljivo število dni. S stalno vklopljenim Wi-Fi-jem in kar lepim številom klicev in SMS-ov smo iz njega iztisnili dobre tri dni, z malo varčnejšo uporabo pa bi zagotovo lahko pridobili še kakšen dan. Kot smo že nekajkrat omenili – nezahtevni uporabniki, ki potrebujejo telefon, ne pa prenosnega računalnika, bodo s txt projem zadovoljni, vsi ostali pa se bodo hitro ozrli drugam.

Končna ocena: 5 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Karakteristike: Dimenzije 93 x 52 x 18 mm Teža 100 g Tip, ločljivost in barvna globina zaslona TFT, 400 x 240 sl. točk, 262.144 barv Zaslon občutljiv na dotik Da Velikost uporabniškega pomnilnika Do 100 MB Možnost razširitve pomnilnika in tip kartice Da, microSD Največja velikost spominske kartice Do 32 GB Baterija Li-Polymer 1000 mAh Čas pogovora Do 310 min Čas pripravljenosti Do 400 ur Frekvenčna območja GSM 850/900/1800/1900 Frekvenčna območja UMTS Ne Operacijski sistem Sony Ericsson Procesor PNX-4910 Digitalni fotoaparat 3.2 milijonov pik Podpora multimedijskih datotek AAC/AAC+/e-AAC+/ WMA/MPEG4 Sporočanje SMS, MMS, E-pošta Povezovanje GPRS, EDGE, WLAN, Bluetooth, USB Internetni brskalnik WAP/xHTML/HTML

Ne spreglejte