Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 3. 2020,
4.04

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Naj Digi recenzija Samsung pametni telefon Vtisi Vtisi note 10 note 10 lite

Ponedeljek, 23. 3. 2020, 4.04

2 meseca, 1 teden

Prvi vtisi: pametni telefon Samsung Galaxy Note 10 Lite

Samsung Galaxy Note 10 Lite: (skoraj) enaka zmogljivost za polovično ceno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Samsung Galaxy Note10Lite Recenzija | Pametni telefon Samsung Note 10 Lite | Foto Kristjan Kovač

Pametni telefon Samsung Note 10 Lite

Foto: Kristjan Kovač

Pred slabega pol leta smo si ogledali Samsungov Galaxy Note 10+, katerega cena je bila precej visoka, a je kljub temu postavil zlato povprečje za telefone v višjem cenovnem razredu. Zdaj pa nam je na voljo cenejša različica Note 10 Lite in vprašanje je, ali je njegova nižja cena združljiva s pričakovanji, ki jih imamo od naprav v seriji Note.

Glede na to, da smo preizkusili oba telefona, se primerjavi ne moremo izogniti in se bomo v tej recenziji posvetili razlikam med napravama. V nadaljevanju jim bomo za lažje razumevanje pravili kar Plus in Lite.

Samsung Galaxy Note10+
Novice Vse, kar potrebujete, in še več - če si ga lahko privoščite

Razlike niso očitne na prvi pogled

Za začetek, če bi položili telefona Plus in Lite drug zraven drugega, bi najprej opazili, da sta skoraj enako velika, Lite je celo malo večji in debelejši, kar pomeni, da je rahlo bolj neudoben za držo v eni roki. Razlikujeta pa se po ukrivitvi zaslona čez rob ter postavitvi fotoaparata na hrbtni strani.

Če pogledamo okoli telefona, opazimo na Litu analogni 3,5-milimetrski priključek za slušalke; to je lastnost, ki smo jo okoreli avdiofili, ki še prisegamo na stare slušalke, pri dražjem Plusu pogrešali. 

Na spodnji strani najdemo tudi osamljeni zvočnik. | Foto: Kristjan Kovač Na spodnji strani najdemo tudi osamljeni zvočnik. Foto: Kristjan Kovač

Večje spremembe so pod pokrovom

Zakaj je Note 10 Lite torej toliko cenejši od soimenjakov? Zaslon, za začetek, je na Litu rahlo slabše ločljivosti, 1.080 x 2.400, enako kot navadni Note 10, v primerjavi s Plusovo ločljivostjo 1.440 x 3.040, a razlika pri vsakdanji uporabi ni (preveč) opazna in je kljub temu še vedno zelo oster. Prav tako Lite nima zaščitnega stekla Corning Gorilla ter certifikacije HDR10+.

Naslednji večji korak nazaj pri cenejšem bratcu je procesor. V teh recenzijah natančnim številkam ponavadi ne namenimo veliko pozornosti, saj so vsi današnji telefoni bolj ali manj dovolj zmogljivi za vsa mogoča opravila. Tokrat pa moramo omeniti Litov dve leti star procesor, uporabljen v napravah, kot sta Galaxy S9 in Note 9. Procesor sam po sebi ni slab in je, kot rečeno, dovolj zmogljiv za vse kar smo potrebovali, ampak ni več procesor za visoki cenovni razred.

Razlika v zaslonih je v resnici vidna le na papirju. | Foto: Kristjan Kovač Razlika v zaslonih je v resnici vidna le na papirju. Foto: Kristjan Kovač

Baterija drži, manjkajo druge dobrote

Litova 4.500 mAh velika baterija je za 200 mAh večja od tiste v Plusu, kar je sicer dobrodošla sprememba, a, na žalost, v vsakdanji uporabi ni Baterija je zadovoljiva. | Foto: Kristjan Kovač Baterija je zadovoljiva. Foto: Kristjan Kovač preveč opazna. Lite z lahkoto zdrži ves dan, na polovici drugega dneva brez polnjenja pa smo se že ozirali proti najbližjemu polnilcu, ki pa je tudi počasnejši od Plusovega (25 W proti 45 W). Poleg vsega pa je v boju za čim nižjo ceno Lite ostal tudi brez – brezžičnega polnjenja.

Fotoaparat je kljub vsemu prepričljiv

Fotografije, narejene s pametnim telefonom Samsung Galaxy Note 10 Lite.

Pri kakovosti fotografij je Lite kljub rahlim razlikam v senzorjih primerljiv s preostalima telefonoma Note. S tremi objektivi, širokokotnim, navadnim ter telefoto, je enak kot Plus. Fotografije so pričakovano ostre in barvite, detajli so čudoviti, skupaj s programskimi posodobitvami pa se je izboljšal tudi način za nočno fotografijo.

Presenetila nas je možnost snemanja videa v kakovosti 4K in 60 sličic v sekundi (brez stabilizacije), a priporočamo način 30 sličic v sekundi, ker uporabi ves senzor in v resnici dobimo bolj všečne posnetke. Vključeni so tudi vsi drugi načini za fotografijo, med njimi tudi Pro mode za vse, ki želijo parametre nastaviti sami.

Nova postavitev objektivov | Foto: Kristjan Kovač Nova postavitev objektivov Foto: Kristjan Kovač

Al S-Pen odtehta vse pomanjkljivosti?

Do zdaj smo že ugotovili, da Note 10Lite ni ravno telefon, ki se lahko kosa z najdražjimi napravami. Ima pa stvar, ki je nima skoraj noben drug telefon zunaj serije Note, namreč S-Pen.

Lite je idealen kompromis za vse oboževalce stilusov ali prejšnjih telefonov Note , ki so se odrekli najnovejšemu zaradi previsoke cene. Ampak tudi pri tem Lite ni ravno na isti ravni kot Plus, saj mu primanjkuje nekaj funkcij za upravljanje telefona s pisalom S-Pen, ki pa so tako priložnostne (da ne rečemo butične), da v končnem seštevku Lite niti v tem primeru ni hudo prikrajšan.

Malo telefonov na trgu ima vključeno pisalo. | Foto: Kristjan Kovač Malo telefonov na trgu ima vključeno pisalo. Foto: Kristjan Kovač

Še več razlogov za nižjo ceno

Na nižjo ceno so zagotovo lahko vplivali tudi zaradi čitalnika prstnih odtisov, ki je, kot je že v navadi, pod zaslonom. Ključna razlika je, da gre pri napravi Lite za starejši senzor kot pri Plusu, razlika pa je več kot očitna. Prstni odtis je čitalnik v najboljšem primeru zaznal v drugem poskusu, v najslabšem pa ga sploh ni.

Namesto njega lahko uporabimo odklepanje z obrazom, ki pa tudi ni najbolj prepričljivo in zanesljivo, saj hitro deluje samo v dobrih svetlobnih pogojih, poleg tega pa za odklepanje telefon uporablja samo sprednjo kamero, kar torej ni najbolj varno. Največkrat smo telefon odklenili kar z dobro staro kodo PIN.

Odklepanje telefona je nerodno. | Foto: Kristjan Kovač Odklepanje telefona je nerodno. Foto: Kristjan Kovač

Priročne posodobitve programske opreme

Nastavitve za Edge osvetlitev, v temnem načinu Androida. | Foto: Kristjan Kovač Nastavitve za Edge osvetlitev, v temnem načinu Androida. Foto: Kristjan Kovač Nastavitve S-Pen | Foto: Kristjan Kovač Nastavitve S-Pen Foto: Kristjan Kovač Tudi posodobitev na Android 10 ni pripomogla k boljši odzivnosti čitalnikov, je pa zato poskrbela za veliko več možnosti za varovanje osebnih podatkov.

Android 10 sedaj omogoča, da aplikacije uporabljajo vašo lokacijo samo takrat, ko jih uporabljate, kar seveda pomaga tudi pri varčevanju z baterijo.

Ob novem Androidu je na telefonu še Samsungov One UI 2, ki poleg estetskih posodobitev prinese tudi kup nastavitev za prilagajanje, med njimi tudi močno potreben način za uporabo z eno roko, ki ga nismo našli na Plusu. 

 

Je torej vreden naziva Note?

Mi menimo, da ne. Ali je to slaba stvar? Tudi ne. Naziv Note običajno pomeni tudi visok cenovni razred, v katerega Note 10 Lite (na srečo) ne spada.

Kljub vsem pomanjkljivostim ima še vedno ključno lastnost serije Note, S-Pen, ki deluje, kakor mora. Pisalo je zelo redko vključeno pri današnjih telefonih in tisti, ki ga redno uporabljajo, bodo zagotovo zadovoljni, da jim zanj ni treba odšteti tisočaka.

Zanimiva izbira barve | Foto: Kristjan Kovač Zanimiva izbira barve Foto: Kristjan Kovač

Kaj nam je bilo všeč:
- zaslon, 
- fotoaparat,
- pisalo S-pen,
- 3,5-milimetrski analogni priključek za slušalke.

Kaj nam ni bilo všeč:
- delovanje odklepanja zaslona,
- čitalnik prstnih odtisov,
- baterija.

Ne spreglejte