Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
25. 2. 2015,
18.09

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tablica Matic Tomšič ocenili smo Vtisi Vtisi

Sreda, 25. 2. 2015, 18.09

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Tablični računalnik Huawei Mediapad T1 8.0

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Osempalčni tablici Huawei Mediapad T1 za resnejše tekmovanje z najžlahtnejšimi predstavniki tržne niše, kot je iPad, manjkajo strojna moč in naprednejše funkcije, a konkurenčnost ohranja z nizko ceno.

Huawei Mediapad T1 8.0 želi prepričati, da se lahko kljub uvrstitvi v nižji cenovni razred (tablica pri nas stane 170 evrov, na spletu pa jo je mogoče dobiti tudi ceneje) kosa s precej dražjimi modeli z žlahtnejšim izvorom (Samsung, Apple, Sony). Bodimo iskreni – to ji zaradi strojne podhranjenosti, odkritega kitajskega porekla in (predvsem na Zahodu) še vedno razmeroma neznane blagovne znamke ne bo uspelo. Bo pa Mediapad T1 zelo zanimiv za kupca s plitkejšim žepom, ki želi prav spodobno tablico z Androidom.

Le na videz premijska zunanjost Videz Mediapad T1 v ničemer ne izstopa, pravzaprav bi lahko rekli, da gre za generično kitajsko tablico. Huawei nas sicer želi naplahtati, da je pokrov baterije aluminijast, a nikar ne nasedajte, saj gre za plastiko, premazano z imitacijo kovine. Enako velja za obrobo tablice. Postavitev elementov ohišja je klasična – na desni strani so stikala za nastavljanje glasnosti, vklop in predalček za kartici SIM in microSD. Fizičnega gumba za preklop na domači zaslon ni, prav tako ni ločenih kapacitativnih gumbov za navigacijo po Androidu, temveč so ti del uporabniškega vmesnika. Zadnja stran tablice zaradi postavitve fotoaparata spominja na Applov telefon iPhone 6 Plus.

Kakovost zaslona presegla pričakovanja Huaweijeva tablica je opremljena z zaslonom vrste IPS, kar pomeni kakovostno sliko in odlične vidne kote (vsebina je dobro vidna tudi v primeru, če napravo nagnemo). Najvišja ločljivost je 800 x 1280 slikovnih pik, a nismo opazili morebitne zrnatosti, saj dimenzije zaslona niso pretirane (po diagonali meri 20,3 centimetra oziroma osem palcev). Maksimalna svetlost je primerljiva celo s Samsungovimi zasloni tipa Super AMOLED, so pa barve videti malce bolj sprane.

Edina kritika, ki je namenjamo zaslonu, je materialne, ne tehnične narave. Steklo namreč ni odporno na praske in podobne poškodbe, zato je priporočljiva uporaba zaščitne folije (pa ravno pred kratkim smo pisali, da ta pri sodobnih mobilnih napravah ni več potrebna).

Po spletu in menijih leti, na zahtevnejše igre pa lahko pozabite Srce Mediapada T1 je štirijedrni procesor Snapdragon 200 s taktom 1,2 gigaherca, ki v naprednejših aplikacijah (predvsem igrah, kot je dirkanje Asphalt 8) začne sopihati, sicer pa svoje delo opravlja povsem zadovoljivo. Uporabnik pri večini vsakdanjih opravil, kot sta brskanje po spletu in delu s pisarniškimi aplikacijami ter orodji za produktivnost, najbrž ne bo opazil resnejšega zatikanja. Težave bi lahko ob želji po večopravilnosti sicer povzročala nizka količina pomnilnika RAM, ki ga je le en gigabajt. Še en zagotovo ne bi škodil – po deležu, ki si ga prilasti Android, ga aplikacijam na voljo namreč ostane le 560 megabajtov. Notranjega pomnilnika za shranjevanje podatkov je osem gigabajtov, razširiti pa ga je mogoče s podatkovno kartico microSD. Ob reži, kamor jo vstavimo, najdemo tudi luknjo za kartico SIM – z njo se lahko Mediapad spremeni v predimenzioniran mobilni telefon. Klice lahko opravljamo v omrežju 3G, tablica pa podpira tudi dostopanje do hitrega mobilnega interneta 4G/LTE.

Baterija? Spodobnih 4.800 miliamperov tablico pri življenju, če poznamo osnove varčevanja z baterijami mobilnih naprav, pri življenju brez ponovnega polnjenja ohranja tudi do dva dneva. Velja za redno uporabo z brskanjem po spletu, od 30- do 50-odstotno svetlost zaslona, več čas vklopljeno brezžično povezavo.

Če ne želite kaosa ikon, aplikacije združite v mape Huawei je tablici Mediapad T1, ki je ob izidu privzeto poganjala Android 4.3, pred kratkim namenil posodobitev na različico Android 4.4.4 KitKat. Videz operacijskega sistema je Huawei prilagodil z uporabniškim vnesnikom Emotion UI, ki je videti prijetno, uporabnika pa na srečo ne zasuje s številnimi hišnimi programi in aplikacijami, na katerih bi se še mesece po prvem zagonu nabiral digitalni prah.

Delo z Emotionom je intuitivno in preprosto, smo pa opazili, da uporabniški vmesnik ne pozna glavnega menija – vse aplikacije so zato razkropljene po treh začetnih namizjih (imeti jih je mogoče največ šest). Če ne želite kaosa ikon, priporočamo, da podobne aplikacije združite v mape. Nekaj jih je ustvarjenih že privzeto (Googlove aplikacije, oblačne storitve, orodja, priljubljene).

Fotoaparat nas je spomnil na prve tablice. Fotoaparat je na tablici Mediapad T1 bolj zasilna rešitev za primere, ko pri roki ne bo boljšega (ali namenskega digitalnega fotoaparata ali zmogljivega pametnega telefona). Senzor kamere na zadnji strani naprave ima pet milijonov slikovnih točk, v najboljšem primeru pa fotoaparat ustvarja povprečne fotografije. Enako velja za videoposnetke – najvišja ločljivost slike je 720p. Da ob pritisku na ikono fotoaparata ne bomo videli presežkov, sicer opozarja tudi odsotnost bliskavice. O kakovosti se lahko prepričate v spodnjem kolažu fotografij, zajetih s tablico Mediapad T1.

Znalec vseh obrti, mojster v nobeni Čeprav Huawei Mediapat T1 zares ne blesti na nobenem področju, uporabniku, ki se želi igrati s solidno in razmeroma poceni tablico, ponuja dober zmnožek zmogljivosti in uporabnih prvin. Če bi imela boljši fotoaparat in zaslon, odporen na praske, bi si tablica brez dvoma prislužila višjo oceno.

Splošna ocena: 7

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične informacije: Dimenzije: 210.6 x 127.7 x 7.9 milimetra Teža: 360 gramov Zaslon: 20,3 centimetra (8''), IPS, 188 slikovnih pik na palec Procesor: Qualcomm Snapdragon 200, štiri jedra, 1,2 GHz, grafični procesor Adreno 306 Delovni pomnilnik: 1 GB Shranjevanje podatkov: 8 GB notranjega pomnilnika, kartica microSD do 32 GB Povezljivost: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, LTE, microUSB 2.0 Operacijski sistem: Android KitKat 4.4.4 Kamera: 5 MP fotoaparat zadaj, 0.3 MP fotoaparat spredaj, snemanje videa v ločljivosti HD (720p) Baterija: 4.800 mAh Drugo: podpora glasovnemu klicanju

Ne spreglejte