Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 4. 2014,
12.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sony pametni telefoni Vtisi Vtisi ocenili smo

Sobota, 26. 4. 2014, 12.22

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Sony Xperia Z1 Compact

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadnje čase manjše različice telefonov praviloma pomenijo tudi slabšo opremo. Pri Sonyju pa so se odločili ravno nasprotno - vzeli so veliko Xperio Z1 in jo stisnili, ne da bi žrtvovali specifikacije.

Sony je z Xperio Z1 Compact dokazal, da je mogoče v manjše ohišje stisniti enako opremo kot v paradni mobilnik. To nakazuje že ime telefona − kompakten −, večina tekmecev se je namreč odločila za oznako mini, ki se na žalost navezuje tudi na specifikacije. Japonski inženirji so tako svojemu malčku dali možnost enakovredne tekme tudi z bolj uveljavljenimi imeni, kot sta Samsung Galaxy S4 Mini in HTC One Mini.

Z1 Compact trenutno v prosti prodaji stane okoli 600 evrov, s čimer je nekoliko dražji od konkurence. A višja cena je Sonyju omogočila, da je pod zaslon pospravil štirijedrni 2,2-gigaherčni procesor in dva gigabajta RAM, na zadnjo stran pa namestil pošastno kamero z 20,7 milijona pik. Ob tem ne gre za naključje, da si Xperia deli ime s Sonyjevo linijo fotoaparatov Compact − telefon naj bi namreč v celoti zamenjal majhne fotoaparate.

Steklo in kovina Ohišje, ki meri 127 x 64,9 x 9,5 milimetra in je težko 137 gramov, je na robovih nekoliko zaobljeno, zato je zaščiteno pred stranskimi udarci in lepo sede v dlan. Tako kot njegov večji brat je tudi Z1 Compact vodoodporen.

Prva stvar, ki nam je padla v oko, ko smo odprli škatlo, je bilo sicer steklo. Tako prva kot zadnja stran Xperie sta namreč stekleni, kar v kombinaciji s kovino ob robovih daje telefonu sodoben in čist videz. Je pa res, da je zato tudi hrbtna stran pravi magnet za prstne odtise in prah.

Industrijski občutek mobilnika lahko sicer omilite z barvami − Sonyjev malček je poleg klasične črne in bele na voljo tudi v rožnati in limetino zeleni barvi.

Zaslon ni nič posebnega Pod vsem tem steklom leži prvi namig, da Z1 Compact ni pravi paradni konj − 4,3-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 720 pik. A pri Sonyju so zaslonu namenili veliko pozornosti in odpravili tudi nekaj pomanjkljivosti, ki smo jih opazili pri Xperii Z1, med njimi slabo vidljivost pod kotom. A če Z1 Compact primerjamo z večjimi mobilniki, je treba priznati, da pač nima najboljšega zaslona na trgu.

Pohvaliti pa moramo baterijo, ki je (tudi zaradi manjšega zaslona) zdržala dlje kot na nekaterih konkurenčnih telefonih.

Delovni malček Kot omenjeno, Sony pri moči ni varčeval. Štirijedrni 2,2-gigaherčni procesor Krait 400, Qualcommov čip Snapdragon 800 in dva gigabajta notranjega pomnilnika preskočijo vse ovire. Mobilnik ima vgrajenega tudi 16 gigabajtov spomina, kar je mogoče dopolniti z do 64 gigabajtov veliko kartico MicroSD.

Telefon je v osnovi opremljen z operacijskim sistemom Android 4.3 Jelly Bean, kar nas je nekoliko razočaralo, saj je novejša različica že nekaj časa na voljo. A pri Sonyju so poskrbeli za nadgradnjo, tako da si lahko uporabniki takoj naložijo novi 4.2.2 KitKat.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Za kamero so si vzeli čas Kamera z 20,7 milijona pik osmeši skoraj vse pametne telefone, ki so danes na voljo, a pri Sonyju so pogledali še globlje. Aplikacija za fotografiranje in snemanje je dobro zasnovana ter polna dodatnih nastavitev in funkcij. Zadovoljila bo potrebe tako amaterskih uporabnikov, ki posnamejo nekaj posnetkov mesečno, kot tistih bolj zahtevnih, ki iščejo alternativo za svoj kompaktni fotoaparat.

Fotografije na svetlobi so izjemne, nekoliko manj pa so nas navdušile tiste, posnete v malo slabših razmerah. Čudeže sicer dela tudi namenski gumb na ohišju, s katerim je mogoče fotografirati, izostriti sliko in hitro zagnati aplikacijo za fotografiranje. Ker je mobilnik vodoodporen, lahko fotografiramo tudi pod vodo.

Xperia Z1 Compact posname 30 slik na sekundo pri kakovosti 1080p in videoposnetki so čisto zadovoljivi. Podobno lahko rečemo tudi za sekundarno kamero z dvema milijonoma pik. Skratka, brez pretresov.

Multimedija v velikem slogu Glede na Sonyjevo medijsko ozadje bi moral biti Z1 Compact mali multimedijski velikan. In glasbena aplikacija Walkman, s katero je japonsko podjetje počastilo svojo zgodovino, nas je resnično navdušila. Ni samo predvajalnik, ampak je pisano in dobro opremljeno glasbeno središče, ki vključuje tudi pretočne vsebine.

Zaradi nekoliko manjšega zaslona Xperia ni ravno skriti biser za ljubitelje filmov in spletnih videoposnetkov. A pri Sonyju se ne dajo − filmsko aplikacijo so dodelali, za kar jim lahko le čestitamo.

Ne preračunava prav dolgo Kot njegov večji brat ima tudi Z1 Compact vsa potrebna okna v svet: LTE, NFC, Bluetooth 4.0, DLNA, Wi-Fi, Wi-Fi Direct in Wi-Fi Hotspot. Nekoliko nas je razočaral le USB 2.0, ki ga sicer dopolnjujeta še USB On-the-go in USB Host.

Navigacija, ki temelji na sistemih GPS in GLONASS, deluje zelo hitro in brez težav, pohvaliti pa moramo tudi širok nabor prednaloženih aplikacij.

Kralj mini paradnih konjev Xperia Z1 Compact je Sonyjev poskus obdržati priključek s Samsungom ter Applom in priznati moramo, da ni slab. Všeč nam je, da uporabnikov ne prisili v kompromise − v majhnem formatu namreč ponudi zmogljivosti veliko večjih naprav. Od Sonyja bi se lahko zato tokrat česa naučili tudi velikani.

Splošna ocena: 9

Legenda ocen:

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične karakteristike: Dimenzije: 127 x 64,9 x 9,5 mm Teža: 137 g Zaslon: IPS LCD, 1280 x 720 pik, diagonala 4,3 palca, 342 pik na palec Procesor: Krait 400 2,2 GHz, štiri jedra Delovni pomnilnik: 2 GB RAM Shranjevanje podatkov: 16 GB notranjega pomnilnika, reža za kartico MicroSD do 64 GB Povezljivost: HSDPA 42 Mbit/s, HSUPA 5,8 Mbit/s, LTE, EDGE, GPRS, Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hotspot, DLNA, Bluetooth 4.0, NFC Operacijski sistem: Android 4.3 Jelly Bean, nadgradnja v 4.4.2 KitKat Priključki: MicroUSB 2.0, USB On-the-go, USB Host, 3,5 mm audio Fotoaparat: 20,7 MP, 5248 х 3936 pik, LED bliskavica, samodejno ostrenje, sprednja kamera 2 MP Video: 1080p@30fps Baterija: Li-Ion 2300 mAh

Ne spreglejte