Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
1. 11. 2012,
14.45

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Četrtek, 1. 11. 2012, 14.45

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Nikon D3200

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
D3200 je vlečni konj nove generacije Nikonovih fotoaparatov DSLR za začetnike, njegova največja odlika pa je zagotovo senzor CMOS s kar 24 megapiksli.

Nikon D3200 je na prvi pogled morda videti ko zgolj še en DSLR iz obsežne Nikonove ponudbe, a kljub nizki ceni in pogledovanju predvsem proti začetnikom in amaterskim fotografom ponuja izredno visoko maksimalno ločljivost, saj senzor CMOS s 24,2 megapiksli zaostaja zgolj za profesionalnima D800 in D3X ter sorodnikom iz Nikonovega "hobi" oddelka, modelom D600.

Če odmislimo megapiksle, so spremembe glede na predhodnika D3100 subtilne, a vendarle izboljšajo uporabniško izkušnjo – mislim predvsem na možnost zajema videa v ločljivosti 1080p pri 30 slikah na sekundo, malenkost izboljšan zaslon z ločljivostjo 921 tisoč pik in možnost dokupa Wi-Fi sprejemnika. Malce bolj dodelan je tudi okular, ki sedaj pokrije 96% celotnega vidnega polja. Neizogibne tehnikalije Ker gre za DSLR nižjega cenovnega razreda, D3200 nima lastnega motorčka za samodejno ostrenje, zato je nujna uporaba objektivov AF-S ali AF-I (v nasprotnem primeru bo na voljo zgolj ročno ostrenje). To za večino kupcev najbrž ne bo predstavljajo težavo, saj je fotoaparat naprodaj skoraj izključno v kompletu z osnovnim objektivom AF-S DX NIKKOR 18-55 mm.

Pomočnika za fotografske začetnike (Guide mode) smo prvič videli v modelu D3000. Tokrat je do uporabnika še bolj prijazen, saj vključuje vzorčne fotografije in več možnosti v meniju "Napredno" (primer: kako se znebiti zabrisanosti ali pa kako omehčati ozadje). Prvotno poslanstvo pomočnika je še vedno poučiti popolnega začetnika o nastavitvah, ki jih je najbolj smotrno uporabiti za različne motive, obenem pa ga tudi spodbuditi k uporabi drugih načinov, ne le zelenega Auto.

Preprostost uporabe nadalje poudarja stikalo "info" v neposredni bližini sprožilca, ki je nadomestek za monokromatski zaslon z informacijami pri dražjih modelih, kot sta D7000 ali D600 – stik gumba glavnino nastavitev tako prikaže na velikem LCD zaslonu. Zaslon si prisvoji tudi funkcija Live View, v katerem fotoaparat motiv samodejno izostri s pomočjo detekcije kontrastov. Glede na to, kateri način AF je nastavljen, lahko bodisi nastavite nenehno ostrenje oziroma ga iniciirate ročno s pol-pritiskom sprožilca. Ne en ne drugi način nista pretirano učinkovita, saj lahko v prvem primeru kamera izgubi fokus v trenutku pritiska sprožilca, drugi pa je občutno počasnejši od dela izven načina Live View.

Omeniti je treba tudi okular, ki je sicer majhen, a velikost ne igra nobene vloge, saj je delo z njim hitrejše kot v načinu Live View. Dobro je vidnih 11 AF senzorjev, aktivni se ob pritisku na sprožilec in izbiri točkovnega ostrenja obarvajo rdeče. Ostali načini področnega ostrenja so sicer še Samodejno, Dinamično in 3D. V primeru izbire enega od obrobnih senzorjev bi lahko bila natančnost ostrenja sicer boljša.

Tema, ki zanima vse – izdelki Fotografije so v rangu vrednosti ISO od 100 do 400 praktično nerazločljive ena od druge, kakovost prikazanega pa je za DSLR nižjega cenovnega razreda fenomenalna. Šum se pojavi šele pri ISO 800, a je slika tudi pri 1600 in 3200 dovolj jasna za resnejšo rabo. ISO 6400 in 12800 zaradi zrnja nista za nikamor, a to velja le za stiskaški format JPEG – v RAW so podrobnosti namreč še vedno zelo izrazite.

Kot lahko vidite v spodnji foto-galeriji, se D3200 dobro obnese tudi v temnejšem okolju, za kar gre zasluga aktivnemu osvetljevanju (Active D-Lightning) in času osvetlitve tudi do 30 sekund, prav tako pa zadovoljivo opravi s preveč izrazitimi kontrasti.

Fotografije bi lahko bile malenkost ostrejše, za to lahko kasneje poskrbite z namenskim programom, kot sta Adobe Photoshop ali pa brezplačni Paint.NET. V meniju Picture Controls je sicer na voljo nastavljanje nivoja ostrine, a so jakostni nivoji preveč narazen.

Videoposnetke zmore Nikon D3200 zajemati v polni HD ločljivosti pri zadovoljivih 30 slikah na sekundo, kar sicer ni presežek, je pa posrečeno, da morejo lastniki fotoaparata, ki imajo filmarske ambicije, nanj priklopiti zunanji mikrofon in posneti tudi kakšen resnejši izdelek, ki ne pade zgolj v kategorijo "Youtube".

Smotrna izbira za amaterje in začetnike Glede na dve leti starega predhodnika D3100 je D3200 pridobil več kot deset megapikslov in obenem pri višji občutljivosti senzorja ohranil oziroma še izboljšal kakovost fotografij, kar je hvalevreden dosežek Nikona. Ogromno nastavitev, izboljšana pomoč in strašanska preprostost uporabe pomenijo le eno – gre za enega najboljših pocenih DSLR fotoaparatov ta hip. Ocena je zato popolnoma na mestu.

Splošna ocena: 10

Tehnične karakteristike

Število slikovnih točk: 24, 2 milijona Slikovni senzor: 23,2 x 15,4-milimetrski senzor CMOS Velikost slike: 6016 x 4000 (velika) 4512 × 3000 (srednja) 3008 × 2000 (majhna) Oblika datotek: NEF (RAW): 12-bitne, stisnjeni JPEG: osnovni JPEG, združljiv s kakovostnim (FINE) (pribl. 1 : 4), normalnim (NORMAL) (pribl. 1: 8) ali osnovnim (BASIC) (pribl. 1: 16) stiskanjem NEF (RAW)+JPEG: fotografija, posneta tako v obliki NEF (RAW) kot v obliki JPEG Mediji: Pomnilniške kartice SDHC in SDXC, združljive s SD (Secure Digital) in UHS-I Hitrost sprožilca: 1/4000 - 30 s v korakih po 1/3 EV; podaljšana osvetlitev, čas (potreben je dodaten daljinski upravljalnik ML-L3) Občutljivost ISO: ISO od 100 do 6400 v korakih po 1 EV; mogoče jo je nastaviti tudi na približno 1 EV nad ISO 6400 (enakovredno ISO 12800); na voljo je tudi samodejni nadzor občutljivosti ISO Bliskavica: Samodejno, portret, otrok, bližnji posnetek, nočni portret: Samodejna bliskavica s samodejnim aktiviranjem P, S, A, M: Ročno aktiviranje s sprostitvijo gumba Zaslon: 7,5-centimetrski (3 in) zaslon TFT LCD s približno 921000 točkami (VGA) in s 160-stopinjskim ° vidnim kotom, s približno 100-odstotno pokritostjo slike in s prilagajanjem svetlosti Mere: 125 x 96 x 76,5 mm Teža: Pribl. 505 g/(1 lb 1,8 oz) z baterijo in pomnilniško kartico, vendar brez pokrovčka ohišja; približno 455 g/1 lb (samo ohišje fotoaparata)

Ne spreglejte