Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2012,
13.12

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi optični čitalnik

Torek, 1. 5. 2012, 13.12

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: HP TopShot LaserJet Pro M275

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Večopravilna naprava, ki tiska, fotokopira in skenira (tudi 3-D objekte), je priporočljiva predvsem manjšim spletnim trgovcem, ki iščejo cenovno ugodno rešitev za oglaševanje svojih produktov.

Čeprav se dotični HP-jev izdelek lahko pohvali z večopravilnostjo in nudi številne opcije, pa je njegova ključna lastnost skeniranje tridimenzionalnih predmetov. Zanimiva ideja, katero bodo pozdravili predvsem ljudje, ki se ukvarjajo s spletno prodajo in svoje izdelke oglašujejo na popularnih "tržnicah" kot sta eBay in pri nas Bolha. Poglejmo kako se izkaže v praksi.

Drugačen od sorodnikov Škatlasti laserski tiskalnik od sorodnih naprav ločimo že na prvi pogled. Na vrhu se namreč nahaja plastičen beli pladenj, katerega je potrebno sneti, če želimo zamenjati kartušo, prekriva pa ga zložljiva 'roka', ki se dvigne 20 cm nad pladenj in v kateri se skriva optični čitalnik, oziroma natančneje, fotoaparat z visokoločljivostnim senzorjem in kvalitetno optično lečo.

Na levi strani naprave počiva 3,5-palčni zaslon na dotik, s pomočjo katerega 'večopravilnežu' ukazujemo kaj naj počne. Zaslon je možno tudi nagibati (pozna sedem različnih kotov), precej nadležna reč pa je dokajšnja neodzivnost tipk, za katere se včasih zdi da so šle rakom žvižgat, saj jih moramo malodane udariti s kladivom, če želimo od njih kakšen odziv.

Malce razočara tudi dejstvo, da tako napreden stroj, kot je TopShot ne premore prednjega USB priključka, sploh ker je ta že skorajda standard med 'laserji'. Spredaj nameščen priključek namreč zelo olajša delo predvsem pri uporabi zunanjih USB naprav, kar pride še kako prav, ko želimo svoje skenirane umetnine shraniti na zunanji disk ali USB ključ. Očitno pri HP-ju niso takšnega mnenja, saj boste USB vtičnico našli daleč zadaj, poleg ethernet priključka.

Bombončki Ima pa '3-D optični čitalnik' tudi kar nekaj zanimivih dodatkov, ki pozitivno presenetijo. Naprava se namreč zna z računalnikom povezati brezžično in to s preprostim pritiskom ene same tipke. Nadalje se lahko pohvali s protokoloma ePrint in AirPrint, ki omogočata, da lahko hitro tiskamo iz praktično katerekoli lokacije na svetu ter neposredno iz Applovih naprav, če imamo na njih nameščeno ustrezno aplikacijo.

Na HP-jevem spletnem središču lahko najdemo tudi številne druge aplikacije, ki segajo od bolj koristnih, ki pomagajo izboljšati našo produktivnosti, do bolj sproščenih in zabavnih, ki služijo kratkočasenju.

Pohvalno je tudi, da so v tiskalniku že ob nakupu vstavljene kartuše, tako da je namestitev zelo enostavna in hitra, priložena programska oprema, ki se vam na računalnik namesti takoj ob priklopu naprave, pa je tudi zelo solidna in omogoča lahko delo z napravo. Še ena zanimiva lastnost je, da za uporabo TopShota sploh ne potrebujemo računalnika, saj lahko skenirane podobe naložimo kamor želimo kar direktno prek same naprave. Predpogoj je le povezava v medmrežje.

3-D ni resnično 3-D Ampak vrnimo se sedaj nazaj k paradni lastnosti - skeniranju. Skener deluje tako, da s svojim 8-megatočkovnim fotoaparatom od zgoraj poslika reč, ki se nahaja na pladnju. Rezultat tega so slike, ki niso nič kaj bolj tridimenzionalne kot, če bi predmet poslikali z običajnim fotoaparatom. Ko skenirate, programje znotraj naprave združi šest različnih podob, tri z bliskavico in tri brez, in na ta način eliminira nepotrebne sence, da dobimo relativno čisto sliko na beli podlagi.

To je idealno za slikanje produktov, ki pa ne smejo biti pretirano veliki in preveč svetleči. V kolikor so, ima skener težavo pri zajemanju podobe, česar rezultat so lahko skrajno popačene in grde slike, katerih uporabnost je nična. Tudi pri preslikavanju navadnih '2-D predmetov', kot so razni dokumenti, slike in revije, se, tako po praktičnosti kot kvaliteti, ne izkaže ravno optimalno. Tu jo boste bolje odnesli z navadnim ploskim optičnim čitalnikom, sploh če ima ta opcijo avtomatskega vstavljanja papirja.

Tiskanje je kvalitetno, vendar počasno Kot tiskalnik se HP-jev težkokategornik, tako pri črno-belem, kot pri barvnem tiskanju, izkaže za povsem solidnega, kar glede na dejstvo, da gre za laserski tiskalnik, niti ne preseneča. Natisnjene podobe so z gostimi sencami, živahnimi barvami in svetlimi odtenki izjemo lepe.

Toliko kot pridobi pri lepoti in kvaliteti tiskanja, pa žal izgubi pri svoji hitrosti. Prvih nekaj strani namreč potrebuje skoraj pol minute, da prileze ven, vsaka naslednja pa okoli štirinajst sekund. To je počasno celo v primerjavi z nekaterimi brizgalnimi tiskalniki. Podobna zgodba velja tudi pri skeniranju, kjer za vsako preslikavo porabi okoli 40 sekund.

Ni za vsakogar Kakšen je torej zaključek te zgodbe? Naš nasvet je, da v kolikor iščete dokaj poceni rešitev za skeniranje manjših tridimenzionalnih objektov, ker ravno začenjate svojo spletno trgovinsko pot in se vam ne ljubi pretirano ubadati s konstantnim pripravljanjem podlage ter nastavljanjem ozadja, primerne osvetlitve in fotoaparata, potem je HP-jev TopShot nadvse primeren za vas in si ga lahko brez slabe vesti privoščite.

Če pa iščete laserski tiskalnik, ki je dober in hiter predvsem pri tiskanju, pa raje poglejte za drugimi izdelki. Čeprav tiska kvalitetne podobe, je namreč vse kaj drugega kot hiter pri tem početju, prav tako pa vas bo razočaral pri skeniranju običajnih dokumentov, kot so teksti in fotografije.

Ocena: 7

Legenda ocen:

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte