Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 11. 2020,
8.00

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Apple

Torek, 17. 11. 2020, 8.00

3 leta, 3 mesece

Nasvidenje, Intel: Spoznajte Applov prvi procesor za računalnike M1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Apple M1 Telekomov Tehnik | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Praznični december se bliža in Applove naprave rastejo kot gobe po dežju. Po zelo aktivnih zadnjih dveh mesecih, ko je kalifornijski tehnološki velikan predstavil nove storitveiPade, pametne ure, zvočnike in seveda novo serijo iPhonov, so na svojem že četrtem letošnje dogodku predstavili še novo generacijo svojih računalnikov, skupaj z njimi pa tudi lastne procesorje narejene na arhitekturi ARM.

Kljub vsesplošni »koronski« upočasnitvi sveta, Apple na vseh področjih deluje s polno paro naprej. Morda tudi zato ker prodaja iPhonov upada in so primorani iskati druge vire prihodkov. Tako se je na primem v zadnjem letu precej povečal prihodek od prodaje njihovih storitev, nekoliko pa tudi od nosljivih naprav. Prodaja računalnikov pa je skozi zadnjih nekaj let konstanta. Kljub temu, da tako njihovi prenosniki kot namizni računalniki veljajo za izjemne (in drage) naprave so se jih odločili pošteno posodobiti. In to kar v njihovi biti. Po 15 letih uporabe Intelovih procesorjev (pred tem so uporabljali PowerPC) zdaj prehajajo na lastne procesorje. Prvega so poimenovali M1, domoval pa o v prihajajočih računalnikih Mac mini, MacBook Air in MacBook Pro.

Apple M1 Telekomov Tehnik | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Drzna poteza

Kot je na dogodku spomnil prvi mož podjetja, Tim Cook, ima Apple že vrsto let izkušenj z izdelavo lastnih procesorjev. Že od vsega začetka jih namreč vgrajujejo v iPhone, iPade in pametne ure. To znanje pa želijo zdaj prenesti še na svoje računalnike. Seveda v še bolj zmogljivi zasnovi. M1 naj bi namreč omogočal hitrejše delovanje računalnikov, boljše grafične zmogljivosti in hkrati nižjo porabo energije, kar bo najbolj do izraza prišlo pri avtonomiji baterije prenosnikov.

Apple se bo tako zelo pogumno zoperstavil nekaterim največjim imenom v računalniški industriji, kot so na primer Intel, AMD in Nvidia. Applovo potezo bo bržkone najbolj neposredno občutil Intel, ki tudi sicer ne preživlja najbolj rožnatih časov, saj se sooča z velikimi zamudami v proizvodnji in posledično finančnimi izgubami. Res pa se Applov odhod ne bo zgodil čez noč. Prehodno obdobje naj bi trajalo približno dve leti.

Apple M1 Telekomov Tehnik | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Apple ima svoj kriterij: zmogljivost na vat

Poglejmo, kaj naj bi Applov čip prinesel k mizi. Kot navajajo pri Applu, gre za najboljši čip, ki so ga kadarkoli naredili. Zasnovan je na arhitekturi ARM in izdelan v 5-nanometrski tehnologiji, vsebuje 16 milijard tranzistorjev, ima 4 visokozmogljiva in 4 varčnejša jedra, ki porabijo le desetino energije in so rezervirana za poganjanje enostavnejših opravil, integriran ima tudi 16-jedrni nevronski pogon namenjen operacijam strojnega učenja ter najbolj napreden grafični procesor do zdaj z 8 lastnimi jedri.

Bolj kot surovo zmogljivost Apple v ospredje kombinacijo varčnosti, tihega delovanja in zmogljivosti. Oziroma kot temu pravijo pri Applu, »zmogljivost na vat električne moči«. V tem vidiku naj bi bil kar 3-krat boljši kot trenutna 2-jedrna Intelova rešitev v obstoječih prenosnikih MacBook Air. Lasten procesor naj bi tako v prvi vrsti optimiziral delovanje Applovih računalnikov, da bi ti delovali po podobnem principu kot njihovi pametni telefoni in tablice, saj bodo lahko bolje sodelovali z Applovo programsko opremo. Prav tako bodo Applu dali več svobode pri snovanju, razvoju in predstavitvenih ciklih novih računalnikov.

Apple M1 Telekomov Tehnik | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Seveda pa Apple z lastnimi čipi sprejema tudi določeno tveganje. Ni namreč prvi, ki se je spomnil v računalnik vstaviti procesor narejen na arhitekturi ARM. Microsoft na primer zasleduje podobno filozofijo pri svojem prenosniku Surface Pro X. Praksa iz tega primera potrjuje daljšo avtonomijo baterije in kompaktnejšo zasnovo, vseeno pa omenjeni Microsoftovi prenosniki ne dosegajo tiste prave zmogljivosti, ki jo uporabniki od računalnikov velikokrat želijo in zahtevajo.

Ena od preprek, na katero je naletel Apple, je razvidna že zdaj. Računalniki s procesorji M1 bodo nekoliko omejeni pri količini pomnilnika, imeli bodo lahko največ 16 GB delovnega pomnilnika (RAM). Če bodo iz takšnih ali drugačnih razlog želeli oziroma potrebovali več, bodo morali vzeti starejši model z Intelovim procesorjem, ki podpirajo še enkrat večji pomnilnik. Prav tako naj M1 ne bi podpiral zunanjih grafičnih kartic. To je zelo verjetno tudi eden od poglavitnih razlogov, zakaj bo Apple v prodaji obdržal starejšo serijo MacBookov Pro in Macov mini.

Apple M1 Telekomov Tehnik | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Seveda pa je to šele prva različica procesorja, ki se bo v naslednjih letih razvijal in predstavlja le del širše zamišljene družine. Za zdaj bo prisoten v novih modelih Maca mini, MacBooka Air in MacBooka Pro, njegov učinek pa naj bi bil že precej razviden v kombinaciji z novim operacijskim sistemom macOS Big Sur, ki je uporabnikom Applovih računalnikov že na voljo za prenos.

MacBook Air še bolj lahkotnih nog

Na dogodku je seveda Apple nove računalnike tudi predstavil. Prvi računalnik, ki bo dobil procesor M1 je tanki MacBook Air. Nov model s svojo zasnovo močno spominja na predhodnika, manjka mu le ventilator, spričo česar naj bi bil pri delovanju neslišen. V primerjavi s predhodnikom ima boljšo kamero, izboljšan 13-palčni Retina-zaslon in najdaljšo avtonomijo baterije do zdaj.

Ta naj bi na svojih plečih brez pomoči električne vtičnice zmogla prenesti kar 15 ur neprekinjenega brskanja po spletu oziroma 18 ur predvajanja videoposnetkov v ločljivosti HD, torej približno 6 ur več, kot v obstoječem modelu. Od slednjega naj bi bil tudi kar devetkrat hitrejši pri delovanju. MacBook Air bo na voljo v dveh različicah. Za cenejšo in nekoliko šibkejšo bo treba odšteti 999, za dražjo pa 1249 ameriških dolarjev.

Apple M1 Telekomov Tehnik | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Stari MacBook ostaja v prodaji

Apple bo prav tako ponujal novo različico MacBooka Pro. Kot rečeno bo tako v prodaji starejša z Intelovim procesorjem, kateremu se bo pridružil nova s 13-palčnim zaslonom in procesorjem M1. Slednji naj bi bil v primerjavi s prvim skoraj trikrat hitrejši pri procesiranju podatkov in petkrat bolj zmogljiv pri grafični obdelavi, tako kot Air pa bo ponujal tudi boljšo avtonomijo baterije.

Omogočal bo do 17 ur neprekinjenega brskanja po spletu oziroma 20 gledanja videoposnetkov, kar je dvakrat več v primerjavi s predhodnikom. Pohvali se lahko še z boljšo kamero in mikrofonom, zanimivo pa ima le dva vhoda USB 4. Starejši ima štiri USB-C. Cena vstopnega modela z 256 GB notranjega pomnilnika in 8 GB RAM-a je postavljena pri 1299 dolarjih, cena najdražjega s 512 GB notranjega pomnilnika pa pri 1499 dolarjih. Večji MacBook Pro s 16-palčnim zaslonom za zdaj še ne bo doživel osvežitve.

Apple M1 Telekomov Tehnik | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Mac mini se vrača

Vrača se tudi kompaktni računalnik Mac mini, ki ga je marsikdo uporabljal kot osrednjo napravo dnevne sobe. Prejšnja različica je izšla pred dvema letoma, v primerjavo z njo pa se bo novi lahko pohvalil z bolj učinkovito porabo energije in večjo zmogljivostjo, še bolj pa s sposobnostmi strojnega učenja. Seveda po zaslugi procesorja M1. Za cenejšo različico z 256 GB notranjega pomnilnika bo treba odšteti 699 dolarjev, za dražjo s 512 GB notranjega pomnilnika pa 200 dolarjev več.

Vsi trije računalniki se bodo sicer na prodajne police prišli 17. novembra.

Apple M1 Telekomov Tehnik | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Operacijski sistem macOS Big Sur bo poganjal aplikacije za iPhone

Če številke pustimo nekoliko ob strani velja besedo ali dve nameniti še operacijskemu sistemu macOS 11 Big Sur. Največja novost je bržkone, da bo znal poganjati aplikacije za iPhone in iPad, številni programi pa bodo posebej optimizirani za delovanje s procesorjem M1.

Celoten Applov dogodek, predvidoma zadnji letošnji, si lahko ogledate spodaj.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte