Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 1. 2022,
4.48

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NEO

Četrtek, 13. 1. 2022, 4.48

2 leti, 2 meseca

Kaj vse ste na NEO iskali, gledali in občudovali v 2021

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Neo | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Platforma za digitalno življenje NEO je v marsikaterem slovenskem domu osrednja točka za zabavne vsebine, saj omogoča hiter in preprost dostop do bogate ponudbe televizijskih in radijskih kanalov, videotek, aplikacij in drugih storitev, kar z glasovnim izbiranjem v slovenščini, na voljo pa je na televizorju, računalniku in mobilnih napravah. V letu 2021 je NEO praznoval tretji rojstni dan in uporaba platforme je zrasla za več kot tretjino uporabnikov na prek 130 tisoč. Oglejmo si, katere vsebine in storitve so uporabniki najpogosteje iskali in gledali ter h katerim so se največkrat vrnili.

POP TV na vrhu

Domača komercialna televizija POP TV na splošno vodi v vseh lestvicah gledanosti po državi in tako je bilo tudi na NEO, kjer se je uvrstila na prvo mesto pri najbolj gledanih kanalih, pred TV Slovenijo 1 in Planet TV, kakor tudi pri glasovnih ukazih, kjer so razne kombinacije gesel, kot sta »pop« in »pop tv« skupaj nabrale kar prek 10 milijonov ukazov. Na drugem mestu so bile kombinacije gesel, ki označujejo TV Slovenija 1, tik za njimi pa YouTube.

Spletna knjižnica videoposnetkov je na voljo na komunikatorju NEO Smartbox kot aplikacija, ki jo lahko preprosto povežete s svojim osebnim računom in tako dostopate do svojih seznamov predvajanja, glasbe in shranjenih posnetkov, ki jih niste utegnili pogledati na telefonu ali računalniku. Poleg YouTuba lahko prek NEO Smartboxa na televizorju gledate tudi vsebine videotek Voyo (ki je bil prav tako med najbolj iskanimi gesli v 2021), HBO GO, Pickbox Now, Epic drama in Planet ter otrokom namenjenih DaVinci in Minimax. Otroške vsebine so nasploh priljubljene med glasovnimi ukazi, saj so v marsikateri družini otroci med prvimi, ki usvojijo tak način upravljanja televizorja. Tako je med najbolj iskanimi in gledanimi tudi priljubljeni otroški filmski kanal Nickelodeon, bogata ponudba risank pa je nedvomno tudi razlog za priljubljenost videoteke Voyo, kakor tudi kanala POP OTO.

Neo | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Igre: Od motokrosa do rallyja in Disneya

NEO Smartbox uporabnikom omogoča tudi igranje iger z igralnim ploščkom na televizorju, same igre pa so na voljo v opciji NEO Igre. Ponudba jih trenutno obsega prek sto, uporabniku pa so vse na voljo takoj, ko naroči opcijo. V lanskem letu so bile najbolj priljubljene dirkaške igre, denimo motokrosistična MXGP, motoristična MotoGP 17, rally igri WRC 6 FIA in DiRT 4, v top 10 pa je tudi precej Disneyjevih iger, ustvarjenih po njihovih filmih, denimo LEGO Star Wars, in Cars 2. Knjižnica iger je vsak mesec bogatejša, za novosti pa spremljajte Tehnik.

1. MXGP - The Official Motocross Videogame

2. WRC 6 FIA World Rally Championship

3. Split/Second: Velocity

4. Aqua Moto Racing Utopia

5. MotoGP™17

6. Disney•Pixar Cars 2: The Video Game

7. DiRT 4

8. Disney Infinity 2.0: Gold Edition

9. Dogfight 1942

10. LEGO® Star Wars™ - The Complete Saga

Neo | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

DKino: Otroški film in za vzor akcionerjev

Videoteka DKino ponuja najnovejše uspešnice in pester izbor klasik, a top 10 lanskih filmov kaže, da so najbolj zvesti gledalci otroci, saj lestvica najbolj gledanih filmov vključuje kar 8 animiranih filmov in 2 akcijska trilerja. Zelo podobno sliko kaže lanski obisk kinematografov, kjer je med desetimi najbolj gledanimi prav tako večina animacij, a z eno pomembno izjemo, saj je bil daleč najbolj gledani film lanskega leta Ni čas za smrt. Ta je prišel v DKino v zadnjih dneh leta in prvi podatki kažejo, da bo zaznamoval lestvico najbolj gledanih filmov v 2022.

1. Troli na svetovni turneji

2. Kako izuriti svojega zmaja 3

3. Jaz, baraba 3

4. Hitri in drzni 9

5. Grinch

6. Minioni

7. Dnevi besa

8. Tačke na patrulji: Film

9. Zapoj

10. Space Jam: Nova zapuščina

Neo | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

DKino: Najboljši filmi 2021 po žanru

Popularnost pa ni nujno znak kakovosti in ker je lansko leto ponovno zaznamovala pandemija, zaradi česar številni filmi niso dobili pozornosti, ki bi si jo zaslužili, smo pripravili seznam največjih presežkov, ki si jih lahko nemudoma ogledate v videoteki DKino, razdeljenega po žanrih.

Akcija: Ni čas za smrt

James Bond mora obračunati z organizacijo SPECTRE in še s skrivnostnim morilcem, ob tem pa se tudi soočiti s svojim nekdanjim dekletom, ki je globoko vpletena v mednarodne spletke. Več o filmu si lahko preberete v priporočilu vohunskih filmov.

Romanca: V višavah

Muzikal je priredba nagrajene broadwayske predstave Lin-Manuela Mirande (Hamilton), na filmsko platno pa ga je prenesel režiser priljubljene romance Noro bogati AzijciJohn M. Chu. Zgodba nas popelje v sosesko, kjer živijo večinoma ljudje s koreninami v Dominikanski republiki, in nam skozi sanje in upe stanovalcev in razkošne plesne točke na ulicah New Yorka razgrne tudi probleme diskriminacije in gentrifikacije, a pri tem ne pozabi na romanco.

Kriminalka: Mar mi je zate

Mar mi je zate je temačna kriminalka z dobro mero ciničnega humorja, ki skozi napeto zgodbo izpostavi nekatere ključne težave sodobne družbe. Glavna junakinja Marla je profesionalna skrbnica ostarelih, ki je zgradila celo bogastvo na prevarah, v katerih ostarele ljudi brez vplivnih sorodnikov razglasi za neprištevne in jih strpa v dom za ostarele, v katerem jih zdravniki na njeno priporočilo držijo pod vplivom pomirjeval in preprečujejo sorodnikom dostop njih, ona pa medtem upravlja s premoženjem. Vse dokler tega ne poskusi na materi vplivnega mafijca.

Komedija: Varuj mi ženo

Nadaljevanje filma Varuj mi hrbet (Hitman’s Bodyguard) ponovno združi Samuela L. JacksonaRyana Reynoldsa in Salmo Hayek, ki se podajo na divji beg pred mafijo in v lovu na zločinca v podobi Antonia Banderasa. Film je poln akcije in norih preobratov in rafalov enovrstičnic, s katerimi se vsi trije glavni junaki nenehno zbadajo. Preberite si intervju z režiserjem filma Patrickom Hughesom.

Znanstvena fantastika: Dune: Peščeni planet

Najbolj pričakovan film prejšnjega leta je navdušil tako ljubitelje istoimenske knjižne predloge Franka Herberta, ki je prevedena tudi v slovenščino, kot tudi gledalce v kinu. A ne le to, ZF spektakel Denisa Villeneuva je povečal tudi zanimanje za knjigo, saj prvi film upodobi le polovico prve knjige. Glavni junak, mladi Paul Artreides se znajde v središču akcije, ko se njegova družina preseli na planet Arrakis, kjer je na voljo najpomembnejša stvar, začimba, ki omogoča potovanje po vesolju. A družina je žrtev političnih spletk, Paulovo prihodnost pa usmerjajo še starodavne prerokbe in genetske manipulacije.

Animirani: Mitchelovi proti robotom

Prijetna družinska dogodivščina se spremeni v boj za preživetje, ko med potovanjem nastopi napad pametnih naprav, ki zavladajo svetu. Člani odbite družine, ki so vsak po svoje obsedeni s tehnologijo, so poslednje upanje človeštva.

Grozljivka: Zloben

Ena najbolj izvirnih grozljivk lanskega leta je postregla z nepričakovanim in zares strašljivim zlobnežem ter nepozabnimi akcijskimi scenami. Zgodba se osredotoča na mlado Madison, ki po nenavadni moževi smrti in spontanem splavu ugotovi, da jo zalezuje neka tuja prisotnost. Film je režiral James Wan, avtor franšize Priklicano zlo, ki je prav tako v celoti na voljo v videoteki DKino.

Top serije

Oglejmo si še najboljše serije, ki so zaznamovale lansko leto in si jih lahko ogledate v videotekah, ki so na voljo naročnikom Telekoma Slovenije. Tudi te smo razvrstili po žanrih, pri čemer smo se odločili začeti in zaključiti s komedijo.

Komedija: Ted Lasso, Apple TV+

Napoved komične serija o nogometu, ni niti približno obetala zabave, ki nam jo ponudi serija Ted LassoJason Sudeikis je odličen v vlogi ameriškega trenerja, ki pride v Veliko Britanijo, da bi treniral nogometno ekipo, a niti ne pozna pravil igre, saj je doslej treniral le ekipe ameriškega nogometa. Ponudbo je dobil le zato, ker lastnica po ločitvi želi uničiti klub, ki ga njen bivši mož nadvse ljubi. A seveda stvari niso tako preproste. Izredno zabavna serija potegne v zgodbo in ne spusti do samega konca, ko zaenkrat žal zmanjka sezon za ogled.

Kriminalka: Mare iz Easttowna, HBO GO

Čeprav večina kritikov serijo Mare iz Easttowna v prvi vrsti hvali zaradi izpostavljenih družbenih tem, pristnega prikaza mesta in odlične igre Kate Winslet v glavni vlogi, pa je v osnovi to kriminalka, kjer gledalec težko odkrije identiteto in motiv morilca vse do zadnjega preobrata. Celotna serija na voljo v videoteki HBO GO.

Drama: Nasledstvo, HBO GO

Težko pričakovana tretja sezona drame o boju za primat v medijskem imperiju, ki se ga še zmeraj oklepa njegov ustanovitelj, se je nedavno zaključila in ni razočarala največjih navdušencev. Družinska drama, brezkompromisni korporativni svet in neusmiljeno koristoljubje so le nekateri od adutov.

ZF: Prišleci, HBO GO

Nekoliko nepričakovano se je konec leta na HBO vrnila serija Prišleci, norveška ZF kriminalka, postavljena v svet, kjer se nenadoma začnejo pojavljati ljudje iz preteklosti, konkretno v Oslu so to praljudje, Vikingi in tisti iz 19. stoletja. Prva sezona je vzpostavila dinamiko med glavnima junakoma, sodobnim kriminalistom in njegovo vikinško partnerico, ki je ravno diplomirala na akademiji, ob tem pa orisala širši družbeni konflikt okrog prišlecev ter nakazala nekatere zarote v ozadju. Druga sezona, ki še traja, se osredotoča na lov na Jacka Razparača.

Domača serija: Têlenovela, Voyo

Voyo je v lanskem letu predstavil širok nabor novih serij s posebnim fokusom na komedije. Nasmejale so tako Ja, Šef z Jurijem Znecem kot tudi projekt bratov Valič Vse punce mojga brata, a najbolj odbita je nedvomno Têlenovela, zgodba o televizijski postaji, ki jo vodstvo zaupa neumnemu delavcu iz bencinske črpalke, da bi ji s slabimi potezami zbil ceno, kar pa seveda vodi v neverjetne zaplete. V glavni vlogi navduši Bojan Emeršič.

 

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte