Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
18.46

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Natisni članek

Sempl

Petek, 24. 11. 2017, 18.46

6 let, 5 mesecev

Ali kmalu ne bomo več uporabljali pametnih telefonov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Nick Bicanic, ameriško-hrvaški filmar in tehnološki strokovnjak, se v zadnjem obdobju najpogosteje ukvarja z vprašanjem: kaj je naslednja stvar, ki bo nasledila računalniške in telefonske zaslone? Verjetno navidezna resničnost, s katero se bo vsak človek potopil v virtualni svet, kajne? "Čeprav ima velik potencial, resnično upam, da ne," je na 19. mednarodni konferenci medijskih trendov Sempl v Portorožu dejal Bicanic. 

Na Hrvaškem rojeni Nick Bicanic je poslovne priložnosti našel v ZDA kot režiser in tehnolog. Je ustanovitelj podjetja RVLVR, ki ustvarja zgodbe s pomočjo virtualne in obogatene resničnosti. O virtualni in obogateni resničnosti tudi svetuje in predava na dogodkih, kot so NAB, CES, Sundance in SXSW. | Foto: Bojan Puhek Na Hrvaškem rojeni Nick Bicanic je poslovne priložnosti našel v ZDA kot režiser in tehnolog. Je ustanovitelj podjetja RVLVR, ki ustvarja zgodbe s pomočjo virtualne in obogatene resničnosti. O virtualni in obogateni resničnosti tudi svetuje in predava na dogodkih, kot so NAB, CES, Sundance in SXSW. Foto: Bojan Puhek

"V prihodnosti nas čaka odsotnost, ne prisotnost tehnologije," je dejal Nick Bicanic, ki je prepričan, da že v bližnji prihodnosti ne bomo več gledali v računalniške in telefonske zaslone. Kot je pojasnil, to ne pomeni, da tehnologije ne bomo več uporabljali, le skrčila se bo tako zelo, da sploh ne bomo več vedeli, da je tam. 

"Vsaka panoga, ki se zanaša na zaslone - računalništvo, mobilna telefonija, televizija - se bo v prihodnjih desetletjih korenito spremenila.

Pametni telefoni, kot je iPhone, bodo kmalu preteklost, meni Nick Bicanic. | Foto: Reuters Pametni telefoni, kot je iPhone, bodo kmalu preteklost, meni Nick Bicanic. Foto: Reuters

"Vsi zasloni bodo verjetno izginili, nadomestila jih bo nova tehnologija," je prepričan Bicanic. Kdaj? Začetek konca zaslonov napoveduje v prihodnjih petih letih, tehnologija pa bo za množično proizvodnjo dovolj poceni čez deset let, pravi Bicanic.

Kakšna tehnologija? Bicanic največ pričakuje od obogatene resničnosti, elementov virtualnega, ki jih bodo ljudje v svoji okolici videli s pomočjo pametnih kontaktnih leč. "Ne morem napovedati, ali bo res tako, vendar gre razvoj tehnologije zagotovo tudi v to smer," je pojasnil ameriški strokovnjak s hrvaškimi koreninami. 

Za virtualno resničnost je škoda denarja

Kaj pa navidezna resničnost, pri kateri si na glavo poveznemo posebna očala in se potopimo v virtualni svet? "Tudi zame je trenutno to zelo zanimiva tehnologija, ki pa se je je industrija lotila na napačen način," je bil neposreden Bicanic.

"Najprej so razvili tehnologijo, vsebin pa ni bilo. Številna podjetja so v navidezno resničnost vlagala ogromno in imela ničelno donosnost v takšnih projektih." | Foto: Reuters "Najprej so razvili tehnologijo, vsebin pa ni bilo. Številna podjetja so v navidezno resničnost vlagala ogromno in imela ničelno donosnost v takšnih projektih." Foto: Reuters

Za napredek področja navidezne resničnosti najprej bolj razviti 360-stopinjski video. Šele ko bo dovolj vsebin in bo tehnologija dovolj razširjena, bodo naložbe v tehnologijo za navidezno resničnost bolj smiselne. 

Bicanic sicer upa, da navidezna resničnost ni prihodnost človekove interakcije s tehnologijo. "Ne morem si predstavljati sveta, v katerem bi osebni stik med ljudmi povsem izumrl."

Kako je bilo na konferenci:

Video: Planet TV

Ne spreglejte