SiolNET. Digisvet Novice
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zuckerberg pozval h globalni regulaciji interneta

0,07

termometer

Mark Zuckerberg, Facebook
Foto: Reuters

Internet potrebuje nova pravila za preprečevanje širjenja sovražnega govora, vmešavanja v volitve ter za zaščito osebnih in drugih podatkov. Pozval je k "aktivnejši vlogi" vlad in regulatorjev.

facebook Digisvet Slovenka prijavila moškega policiji zaradi žaljivega komentarja v objavi #video

V kolumni za časnik Washington post je glavni izvršni direktor in prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg zapisal, da  "tehnologija predstavlja pomemben del naših življenj in podjetja, kot je Facebook, nosijo ogromno odgovornost".

Pod plazom kritik zaradi dogodka v Christchurchu

"Vsak dan se odločamo o tem, kateri govor je sovražni, kaj je politično oglaševanje in kako preprečevati prefinjene kibernetske napade," je poudaril. "Vse to je pomembno za zagotavljanje varnosti naše skupnosti. A če bi začenjali s točke nič, od podjetij ne bi pričakovali, da te odločitve sprejemajo sama," je menil.

Po oceni Zuckerberga je potrebna regulacija na štirih področjih: škodljiva vsebina, integriteta volitev, zasebnost ter prenašanje podatkov. Po oceni Zuckerberga je potrebna regulacija na štirih področjih: škodljiva vsebina, integriteta volitev, zasebnost ter prenašanje podatkov. Foto: Reuters

Facebook se je znašel pod velikim valom kritik ta mesec, ko je napadalec prek spletnega omrežja v živo prenašal smrtonosni napad na dve mošeji v novozelandskem mestu Christchurch.

Prav tako naj bi omogočil ruskim akterjem vplivanje na ameriške predsedniške volitve leta 2016, v politične namene pa naj bi podatke o uporabnikih zlorabilo tudi podjetje Cambridge Analytica.

V sredo je spletni velikan napovedal prepoved vsebine, ki podpira beli nacionalizem, ter strožja pravila oglaševanja pred majskimi volitvami v Evropski parlament.

Facebook sodeluje z vladami

"Poslanci mi pogosto očitajo, da imamo preveč nadzora nad govorom, in odkrito povedano, se s tem strinjam," je zapisal Zuckerberg. Facebooku tako pomembnih odločitev ne bi smeli prepuščati v lastno presojo, je menil in dodal, da so v podjetju vzpostavili neodvisno telo, ki obravnava pritožbe posameznikov glede njegovih odločitev. Facebook sodeluje tudi z vladami, vključno s francosko, da bi zagotovil kar največjo učinkovitost svojega sistema pregleda vsebin.

facebook Foto: Getty Images

Internetna podjetja bi morala nositi odgovornost za uresničevanje standardov o škodljivi vsebini, a bi pri tem moral veljati bolj standardiziran pristop, je menil mladi podjetnik. Predlagal je uvedbo četrtletnega poročanja družb o uspešnosti pri odstranjevanju škodljive vsebine ter novo zakonodajo za zaščito volitev.

Zuckerberg je spomnil na uredbo EU o zaščiti podatkov GDPR in dodal, da bi morale ZDA in druge države po svetu sprejeti podobna pravila. "Verjamem tudi, da bi skupni globalni okvir - namesto regulacije, ki se med državami in zveznimi državami pomembno razlikuje - zagotovil, da internet ne postane razdrobljen, da lahko podjetniki gradijo produkte in strežejo komurkoli ter da so vsi deležni enake zaščite," je še zapisal.

facebook Novice Za novozelandsko premierko omejitve na Facebooku niso dovolj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin