Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
25. 1. 2018,
4.04

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Svetovni gospodarski forum Davos Satya Nadella Microsoft Umetna inteligenca Klaus Schwab

Četrtek, 25. 1. 2018, 4.04

2 meseca, 2 tedna

Prvi mož Microsofta v Davosu

"Zmanjkuje nam računalniških zmogljivosti!"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Satya Nadella | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvi mož Microsofta Dalek Satya Nadella je med svojim nastopom na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v Švici izrazil svoje strahove, da bo svetu hitro zmanjkalo računalniške zmogljivosti za reševanje najpomembnejših vprašanj človeštva.

Za reševanje nekaterih največjih svetovnih izzivov potrebujemo superhitre kvantne računalnike. "Ustvarjanje katalizatorja, ki bi absorbiral ogljik in tako pomagal pri spopadanju s podnebnimi spremembami, ne bo mogoče brez povečanja računalniške procesne zmogljivosti," je med drugim povedal Nadella v Davosu.

Kvantno računalništvo je nujno za ustvarjanje bogatih izkušenj in umetno inteligenco, je še povedal prvi mož Microsofta.

Usposabljanje ne sledi zahtevam trga dela

Kar nekaj ostrih besed je namenil programom prekvalifikacij, ki jih je opisal kot eno od največjih potrat denarja, ker ti programi ne izpolnjujejo zahtev trga dela.

"Programi, ki so jih ustvarili za prekvalifikacijo tistih, katerih delovna mesta so izginila zaradi globalizacije ali avtomatizacije, so velikokrat oblikovani brez pravega razumevanja prihodnosti trga dela," je posvaril.

Nadella ne razume, zakaj v šolah in učnih programih računalništvo nima enakega pomena in veljave kot matematika ali fizika, ter kritizira programe prekvalifikacij izginjajočih poklicev, saj po njegovem mnenju ne sledijo zahtevam in trendom trga dela. | Foto: Reuters Nadella ne razume, zakaj v šolah in učnih programih računalništvo nima enakega pomena in veljave kot matematika ali fizika, ter kritizira programe prekvalifikacij izginjajočih poklicev, saj po njegovem mnenju ne sledijo zahtevam in trendom trga dela. Foto: Reuters

Računalništvo bi moralo imeti v šolah enak pomen kot matematika ali fizika

Nadella meni, da bi bilo bolje spremeniti učne programe v šolah in s tem zagotoviti, da bodo ljudje razumeli obogatene (nadgrajene) resničnosti: "To, da večina šolskih učnih načrtov ne daje enakega pomena računalništvu kot matematiki ali fiziki, je naravnost noro. V srednjih šolah bi morali imeti najboljše mogoče učitelje računalništva."

Umetna inteligenca je del rešitve težav, ne njihov vzrok

Nadella je obenem odgovoril ustanovitelju Svetovnega gospodarskega foruma Klausu Schwabu, ki je pred njim v svojem nastopu dejal, da bi "voditelji velikih tehnoloških podjetij morali razmisliti o učinkih, ki jih imajo izdelki njihovih družb na gospodarsko, politično in družbeno življenje". Ob tem je izpostavil umetno inteligenco: "Če ukrepamo takoj, imamo priložnost zagotoviti, da bodo tehnologije, kot je umetna inteligenca, trajnostno in smiselno izboljšala življenja ter obete čim večjega števila ljudi."

Vodilni v Microsoftu je poudaril, da bi bila umetna inteligenca lahko del rešitve za brezposelnost in da ni zgolj njen vzrok.

Ne spreglejte