SiolNET. Digisvet Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdaj bomo vedeli, kdaj nam vlada na spletu nekaj prikriva

0

termometer

Organizacija IETF, ki upravlja z internetnimi standardi, je sprejela novega - številčno kodo za status spletne strani 451, ki bo uporabnikom povedala, da spletna stran ni na voljo zaradi cenzure.

Številčne kode za prikaz statusa spletne strani so predvsem namenjene obveščanju uporabnikov o tem, zakaj spletna stran ne deluje. Najbolj znani številčni kodi sta napaka 404, ki se pojavi, kadar želena vsebina ni dostopna zaradi težav s povezavo, in napaka 403, ki označuje poskus dostopa do vsebine, za katero uporabnik nima dovoljenja.

Kodam je organizacija IETF (Internet Engineering TaskForce), ki upravlja z internetnimi standardi in predlaga nove, zdaj dodala še številko 451. Ta bo uporabniku sporočila, da je vsebina spletne strani blokirana zaradi državne cenzure, zakonskih določil ali podobnega vladnega ukrepa.

Pri IETF ne pričakujejo, da bodo uporabniki na kodo 451 naleteli prav pogosto, če že, pa zagotovo večkrat v državah s svobodnejšim dostopom do spleta. Tiste vlade, ki že zdaj izvajajo internetno cenzuro, lahko namreč blokirajo oziroma onemogočijo tudi prikazovanje kode 451.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin