SiolNET. Digisvet Novice
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA zadale smrtni udarec internetni nevtralnosti

1,28

termometer

Washington

Ameriški zvezni odbor za komunikacije (FCC) je s tesno večino odpravil ostra pravila internetne nevtralnosti, ki so jih vpeljali šele predlani v času predsednika Obame.

S tremi glasovi za in dvema proti je internetna nevtralnost (vsaj v ZDA) odšla v zgodovino. Ta pravila so ponudnikom interneta prepovedovala blokiranje, prednostno obravnavo in segmentiranje internetnega prometa proti plačilu ali z namenom favoriziranja določenih storitev.

Internetni ponudniki v ZDA lahko po novem izvajajo do zdaj prepovedana dejanja, ki nasprotujejo internetni nevtralnosti, če so jih natančno opredelili in javno objavili.

Za in proti

Zagovorniki internetne nevtralnosti pravijo, da so ponudniki interneta ponovno dobili zeleno luč za prednostno obravnavo svojih vsebin, kar na stežaj odpira vrata nekonkurenčnim in tržno nepoštenim prijemom, nasprotniki internetne nevtralnosti pa zatrjujejo, da je bila ta vedno nepotrebna, češ da ima internet učinkovite mehanizme samoregulacije.

Ameriški zagovorniki internetne nevtralnosti, predvsem tisti iz vrst demokratov, napovedujejo tožbo in upajo, da bodo pravila o internetni nevtralnosti iz leta 2015 ponovno obveljala. Glasovi za ukinitev so namreč prišli od članov odbora, ki so republikanci. Med njimi je tudi predsednik Ajit Pai, ki je prepričan, da bodo z ukinitvijo internetne nevtralnosti (predvsem veliki) ponudniki stacionarnega širokopasovnega dostopa uporabnikom lahko ponudili širši razpon storitvenih možnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin