Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
16. 12. 2015,
15.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dron ZDA

Sreda, 16. 12. 2015, 15.46

6 let, 7 mesecev

ZDA predpisujejo registracijo dronov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prvi dan letošnje zime se bo v ZDA začelo dvomesečno obdobje, v katerem bodo morali vsi tamkajšnji lastniki registrirati svoje drone. Po 19. februarju 2016 bo namreč registracija obvezna.

Kot je objavila ameriška zvezna uprava za civilno letalstvo, ki deluje pod okriljem prometnega ministrstva, se obveznost registracije nanaša na brezpilotna letala, ki se uporabljajo za ljubiteljske namene in tehtajo med 250 grami in 25 kilogrami (natančneje od 0,55 funta do 55 funtov) skupaj z vso opremo, ki jo nosijo na sebi. Ista označba za vse drone istega lastnika Podatki, ki jih je treba navesti med registracijo na njihovi spletni strani, so ime in priimek lastnika, ki mora biti star vsaj 13 let, ter njegov poštni naslov in naslov elektronske pošte. Pridobljena registracija velja tri leta in za vse drone istega lastnika, registrska označba pa mora biti vidna na vsakem tovrstnem letalu.

V prvem mesecu bo registracija brezplačna, nato pa bodo zanjo zaračunali (simboličnih) pet ameriških dolarjev (4,60 evra). Bistveno višje pa bodo kazni za tiste, ki te obveznosti ne izpolnijo: do 27.500 ameriških dolarjev (25 tisoč evrov) ali celo do desetkrat več, če se neregistrirani dron uporablja za kriminalna dejanja.

Namen registracije je, pojasnjujejo pri pristojni ustanovi, seznaniti lastnike brezpilotnih letal s temeljnimi pravili uporabe zračnega prostora, še preden začnejo uporabljati svoje drone, in tako v njih okrepiti občutek odgovornosti za svoja dejanja.

Za poslovno rabo navodila in pogoji šele pridejo Tako preprost postopek je predviden le za ljubiteljske in nepridobitne namene. Uporaba dronov v poslovne namene je v ZDA trenutno mogoča le z izrecnim dovoljenjem pristojne uprave za civilno letalstvo, predvidoma sredi prihodnega leta pa se pričakuje objava natančnejših pravil za zakonito uporabo teh letal v poslovne namene.

V ZDA bodo letos prodali predvidoma 700 tisoč brezpilotnih letal, od tega kar 400 tisoč v prednovoletnem nakupovalnem obdobju. Prihodki od te prodaje bodo letos tako dosegli predvidoma 105 milijonov ameriških dolarjev (okrog 97 milijonov evrov) ali 52 odstotkov več kot leto prej, napoveduje združenje Consumer Technology Association.

Ne spreglejte