SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi požara kitajske tovarne motnje v dobavi pomnilnikov

4

termometer

Ponovna vzpostavitev polnih proizvodnih zmogljivosti bi lahko trajala od tri do šest mesecev. Samo v enem tednu se je pomnilnik DRAM podražil za 27 odstotkov.

Neugodni učinki požara v kitajskem obratu korejskega proizvajalca SK Hynix v mestu Wuxi v pokrajini Jiangsu na vzhodu države (nedaleč od Šanghaja) so se pokazali že v zelo kratkem času. V dvournem pustošenju ognjenih zob četrtega septembra so največ škode utrpeli deli tovarne, kjer proizvajajo pomnilniške module RAM, zato se je zgolj v enem tednu njihova cena povišala za 27 odstotkov, poroča ComputerWorld. Primerna arhitekturna zasnova preprečila večjo škodo Ena od posledic požara je tudi onesnaževanje nadzorovanega sterilnega okolja v obratu, ki je nujno za proizvodni proces pomnilniških modulov. Tudi zato bo po nekaterih ocenah sanacija lahko trajala več mesecev, na kar se je trg že odzval.

Še večjo škodo pa je preprečila arhitekturna zasnova obrata, ki zagotavlja neodvisno delovanje najbolj ključnih delov tovarne. Gemini, kakor rečejo tej zasnovi, tako tudi pri hujših nesrečah zagotavlja, da bo obrat lahko nadaljeval proizvodnjo z najmanj 50-odstotno zmogljivostjo. Višanje cen nekomu pride prav A izpadi v dobavi pomnilniških modulov so neizogibni – tako veliki proizvajalci čipov, kot sta Samsung in Micron, kakor tudi tajvanski proizvajalci manj znanih imen prejemajo dodatna naročila. Ob nedavnem dvigu cen bodo imeli prav oni veliko koristi, kljub temu pa bi se lahko pomanjkanje pomnilniških modulov lahko začelo kazati že v prihodnjih tednih.

Razlog več, da so se pri SK Hynixu odločili povečati proizvodnjo modulov DRAM v svoji korejski matični tovarni ter okrepili prizadevanja, da svojo poškodovano kitajsko tovarno čim prej postavijo na noge.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin