Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
20. 1. 2017,
17.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Natisni članek

hujšanje prehrana kitajski trg pametni telefon

Petek, 20. 1. 2017, 17.53

6 let, 7 mesecev

Zakaj mnogi komaj čakajo tale pametni telefon?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Changhong H2, ki izide letos, bo prvi pametni telefon z molekularnim senzorjem. To pomeni, da bo uporabniku znal povedati, koliko kalorij ima hrana na krožniku in kaj je v tabletah, ki mu jih je predpisal zdravnik.

Changhong H2 | Foto: consumerphysics.com | Foto: Changhong H2 | Foto: consumerphysics.com

Changhong, kitajski proizvajalec elektronike, na Zahodu svojih izdelkov praktično ne prodaja. Na trg pametnih telefonov se je tudi v domovini šele začel prebijati. Če bi njegov prihajajoči telefon, model H2, sodili le po spisku tehničnih lastnosti, bi bil odziv "še en nezanimiv Kitajec" kar ustrezen.

A pametni telefon Changhong H2 bo uporabnikom ponudil funkcijo, ki je ni še nihče – molekularni senzor SCiO, ki ga je naredilo tehnološko podjetje Consumer Physics.

Senzor deluje tako, da v vzorčni predmet, ki ga preučuje, usmeri svetlobo in analizira njen odboj. S tem podatkom lahko natančno določi kemično sestavo vzorca. Senzor na pametnem telefonu Changhong H2 se nato poveže s spletno bazo podatkov in uporabniku v nekaj sekundah pove, katere snovi so v stvari, ki jo analizira.

Foto: consumerphysics.com | Foto: Foto: consumerphysics.com

Možnosti za uporabo takega senzorja na pametnem telefonu je ogromno. Uporabnik lahko hitro določi kalorično vrednost živil in preveri, ali je v zdravilih in dodatkih k prehrani res tisto, kar mora biti, na primer. V baru lahko analizira pijačo in se prepriča, da mu je nekdo ni "posolil" z mamili.

Pametni telefon Changhong H2 zna izmeriti delež uporabnikove telesne maščobe, pravijo pri Consumer Physics. Foto: consumerphysics.com | Foto: Pametni telefon Changhong H2 zna izmeriti delež uporabnikove telesne maščobe, pravijo pri Consumer Physics. Foto: consumerphysics.com

Tehnologija obljublja veliko, a ne pozabimo, da smo to zgodbo enkrat že slišali. Žepni molekularni senzor SCiO je bil pred časom namreč velika uspešnica na platformi za množično financiranje Kickstarter, zbral je več kot 2,5 milijona evrov, nato pa poniknil, ker ni mogel izpolniti začetnih obljub (vir).

Videoposnetek o Changhong H2:

Podjetje Consumer Physics zdaj trdi, da gre zares. Govoriti o natančnosti senzorja je za zdaj še prezgodaj, še posebej zato, ker konkurenčnega izdelka, s katerim bi ga lahko primerjali, na trgu sploh ni.

Šele ko bo pametni telefon Changhong H2 na voljo za preizkus, to se bo na zahodnih trgih zgodilo v drugi polovici leta, bo mogoče ovrednotiti njegovo natančnost pri štetju kalorij piva, na primer.

Vsaj za zdaj se zdi, da Changhong H2 ni nateg – delujoči model so predstavili na sejmu tehnologije CES 2017:

Če odmislimo molekularni senzor, bo Changhong H2 zelo povprečen pametni telefon s procesorjem srednjega razreda (Qualcomm Snapdragon 625) in 16 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Predrag ne bo, na kitajskem trgu, kjer bo izšel najprej, bo njegova cena nekaj malega čez 400 evrov. Foto: consumerphysics.com | Foto: Če odmislimo molekularni senzor, bo Changhong H2 zelo povprečen pametni telefon s procesorjem srednjega razreda (Qualcomm Snapdragon 625) in 16 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Predrag ne bo, na kitajskem trgu, kjer bo izšel najprej, bo njegova cena nekaj malega čez 400 evrov. Foto: consumerphysics.com

Ne spreglejte