SiolNET. Digisvet Novice
4,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj mačke tako rade lezejo v škatle?

4,20

termometer

Foto: Thinkstock

Marsikateri ljubitelj muc je svoji živalici kupil predrago udobno ležišče, narejeno posebej zanjo, in bil razočaran, ker je nad njim vihala smrček in se že stotič raje skobacala v premajhno škatlo za čevlje. Zakaj imajo muce tako rade škatle? Kaj pravi znanost?

Eno od najbolj znanih raziskav, ki proučuje fascinacijo domačih mačk nad kartonskimi škatlami, so izvedli na univerzi v nizozemskem mestu Utrecht. Znanstvenike je zanimalo, ali je resnična teza, da si mačke zatočišče v škatlah poiščejo zato, da zmanjšajo stres.

V zavetišču za živali so zato določeno število novoprispelih mačk razdelili v dve skupini: enim so v bivanjske prostore dali škatlo, drugim ne, in dva tedna opazovali njihovo vedenje. Mačji stres so ovrednotili po lestvici CSS (Cat-Stress Score).

Že po treh dneh se je pokazalo, da so bile mačke, ki so dobile možnost skrivanja v škatlah, po lestvici CSS ocenjene nižje od mačk brez škatel, kar je pomenilo, da doživljajo manj stresa.

Muce, mačke, mačka Foto: Thinkstock

Rezultata obeh skupin sta se do konca raziskave izenačila, saj so se mačke v drugi skupini prilagodile bivanju v zavetišču tudi brez škatel. A znanstveniki so dobili potrditev, da lahko škatla pri mački pozitivno vpliva na zmanjšanje stresa.

Raziskava nizozemskih znanstvenikov je pred časom pritegnila pozornost dobrodelne organizacije Greater Good. Vsi, ki imajo radi mačke, lahko na njihovi spletni strani prispevajo od pet do 40 dolarjev za nakup kartonskih hišic za muce v zavetiščih.

Mačjo ljubezen do škatel poskuša znanost razložiti še na nekaj drugih načinov.

Znanstveni medij Live Science jo pripisuje dejstvu, da domača mačka kljub sobivanju z ljudmi občasno še vedno razmišlja kot plenilec. Nagon jo sili v iskanje tesnih prostorov, kjer se počuti varno in zaščiteno z vseh strani.

Foto: Thinkstock

Če jo želi kdo napasti, mora najprej priti v njeno vidno polje, morebitni plen, pa naj gre za miško, ptičko ali zgolj igračko, je ne bo videl, dokler ne bo prepozno.

Pri mediju Wired so medtem zapisali, da se mačke v škatle skrivajo zato, ker so samotarske živali, ki se ne znajo spopadati z morebitnimi težavami ali reševati sporov (z drugimi mucami, na primer).

"Mačka se raje skrije v temen, z vseh razen ene strani zaprt prostor, kjer težave izginejo in kjer se jim ni treba ubadati z ničimer," piše Wired. "Mačka se raje skrije v temen, z vseh razen ene strani zaprt prostor, kjer težave izginejo in kjer se jim ni treba ubadati z ničimer," piše Wired. Foto: Thinkstock

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 66
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin