Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
20. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

Natisni članek

digizgodbe FBI viralka Instagram

Ponedeljek, 20. 8. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

26 objav, ki mučijo internet, videl pa jih ni še nihče: kaj skrivajo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50
FBI | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na priljubljenem družbenem omrežju Instagram ima svoj uporabniški račun tudi ameriška obveščevalna agencija FBI. Zakaj so ga ustvarili in čemu je namenjen, sicer ni jasno, saj FBI na Instagramu ne sledi nobenemu drugemu uporabniku, prav tako pa ne sprejema prošenj za sledenje. Še bolj nenavadno je, da ima profil FBI kljub nični interakciji z drugimi uporabniki že 26 objav, ki pa jih do zdaj ni videl še nihče. 

Novice Tako pretkan poskus umora, da so na pomoč poklicali FBI

Opis profila obveščevalne agencije FBI na Instagramu se glasi takole: "To je uradni profil FBI na Instagramu. Če imate informacije za nas, jih, prosimo, posredujte na spletni strani https://tips.fbi.gov." Zraven je še spletni naslov agencije FBI, sicer pa so to vse informacije, ki jih FBI razkriva drugim uporabnikom Instagrama.

O profilu FBI na družbenem omrežju Instagram so se drugi uporabniki na spletu začeli spraševati letos spomladi, a se obveščevalna agencija na vprašanja, povezana z aktivnostjo oziroma bolje rečeno neaktivnostjo na Instagramu, še ni odzvala. 

Kot je razvidno s te fotografije, smo obveščevalni agenciji FBI poslali prošnjo, da ji želimo slediti in da bi radi videli njihovih 26 objav. Malo je sicer verjetno, da nam bodo ugodili - do zdaj niso še nikomur, število njihovih sledilcev je namreč 0. | Foto: Matic Tomšič Kot je razvidno s te fotografije, smo obveščevalni agenciji FBI poslali prošnjo, da ji želimo slediti in da bi radi videli njihovih 26 objav. Malo je sicer verjetno, da nam bodo ugodili - do zdaj niso še nikomur, število njihovih sledilcev je namreč 0. Foto: Matic Tomšič

Da uporabniški račun FBI verjetno res upravlja vsaj eden od uslužbencev vlade ZDA, pa čeprav ob imenu profila ni modre značke s kljukico, ki označuje uradne profile znanih oseb ali institucij, je ugotovil neki uporabnik spletnega foruma Reddit, ki je poskusil spremeniti geslo profila FBI.

E-poštni naslov, na katerega bi Instagram med tem postopkom poslal navodila, se namreč konča s .gov, ameriško vladno internetno domeno:

i*****.gov bi lahko bila ena od uradnih internetnih domen obveščevalne agencije FBI, in sicer  ic.fbi.gov, so ugotovili uporabniki spletnega foruma Reddit.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort i*****.gov bi lahko bila ena od uradnih internetnih domen obveščevalne agencije FBI, in sicer ic.fbi.gov, so ugotovili uporabniki spletnega foruma Reddit. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Ross Ulbricht
Novice "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev"

O vsebini 26 objav, ki jih je obveščevalna agencija FBI že naložila na svoj profil na Instagramu, na spletu medtem kroži kar nekaj teorij:

- da ima dostop do profila FBI na Instagramu več agentov, objave pa so fotografije iskanih posameznikov, za katere javnost ne sme izvedeti,

- da ima FBI profil na Instagramu predvsem zato, da vohuni za drugimi uporabniki, število objav pa je zgolj simbolno, in sicer predstavlja angleško abecedo, ki vsebuje natanko 26 črk,

- da sta tako vsebina kot število objav v resnici nepomembna, FBI pa je profil na Instagramu z edinstvenim uporabniškim imenom @fbi registriral samo zato, da bi preprečil morebitne zlorabe, na primer predstavljanje za uradno osebo.

Preberite tudi:

Luka Dončić
Novice Kaj pomeni številka 79, na katero je opozoril Luka Dončić
CIMN 1
Novice So šli slovenski aktivisti, ki širijo zarote, končno predaleč?
Ladja, križarka, Dmitrij Donskoj
Novice Velika prevara: resnica o zakladu potopljene ruske ladje
Filip Miucin
Novice Kakšna napaka urednika znanega medija: bo izgubil sanjsko službo?
Google Camp
Novice Svetovna elita v Italiji: kaj počnejo, ne ve nihče

 

Ne spreglejte